Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.04.2024 20:24

Захист Вітчизни і винагорода

Адвокат з напрямку кадрових силовиків ЮК "Мережа права"

Все, що потрібно знати про зарплати військовослужбовців в Україні у 2024 році

Уродженка України та перша жінка, яка обійняла посаду прем'єр-міністра Ізраїлю, Голда Меїр вважала – для того, щоб країна стала великою, потрібно зробити військових, вчителів та лікарів найбільш високооплачуваними й шанованими професіями. Для України ж зарплати військових — це ключовий аспект національної безпеки та боєздатності країни. Водночас грошове забезпечення для захисників нараховується за доволі заплутаною системою. Виплати у кожного військового найчастіше різняться.

Згідно зі статтею 9 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" № 2011-XII до складу грошового забезпечення входять:

- посадовий оклад, оклад за військовим званням;

- щомісячні додаткові види грошового забезпечення (підвищення посадового окладу, надбавки, доплати, винагороди, які мають постійний характер, премія).

Також існує додаткова винагорода на період воєнного стану у розмірі 30, 50 чи 100 тисяч грн.

Право на додаткові 30 тисяч грн мають:

- військовослужбовці, що виконують бойові завдання для оборони України, захисту населення та інтересів держави;

- особи рядового та начальницького складу Державної служби з надзвичайних ситуацій, начальницького складу управління спецоперацій Національного антикорупційного бюро та поліцейських;

- військовослужбовці на посадах керівного та інструкторсько-викладацького складу у навчальних центрах та підрозділах (залежно від кваліфікації вони можуть отримувати від 15 до 30 тис. грн доплати).

Додаткові 50 тисяч грн можуть отримати:

- військовослужбовці, які на відстані здійснюють оперативне управління військовими частинами та підрозділами, що ведуть військові дії на лінії зіткнення та виконують бойові завдання на відстані першого ешелону оборони або наступу.

Грошову винагороду у 100 тисяч грн можуть отримати:

- військовослужбовці, службовці ДСНС та поліції, які беруть безпосередню участь у бойових діях, забезпечують здійснення заходів щодо нацбезпеки та оборони в районах проведення військових дій, у тому числі й на тимчасово окупованих українських територіях;

- особи рядового та начальницького складу територіальних воєнізованих формувань Державної кримінально-виконавчої служби, які залучаються Головнокомандувачем ЗСУ для безпосередньої участі у бойових діях або здійснення заходів щодо нацбезпеки та оборони в районах проведення військових дій, у тому числі й на тимчасово окупованих територіях;

- бійці, які отримали поранення, пов’язане із захистом України та перебувають на стаціонарному лікуванні.

Варто звернути увагу, що 100 тисяч грн виплачують за 30 календарних днів, під час яких військовий виконував відповідні типи завдань. Враховується кожний день у зоні бойових дій. Якщо військовий, наприклад, брав участь у виконанні бойових завдань лише половину місяця, то сума додаткової винагороди теж зменшується вдвічі.

Безпосередня участь військовослужбовця у бойових діях підтверджується на підставі: бойового наказу; журналу бойових дій / журналу ведення оперативної обстановки; рапорту командира.

У ЗМІ була інформація, що Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський виступив з пропозицією подвоїти виплату "бойових", однак наразі такого рішення нема.

Водночас днями Кабінет міністрів ухвалив рішення про додаткову виплату одноразової винагороди в розмірі 70 тисяч грн для військових на передовій за кожні 30 днів виконання бойових завдань. Таким чином, загальна сума виплат військовослужбовцям, які виконують завдання на лінії бойового зіткнення, а також на території ворога, відтепер складатиметься з зарплати, бойових 100 тисяч грн та додаткової винагороди у 70 тисяч грн.

Варто нагадати, що у 2024 році мінімальна зарплата мобілізованого військового становить 33 тисячі гривень. Вона складається з мінімального окладу солдата-строковика (20 тис. грн) й мінімального окладу за військовим званням (13 тис. грн).

Також є інформація, що Міністерство оборони України та Збройні Сили України підтримують законопроєкт №11012 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо мотивації військової служби", який передбачає  встановлення виплати за знищення або захоплення ворожої техніки. Зокрема, згідно з законопроєктом планують передбачити виплати за танк у розмірі 200—370 тисяч грн, а за військовий літак – 500 тисяч гривень тощо.

Також планується передбачити одноразову грошову виплату (від 120 тис. грн до 200 тис. грн) військовим, які після 24 лютого 2022 року уклали чи продовжили контракт про проходження служби на термін не менше 3 років або до закінчення воєнного стану, та щомісячну додаткову винагороду (10 тис. грн) для тих, хто має право звільнитися зі служби за сімейними обставинами або станом здоровʼя, але виявив бажання продовжити служити.

Наразі законопроєкт опрацьовується у профільному комітеті.

Додаткові мотиваційні виплати й пільги для військовослужбовців крім іншого сприяють залученню до служби висококваліфікованих фахівців. Бійці, що боронять країну, безперечно мають отримувати достойну грошову винагороду.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]