Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.06.2024 15:44

Юридична форма для гуманітарної ініціативи: Благодійний фонд чи Громадська організація?

Правозахисник, адвокат, голова ГО "Незалежне антикорупційне бюро України"

Для засновника проекту постає складне питання вибору – реєструвати Благодійний фонд чи Громадську організацію.

До мене часто звертаються клієнти з питаннями щодо юридичного оформлення ініціатив, які допомагають людям або спрямовані на відбудову та розвиток нашої країни. Наприклад, це організації, які збирають кошти, речі, медикаменти задля допомоги постраждалим під час війни. Крім того, засновники ініціатив планують здійснювати навчання корисним навичкам, проводити тренінги з психології, семінари та різні просвітницькі заходи. Один з типових прикладів – лікар-волонтер запланував створити організацію, яка надаватиме реабілітаційну допомогу постраждалим від військової агресії та реалізовуватиме навчальні проекти для лікарів.

На перший погляд, напрямок діяльності більш характерний для благодійного фонду. Але зважаючи на заплановану реалізацію навчальних проектів, до кінця не зрозуміло, як саме класифікувати таку організацію. Для засновника проекту постає складне питання вибору – реєструвати Благодійний фонд чи Громадську організацію. Адже це дві різні юридичні форми реалізації соціальних ініціатив, і вони регулюються різними законами.

Можна сказати, що ціль створення організацій єдина – гуманітарна допомога та задоволення соціальних потреб, але завдання при цьому вирішуються різні. Механізми роботи благодійних фондів та громадських організацій також різні. Отже, які основні принципові відмінності благодійних фондів (БФ) від громадських організацій (ГО)?

Основні відмінності:

Благодійний фонд (БФ):

  1. Мета: Надання допомоги для сприяння законним інтересам отримувачів допомоги у сферах благодійної діяльності. Сфери благодійної діяльності визначені законом (освіта, охорона здоров’я, екологія, соціальний захист тощо).
  2. Створення: Може створити одна людина.
  3. Діяльність: Здійснює благодійницьку діяльність, акумулює благодійні пожертви та адресно їх розподіляє у вигляді допомоги.
  4. Підприємницька діяльність: Не може здійснювати підприємницьку діяльність.
  5. Фінансування: Отримує кошти та майно у вигляді благодійних пожертв або грантів.
  6. Адміністративні витрати: Обмежені 20% від отриманих надходжень.
  7. Податкові пільги: Звільнення від ПДВ надання безоплатної благодійної допомоги, може мати статус неприбуткової організації. 

Діяльність регулюється Законом України "Про благодійну дільність та благодійні організації" 

Громадська організація (ГО):

  1. Мета: Здійснення та захист прав і свобод, задоволення суспільних інтересів (економічних, соціальних, культурних тощо).
  2. Створення: Не менше двох осіб.
  3. Діяльність: Захищає права і свободи, задовольняє суспільні інтереси, фінансує проекти, освітні та інші програми.
  4. Підприємницька діяльність: Може здійснювати підприємницьку діяльність без мети отримання прибутку.
  5. Фінансування: Отримує кошти від членських внесків, державних передавань, пожертвувань громадянами та підприємствами.
  6. Адміністративні витрати: Не обмежені законом.
  7. Податкові пільги: Звільнення від податку на прибуток, може мати статус неприбуткової організації.

Діяльність регулюється Законом України "Про громадські об'єднання" 

Що обрати?

Вибір між БФ та ГО залежить від конкретних потреб та напрямків діяльності ініціативи. Якщо основний фокус – адресна допомога, найкраще підійде Благодійний фонд. Якщо планується широка діяльність, включаючи освітні проекти та підприємницьку діяльність, більш підходящою формою буде Громадська організація.

Таким чином, при виборі юридичної форми для гуманітарної ініціативи слід враховувати мету, джерела фінансування, можливість підприємницької діяльності та інші ключові відмінності між благодійними фондами та громадськими організаціями.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи