Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.01.2024 12:15

Висновок ВЛК можна оскаржити, якщо він не відображає реального стану здоров’я

Адвокат з напрямку кадрових силовиків ЮК "Мережа права"

В Україні перед мобілізацією військовозобов'язані проходять військово-лікарську комісію для визначення придатності до служби.

Восени 2023 року уряд вже прискорив проходження ВЛК, визначивши строки, за які лікарі мають обстежити чоловіків призовного віку. Крім того, ще восени змінилися статті, за якими приймають рішення щодо непридатності до служби.

Значні змини до правил проходження ВЛК в Україні були внесені наприкінці серпня 2023 року.

З 25 серпня 2023 року набрав чинності Наказ № 490 МО, який приніс значні зміни до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України. В цьому положенні було зменшено кількість хвороб та станів, які означають непридатність до військової служби ― наказом збільшили кількість підстав для визначення обмежено придатними та придатними до служби у воєнний час. 

До речі, як відомо, в січні 2024 року до зали парламенту вже потрапив проєкт закону про мобілізацію, в якому взагалі прибрали термін «обмежено придатний». Законотворці пропонували лише дві категорії «придатний» та «не придатний». Проте, до голосування проєкт закону не дійшов, його відкликали на доопрацювання.

Тож, в чинному Положенні про військово-лікарняну експертизу чітко прописані норми, кого вважати обмежено придатним. А в МОЗ вийшли оновлення щодо строків проведення обстежень. Зміни передбачають, що проведення медичних оглядів щодо придатності до військової служби – не більше як 4 робочих дні, для лабораторних досліджень – не більш як 3 робочі дні.

Проте, основне питання, яке зараз виникає в контексті проходження ВЛК – це процедура оскарження результатів, які надала комісія.

Для початку, треба розібрати, яке рішення може винести ВЛК. Існує декілька видів висновків медичної комісії:

- придатний у воєнний час;

- обмежено придатний у воєнний час (за статтями), (служба дозволена в…, заборонено…);

- непридатний до військової служби у воєнний час з переоглядом через 6−12 місяців (за статтею);

- непридатний до військової служби у воєнний час з виключенням з військового обліку (за статтею). 

Якщо військовослужбовець вважає, що рішення комісії не відображає його реального стану здоров’я, він може оскаржити висновки ВЛК. Варіантів оскарження є два: у досудовому порядку та через суд. Зазвичай позитивний результат можна отримати вже на етапі перегляду у досудовому порядку. Для цього потрібно написати заяву/скаргу щодо непогодження з висновками ВЛК та проханням переглянути вказане рішення вищою ВЛК; долучити до заяви/скарги усі відповідні медичні документи, копію попереднього рішення ВЛК та копію військового квитка (посвідчення офіцера).

Заяву та всі медичні документи з копією постанови ВЛК необхідно або принести до вищої ВЛК. Ці документи також можна надсилати поштою. Наступний шлях буде таким – ВЛК за результатом розгляду переглядає оскаржувану постанову або може направити на повторний (контрольний) медичний огляд. Вже після цього позивачу надають новий висновок про стан здоров’я, який і буде братися до уваги. В самих складних та спірних випадках право на остаточне рішення залишається за Центральною ВЛК.

Тож, якщо оскарження в досудового порядку зайшло в глухий кут, позивач може звернутися до суду. Суд може призначити судово-медичну експертизу, в тому числі для висновків про стан придатності/непридатності потрібні спеціальні експертні знання. Також  суд може встановлювати порушення процедури проведення обстежень.

Так, позитивний досвід прийняття таких рішень можна подивитися в рішенні Шостого апеляційного адміністративного суду №320/11377/22 від 10.05.2023 року. Суд зобов’язав ВЛК повторно провести огляд військовослужбовця, через відсутність обстеження його лікарем-кардіологом за наявності відповідних медичних показань.

Важливий момент, до суду можна звернутися одразу, без проходження процедури звернень до вищестоящої ВЛК. Тобто не витрачаючи часу на досудовий порядок. Строк оскарження висновку ВЛК у судовому порядку – це 3 місяці, якщо спочатку застосовано досудовий порядок. Відлік розпочинається з дня вручення до розгляду заяви про оскарження постанови. Або 6 місяців із дня винесення відповідної постанови ВЛК.

При цьому, кожен позивач має бути в курсі, що суд не розглядає підставність висновку ВЛК. Тобто, суд в межах розгляду справи конкретного позивача не має повноважень надавати власну оцінку на предмет наявності підстав визнавати людину придатною для військової служби. 

Теги: влк
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]