Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.02.2022 11:06

Майбутнє івент-агентств в Україні: які зміни чекають на індустрію

Керуючий партнер івент-агентства Ant@Hill

Що ж робити далі, куди бігти та на що реагувати?

Часто доводиться чути, що світ після пандемії змінився. Але насправді життя у мінливому світі на противагу «стабільності» за президента-втікача для українців давно знайоме і геть не нове. Просто часом буває менш тривожно.  

Це позначається на всіх сферах, і зокрема на івент-індустрії. Що ж робити далі, куди бігти та на що реагувати? Висловлю свою суб’єктивну думку, бо об’єктивність вже давно нікому не цікава. Тож задіюємо методи Ванги, Нострадамуса та мій улюблений метод математичного тику!  

Гібридний формат? Переконайтеся, що ви до нього готові 

Онлайн, офлайн чи гібридний формат, коли частина учасників відвідує подію наживо, а частина — віддалено? Усе залежатиме від індивідуальних потреб клієнта та обмежень ринку. У будь-якому випадку на ринку вже достатньо спеціалістів і підрядників та будь-якого із цих форматів, тож винаходити велосипед не доведеться.  

Якщо потрібно донести інформацію якомога більшій кількості людей — трансляція вам у поміч. 

Якщо на події важливий нетворкінг, то краще живих зустрічей ще нічого не вигадали. 

Якщо потрібно поєднати велику кількість учасників та спілкування, то найімовірніше вам підійде гібридний формат. 

Якщо гібридний формат стане новим трендом, варто врахувати, що якісна трансляція — недешеве задоволення. Помилково уявляти це як: «Однаково робимо захід, чому б додатково не увімкнути трансляцію для тих, хто не зможе прийти». Усе не так просто. Пригадаймо гібридні автомобілі: там ви платите за два види двигуна та два способи заряду.

Вибуху технологічності не буде 

«Чому б нам не покрити весь стадіон LED екранами?» — подумали організатори Олімпійських ігор у Пекіні. На урочистому відкритті вони влаштували масштабне шоу з танцями, музикою, світловими ефектами та фейерверком. І якщо повернутися до теми формату, то все це було зроблено саме заради трансляції: через карантин глядачів було обмаль. А коштувало шоу 4 мільярди доларів за офіційними даними (а за неофіційними — вдесятеро більше). Дорого? Дуже. Але нічого принципово нового в сенсі технологій китайці не показали. 

Супербоул-2022, крім того, що є головною спортивною подією року для фанатів американського футболу, запам'ятався глядачам своїм грандіозним Halftime Show, на якому виступили Eminem, Dr. Dre, Snoop Dogg, 50 Cent, Mary J. Blige и Kendrick Lamar. На стадіоні виступ дивилися рекордні за останні два роки 70 000 глядачів, а за першу добу лише на YouTube трансляцію переглянули 33 мільйони глядачів по всьому світі. Чимало глядачів назвали це шоу в перерві одним із найкращих в історії. Але не через його технологічність, а через відчуття «нової ностальгії» у всьому, включно з рекламою. 

Супербоул загалом встигли прозвати «шоу ностальгії для дорослих міленіалів». Багато компаній у свої рекламні ролики теж вмістили згадки з другої половини 90-х — нульових, тим самим нагадуючи, хто тепер є новим дорослим поколінням. 

І якщо такі масштабні події з усіма їхніми бюджетами не запускають технологічну революцію на ринку івентів, то ми найімовірніше залишимося в межах технологій трьох-п’ятирічної давнини. 

Зумери та міленіали диктують тренди 

Керівні посади почали обіймати міленіали, а отже, вони приймають рішення. Як наслідок, у must have — здорове харчування, вегетаріанство, кальян та розслабленість, з мінімумом пафосу та зовнішнього лоску. Також потрібно враховувати, що комунікувати гості захочуть через телеграм-чати, робити публікації в інстаграмі, а замовнику важливо, щоб весь документообіг був електронним.  

Цю легкість та невимушеність клієнти-міленіали переносять і в сферу організації заходу. Може здатися, що вони беруть участь у підготовці лише поверхнево. А втім, може, нашому старшому поколінню варто повчитися цього «ізі» підходу та пригадати, яким простим і зрозумілим здавався світ у наші 25.  

Безпека як пріоритет 

Масштабні події відтепер передбачають лабораторії експрес-тестування на ковід та збільшену квадратуру майданчиків. Утім, будемо відвертими: чи всі зараз заходять у ліфт виключно в масках, дотримуються дистанції у півтора метри в чергах і користуються встановленими в усіх публічних місцях антисептиками? І питання зовсім не в якомусь українському менталітеті: в європейських країнах цих норм дотримуються так само погано. Та й тести видають хибні результати.  

Що робитимуть в такій ситуації івентори? Імовірніше, обиратимуть між «витримати обов’язковий мінімум карантинних вимог, але не перестаратися» чи провести захід подалі від столиці та зайвих очей. 

Вартість проведення заходу виросте. Але ви до цього вже готові 

Ціна івенту вже зросла орієнтовно у півтора рази, і це аж ніяк не рівноцінно скачкам курсу долара. Буде вона рости й надалі, щоправда, не так різко (звісно, якщо не станеться нових серйозних потрясінь). Утім, бюджети на цей рік у компаній вже сформовані, і мені не траплялася корпорація, яка збільшувала б запланований бюджет більш ніж на Х %.  

Конкуренція в експертизі, а не креативності 

Конкуренція в івент-індустрії була завжди, а тендери нікуди не зникли  — навіть в умовах перевищення попиту в 2021-му. Як економіст скажу, що для конкуренції важливі такі фактори:

• Відсутність однозначного лідера, який тримав  би 25 % ринку + (і на нашому ринку такого великого гравця немає).

• Низький поріг входу. Вихід на ринок організації заходів не вимагає від вас величезних капіталів. Звісно, пройти первинний відбір у корпоративний сегмент вимагатиме якогось 5-річного досвіду, але оскільки система тендерів не уніфікована, на ринку є безліч лазівок. Перекупити ключових менеджерів — теж цілком реальний сценарій.

• Єдині правила гри. Але на практиці — дикий капіталізм, де правила наче і є, а наче й немає.

• Схожість послуг, свобода ціноутворення і відсутність тиску з боку інших учасників. 

Навантаження на команди організаторів зростає, але це компенсується їхньою більш ефективною роботою. Дедалі частіше використовуються електронні інструменти планування та/або шаблонні рішення. Агентства, які вирішили стрибнути вище своєї голови, видали менш якісні проєкти. А це означає, що в новому році пройдуть нові тендери, і боротьба продовжується. На мою думку, у 2022-му агенції конкуруватимуть в  експертизі, а не в креативності.  

Брак робітників  

В івент-сфері з 90 % ймовірністю бракуватиме персоналу з робітничих професій, які нам завжди потрібні. Вони, як і працівники із середньою професійною освітою, їдуть на заробітки на Захід. Утім, і ця проблема для ринку не нова. 

Щодо того, де брати нових івент-менеджерів, то варто визнати, що в нашої професії чимало спільного з проєктними менеджерами, тому потребу в спеціалістах можна буде закрити завдяки фахівцям зі схожими компетенціями, але з інших ринків. 

Якщо ж спробувати підсумувати майбутні тренди в івентах в одному абзаці, то ми ймовірно повернемося до простих емоцій, трохи романтизованої атмосфери та ностальгії. На перший план вийде бажання створити необхідну атмосферу та простір для спілкування, а не здивувати сюжетною постановкою, складними спецефектами та виступами на великій сцені. Адже який сенс чимось вражати, якщо люди за час пандемії, віддаленої роботи з дому та ментальної заборони на проведення масових заходів банально скучили за живим спілкуванням. 

А івент-агенціям можу порадити бути готовими до нових потенційних викликів і завчасно провести необхідні зміни у своїх процедурах. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]