Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.05.2020 18:58

Як замовнику забезпечити виконання договору і вберегтись від "сюрпризів"

Керівник ДУ "Професійні закупівлі"

Інструменти, які допомагають Замовнику отримати у Prozorro відповідну якість товару/робіт або послуг та захистити себе

У будь-якого замовника завжди є шанс натрапити на недобросовісного постачальника у Prozorro. Проте замовник має у своєму арсеналі всі необхідні інструменти для того, щоб договір був виконаний якісно і вчасно.

Що потрібно зробити замовнику, щоб убезпечити себе від недоброчесного постачальника товарів або послуг? Все на диво просто.

1) У тендерній документації потрібно ретельно виписати специфікацію до товарів або технічне завдання до робіт чи послуг та включити ці специфікації додатком до договору. Бо якщо ви купите просто «молоко», не зазначивши жирність, вимоги до якості та терміну придатності, то можете отримати молоко жирності 0% замість очікуваних 2,5 та ще й з залишковим терміном придатності 6 годин. Те саме стосується технічного завдання для виконання робіт або послуг: якщо ви не передбачили чітке технічне завдання, наприклад, на розробку сайту або організацію свята, то й отримаєте не те, що планували, а те, як це бачить виконавець.

2) Додайте до договору графік виконання робіт/послуг або постачання товарів. Це дозволить контролювати вчасність виконання.

3) Забезпечення виконання договору. Передбачте забезпечення виконання договору. Така умова точно вбереже від недоброчесних постачальників. Це може бути забезпечення у вигляді банківської/страхової/фінансової гарантії або постачальник може внести на рахунок замовника кошти не пізніше дати укладання договору.

4) Передбачте договором контроль якості товарів або послуг. Ретельно опишіть, як саме і які параметри плануєте контролювати. У випадку з організацією шкільного харчування це особливо актуально. Тут потрібно передбачити як регулярний контроль якості, так і позаплановий - наприклад, за наявності скарг від школярів та батьків, та описати підстави для такого контролю. Не просто зазначте це у договорі, а забезпечте прозорий і чесний контроль якості.

5) Ретельно випишіть у договорі причини для його розірвання та застосування штрафних санкцій. Пам’ятайте про те, що ці умови там не просто так прописані, ними потрібно користуватись! Якщо постачальник порушує умови договору, ви можете його спокійно розірвати та не продовжувати відносини. 

6) Передбачте порядок змін у договорі. Це дозволить уникнути ситуації, коли постачальник вимагає змінити договір без суттєвих на то підстав.

Якщо ви передбачите ці пункти у своєму договорі – недоброчесний постачальник просто відмовиться від участі у вашому тендері. Ну або буде змушений виконувати договір якісно і вчасно. 

І головне - не бійтесь відстоювати свої інтереси! Договір для цього і існує.

Теги: prozorro
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]