Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.03.2023 12:30

Труднощі та завдання на шляху до відновлення освітньої інфраструктури України

Директорка благодійних програм БО "БФ "Фонд освітніх ініціатив"

Минулого тижня відбувся форум «Війна & Освіта. Як рік повномасштабного вторгнення вплинув на українські школи», організований колегами з БФ SavED.

Ситуація зі станом закладів освіти в найбільш постраждалих регіонах України – жахлива. Суттєвих пошкоджень зазнали навчальні заклади Харківської, Миколаївської, Херсонської, Донецької, Луганської, Чернігівської, Київської областей. 

За даними, наданими МОН в Україні на лютий 2023 року, пошкоджено 3152 навчальний заклад, 440 – повністю зруйновано, майже половина з них – загальноосвітні школи. 

Вже зараз актуальною є розробка та впровадження програм для відновлення освіти на післявоєнній території, а також надання необхідної підтримки для відновлення очного навчального процесу, щоб не допустити негативних довгострокових наслідків для суспільства.

Першим кроком відновлення очної освіти є відновлення фізичної інфраструктури шкіл, садочків та університетів, які були пошкоджені під час війни. Але наразі безпекова ситуація в деяких регіонах взагалі не дозволяє почати відбудову навчальних закладів, а на звільнених територіях критичним залишається питання з розміновуванням шкіл та прилеглих територій. Саме на цьому питанні варто зробити акцент.

На звільнених територіях велика загроза залишається від:  

Різноманітних видів протипіхотних та протитранспортних мін;

Боєприпасів, які не розірвалися: гранати, ракети, артилерійські снаряди, бомби, касетні боєприпаси та запали;

Замінованих пасток, замаскованих, наприклад, як пакунок з їжею, годинник або іграшка. Міни-пастки можуть бути встановлені в будь-якому місці й виглядати як звичайний побутовий предмет.

Наразі мінна небезпека - це форма терору, яка буде залишатися з нами на довгі роки. Тому критично важливою є безпека учнів та працівників закладів освіти. Це може включати регулярні роботи з розмінування, встановлення безпечних умов навчання та коригування планів дій у разі надзвичайних ситуацій.

Хочу наголосити на важливості впровадження обов'язкових програм навчання мінної безпеки для дітей, оскільки діти є однією з найбільш вразливих груп населення від мінної загрози. Позитивною новиною є те, що на державному рівні вже напрацьована певна інформаційна база для зменшення ризиків поранення чи загибелі дітей. Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) спільно з Міністерством освіти і науки України, Державною службою України з надзвичайних ситуацій (ДСНС) та Міністерством внутрішніх справ України запустили вебсайт «Все про мінну безпеку» для батьків, вчителів та дітей. https://bezpeka.info/

Навчання дітей мінної безпеки має включати:

1. Правила поведінки в місцях, де може бути мінна загроза. Наприклад, не можна підіймати ніякі предмети, які вони знайшли на землі, а також не можна виходити за межі відомої території.

2. Використання візуальних матеріалів: малюнків, картинок та відео, щоб допомогти дітям краще зрозуміти те, що вони мають робити, щоб уникнути мінних небезпек.

3. Пояснення, як розпізнати мінні поля та місця, де можуть бути мінні пастки. Це може допомогти уникнути небезпеки.

4. Огляд реальних ситуацій, щоб показати дітям, які наслідки може мати ігнорування правил мінної безпеки та які кроки можна зробити, щоб уникнути небезпеки.

5. Вправи та симуляції небезпечних ситуацій для відпрацювання дій.

Плануючи звільнення 100% території України, ми маємо розуміти, що нас чекає довготривалий процес відродження, в тому числі в галузі освіти. І головним питанням буде – безпека дітей та молоді у закладах освіти.  

Поділіться, які ви бачите шляхи розв'язання даної проблеми?

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]