Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.10.2019 18:39

Зелена планета або як озеленення світу стає вимушеним екотрендом

Надзвичайний і Повноважний Посол України в Латвійській Республіці

Нещодавно NASA опублікувало дані про рівень озеленення в світі. Висновки доволі несподівані – наша планета наразі зеленіша, ніж 20 років тому.

Нещодавно NASA опублікувало дані про рівень озеленення в світі. Висновки доволі несподівані – наша планета наразі зеленіша, ніж 20 років тому. Все завдяки еко-програмам двох найзаселеніших країн світу – Індії та Китаю. Однак радіти зарано. Фактично, це лише перший з багатьох кроків до виправлення заподіяної людиною шкоди навколишньому середовищу. Все найголовніше – попереду.

Що відбувається з лісами зараз

Кліматичний саміт 2014 року у Нью-Йорку підтвердив бажання людства до змін у питання захисту лісів. Сотні держав і компаній зобов’язалися протягом 2014-2020 рр знизити рівень вирубки лісів, а також відновити 150 млн гектарів лісів до 2020 року і додатково 200 млн гектарів – до 2030 року. Однак через п’ять років після підписання Нью-Йоркської декларації по лісах ситуація лише погіршилась. Презентований звіт в рамках цьогорічного Кліматичного саміту вказує на те, що протягом останніх років вирубка лісів збільшилась на 43%, а щорічно ми втрачаємо близько 26 млн гектарів деревонасаджень. 

Станом на сьогодні 80% лісів нашої планети були знищенні або безповоротно деградовані. Лісові пожежі в Південній Америці, Росії, Північній Європі, Індонезії та Австралії лише посилюють процес екологічної катастрофи. Також не варто забувати, що дерева є цінним ресурсом, брак якого може запустити значні економічні кризи. Адже досі третина населення Землі використовує дрова для приготування їжі та опалення своїх будинків. Саме з лісових районів надходить три чверті всієї прісної води. Лише тільки у США воду з лісів отримують близько 180 мільйонів людей.

Неочевидно про очевидне: чому дерева такі важливі

Природний фільтр

Окрім того, що дерева здатні виробляти кисень, вони також є потужними фільтрами, адже поглинають гази-забруднювачі з атмосфери йиочищають ґрунтові води.

Джерело медичних інгредієнтів

На сьогоднішній день ліси надають близько 25% всіх необхідних людству медичних інгредієнтів, які використовуються для створення ліків.

Термо і звукорегулятор

Дерева в містах поглинають до 25% шумового забруднення, а також здатні охолоджувати в містах цілі райони. Дослідження демонструють, що найбільш прохолодні за температурою райони великих міст розташовані у зелених зонах. 

Захисник від повеней, посух, ерозій і зсувів ґрунтів

В екосистемах дерева відіграють роль фундаменту, адже вони контролюють потоки води і утримують ґрунти. Наприклад, у період сильних дощів, дерева сповільнюють процес виходу річок з берегів, тим самим запобігаючи повеням. 

Живий простір

Ліси – це не лише “легені світу”, але одна із його базових екоструктур. Вони забезпечують природне середовище для більше, ніж 80% всіх видів тварин і рослин.

Протидія збудникам хвороб 

Дерева виділяють фітонциди, які допомагають у боротьбі зі збудниками хвороб. Наприклад, фітонциди листя дуба здатні знищити дизентерійну паличку, а сосни – згубні для збудника туберкульозу. 

Як людство допомагає деревам?

На тлі нерозумного користування природними ресурсами з’являються і позитивні приклади. Вже названі вище Китай та Індія зробили процес озеленення власних територій національною ідеєю. Це вимушене рішення, адже тотальна вирубка лісів у 1970-1980-х роках для фермерських і урбаністичних цілей призвела у цих країнах до екологічної катастрофи. Мова йде про хоч і вдале, та все ж виправлення помилок.  

Найбільшою програмою з фінансування заходів з насадження дерев у світі є UNFCCC REDD+. Основна ідея – це надання стимулів для зменшення викидів й інвестування у низьковуглецеві заходи для країн, що розвиваються. Тобто йдеться не лише про боротьбу з вирубкою й деградацією лісів, але й про компоненти збереження, сталого управління лісами. На сьогоднішній день заходи в рамках програми  REDD+ дозволили скоротити близько 6 млрд. тонн СО2.

Ще одна масштабна програма із захисту лісів – це програма UN-REDD, спільний проєкт таких агенцій ООН як ФАО, ПРООН та ЮНЕП. Допомога для країн передбачає фінансово-технічну, що охоплює державне управління, взаємодію з стейкхолдерами, розробка національної стратегії REDD+ та плану дій, розробка інформаційної системи гарантій, розробка «контрольного» рівня викидів, що пов’язані з лісом, а також впровадження національної системи моніторингу лісів.

Озеленення як екотренд: що може зробити одна людина

Це, власне, найголовніше питання:

що може зробити пересічна людина у боротьбі за відновлення світових зелених насаджень? І відповідь, як не дивно, тут напрочуд очевидна – посадити хоча б одне дерево. Якщо ж тобі не вистачає мотивації, то пам’ятай про те, що:

Лише одне дерево здатне забезпечити киснем трьох людей. Ще одне чудове пояснення до формули: “Посадити дерево, виростити дитину”. Адже дитині теж потрібно чимось дихати.

Дерево здатне утримувати до 500 л води на день. У великому місті, де теперішні каналізації просто не витримують дощових потоків, це твій особистий внесок у власний сухий одяг.

Дерево – це тінь і прохолода. Простими словами, це шанс сховатися під власним деревом від розпеченого літнього дня. Особливо актуальним це буде в світлі температур цьогорічного літа.

Висадка дерев є чудовим способом сховатися від депресивних чи меланхолійних почуттів. Особливо в місті, де не часто трапляється можливість спостерігати щодня за результатами власних дій. 

 В Україні є герой – Вадим Сердцев, який у Миколаєві висадив 20 000 дерев. Його приклад – надихає! А про те, як проблема озеленення вирішується на всеукраїнському рівні – досліджуватимемо у наступному блозі.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]