Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.03.2024 15:07

Виплати за знищену техніку ворога: хто та скільки може отримати?

Адвокат з напрямку кадрових силовиків ЮК "Мережа права"

У Верховній Раді з’явився проєкт закону №11012 про встановлення низки доплат та пільг для мотивації військовослужбовців.

У Верховній Раді з’явився проєкт закону №11012 про встановлення низки доплат та пільг для мотивації військовослужбовців.

 Відомо, що ініціатор законопроєкту – полковник СБУ Роман Костенко, секретар Комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки. Його ініціативу про преміювання військових, які знищили ворожу техніку, вже підтримали в Міністерстві оборони України. Що показово, взагалі без зауважень. Такої ж думки дотримується Головнокомандувач ЗСУ, який теж повністю підтримав ініціативу.

Тож, що зараз є в пропозиціях, які найближчим часом можуть вже бути проголосовані у парламенті?

Найбільша винагорода визначена за військовий літак – той, хто його збив, може розраховувати відразу на 500 тисяч гривень. Стільки ж максимально «коштує» затоплений військовий корабель. Та замикає трійку збитий танк. За нього пропонують видавати премію від 200 до 370 тисяч гривень. Мінімальна премія стартує від суми в 30 тисяч гривень – саме стільки планується виплачувати додатково військовослужбовцям, які збили безпілотник-розвідник, знищили засіб РЕБ, комплекс дальнього візуального спостереження, або засоби РЕР.

Окремо потрібно відзначити, що в проєкті закону заплановано мотивувати військових, які після 24 лютого 2022 року уклали чи продовжили контракт про проходження служби на строк не менше 3 років або до закінчення воєнного стану. Мова йде про одноразову грошову виплату. Залежно від звання одноразово можна отримати від 120 тисяч до 200 тисяч гривень. А щомісяця до забезпечення плюсується ще 10 тисяч гривень.

Потрібно згадати, що ініціатива встановити додаткову винагороду за знищення ворожої техніки не нова для України. Наприклад, існував наказ №49 Міністерства оборони України від 05 лютого 2015 р. за N 135/26580. Зараз цей документ вже втратив чинність. Але в ньому була вперше зафіксована складна процедура доведення знищення техніки. Зокрема, нагорода виплачувалася на підстави обов’язкових трьох документів. Має бути відповідно заповнений журнал бойових дій, поданий рапорт та фото/відео фіксація знищеної техніки. Цей вже недіючий наказ Міноборони викликав свого часу багато зауважень, адже в ньому не було чіткої відповіді на питання розподілу винагороди між бійцями, які приймали участь у знищенні.

А ще однією складністю було те, що в цьому наказі 2015 року існувала вимога доведення знищення техніки від командирів суміжних розвідувальних підрозділів, які за результатом візуального спостереження підтвердять знищення ворожої техніки. Це має бути підтверджено окремим донесенням, доповіддю або рапортом.

Відомо, що коли в країні діяло АТО, першими винагороду за знищення бойової техніки отримали бійці 128 бригади. Це були 85 200 гривень, які були розподілені між бійцями за знешкодження двох бронемашин ворога. До речі, зараз сума за такий вид техніки встановлена у розмірі від 30 до 100 тисяч гривень за одиницю.

Загалом, якщо порівнювати премії за знищення у 2015 та 2024 році, вони значно різняться. Так, за постановою Кабміни доплата за підбитий бойовий літак становила 121 тисячу гривень, за знищений «Град» - 60 тисяч, а за танк тільки 48 тисяч гривень.

Але, це важко порівняти з рішенням депутатів 1 квітня 2022 року. На засіданні Верховної Ради України 1 квітня 320 депутатів в цілому проголосували за Закон «Про встановлення винагород за добровільно передану Збройним силам України придатну для застосування бойову техніку держави-агресора».  Законом 7229 було встановлено, що літак або корабель 1-2 ранку – це 1 мільйон доларів, вертоліт, корабель 3-4 ранку – 500 тисяч доларів, танк – 100 тисяч доларів, РСЗВ – 25-35 тисяч.

Але запрацював цей закон України чи ні наразі невідомо, адже російським військовослужбовцям гарантувалася повна анонімність за передачу техніки. А випадки такої добровільної передачі  не потрапляли у публічний простір.

З одним виключенням. Загально відомою стала історія російського військовослужбовця Максима Кузьмінова, який у 2023 році викрав вертоліт Мі-8 та посадив його в Україні. За результатами цієї операції він отримав від українського уряду 500 тисяч доларів та програму захисту в Іспанії. Але в лютому 2024 року Максима Кузьмінова знищила російська розвідка, знайшовши його за місцем проживання під прикриттям.

Отже, виходячи з аналізу того, як ініціативи винагороди за техніку діяли раніше, чекаємо інформацію про подальший рух нового проєкту закону №11012, щоб мати повне розуміння того, як депутати планують урегулювати проблемні питання з минулого досвіду.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]