Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.05.2019 13:25

Ринок електроенергії: Запустити не можна відстрочити

Юрист, керуючий партнер правової групи "Трохимець і партнери". Президент Асоціації енергетики України

За 2 місяці має бути запущений повноцінний ринок електричної енергії.

Всі «за» і «проти» такого процесу сьогодні активно обговорюються в українських ЗМІ.  Противники запровадження нового ринку електроенергії кажуть про неготовність України до такого процесу і можливе подорожчання цін на електрику для населення.

Прихильники вважають, що процес вже давно запущений і його не можна відтермінувати. Хто правий? Давайте розберемося.

Закон України «Про ринок електричної енергії» був прийнтий ще в квітні 2017 року.  Він передбачає впровадження нової конкурентної моделі ринку і норми Третього енергетичного пакета ЄС, зокрема в питанні розділення компаній за напрямами розподілу й передавання електроенергії. 2 роки тому всі реформатори та народні депутати тільки й говорили про необхідність змінити модель взаємовідносин в електроенергетиці для запровадження європейських норм. Хоча було багато причин, чому такий Закон не варто було приймати. Зокрема такі:

- відсутність конкуренції на первинній ланці економічного ланцюга - серед виробників електричної енергії. Адже лише один НАЕК «ЕНЕРГОАТОМ» виробляє більше 50% всієї електроенергії, яка споживається в країні. А теплова генерація ДТЕК - ще більше 20%.

- повна відсутність конкуренції серед виробників одного виду генерації. Собівартість електроенергії, виробленої на атомних, теплових, гідроелектростанціях та альтернативних електростанціях, дуже різняться між собою - в рази;

- відсутність технічної та економічної моделі нового ринку. Ніхто не прогнозував та не аналізував як зміна законодавства вплине на електроенергетичну галузь України.

- синхронізація української електроенергетичної системи з електроенергетичними системами Росії, Білорусі та Молдови, що є перешкодою для функціонування повноцінного ринку.

Сьогодні ті самі люди, які лобіювали запровадження ринку електроенергії, лобіюють відтермінування його запуску…..користуючись застарілими аргументами. Але, на відміну від квітня 2017, сьогодні вже запущені незворотні процеси в електроенергетиці, які унеможливлюють відтермінування запуску ринку.

По-перше, це може призвести до погіршення взаємовідносин з міжнародним співтовариством. Вже 23 квітня представники ЄС, ЄБРР, Європейського енергетичного співтовариства, Європейського інвестиційного банку та USAID в Україні заявили, що стурбовані гальмуванням запуску нового ринку електроенергії.

По-друге, від цього залежить, чи отримає Україна макрофінансову допомогу в розмірі 500 млн євро від ЄС.

Щодо подорожчання електроенергії для населення - то в Уряду є всі механізми, як правові, так і економічні для унеможливлення такого подорожчання.

Тому, на мою думку, ринок електроенергії треба запускати вже з 1 липня 2019 року, а держава в особі НКРЕКП, Антимонопольного комітету та Кабінету Міністрів має зробити все, аби безболісно пройти перехідний період для людей, бізнесу та електроенергетичної системи України.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]