Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.10.2019 13:12

Доступне житло для молоді: хто та на яких умовах може отримати пільги

Директор Київського молодіжного центру

Стисла інструкція щодо отримання житла за молодіжними програмами.

Для молодих сімей щороку зменшуються можливості отримати в Україні пільгові умови кредитування на придбання житла. Поки сотні тисяч молодих українців не можуть забезпечити себе власним житлом, фонд Держмолодьжитла видає за 2018 рік лише 299 кредитів за програмою “Молодіжного іпотечного кредитування”. З 2015 року фінансування програми здійснюється виключно коштом місцевих бюджетів, які у 2018 році виділили всього-на-всього 145 679 тис. грн на надання іпотечних позик молодим сім’ям та одинакам. У 2019 році кошти в бюджет на “Молодіжне іпотечне кредитування” також не були закладені, отже розмір фінансування програми й надалі буде залежати від грошей виділених місцевими органами влади.

Більша ймовірність отримати допомогу від держави за програмою “Доступне житло” на яку в держбюджеті 2019 року закладено 100 млн грн. Тому пропоную розглянути її детальніше. 

З чого почати?

1. Пройти реєстрацію в регіональному відділенні Фонду сприяння молодіжному житловому будівництву.

2. Надати необхідні документи. Вас буде внесено у рейтинг кандидатів на житло. Розрахунок рейтингу наведений в наказі Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту від 26 жовтня 2005 року № 2488.

3. При настанні Вашої черги Фонд пропонує квартиру в новобудові. Ви також можете обрати квартиру на вторинному ринку, проте будинок повинен бути зданий в експлуатацію не більше ніж 20 років тому або бути реконструйованим не більше ніж 15 років тому.

4. Після вибору житла Вам потрібно зробити перший внесок до Фонду, не менше 6% від вартості.

5. Після придбання квартири, відсотки за кредит сплачуються до Фонду кожен місяць.

Хто може отримати?

- Сім’я, в якій чоловік та дружина віком до 35 років включно.

- Неповна сім’я в якій мати (батько) віком до 35 років включно мають неповнолітніх дітей (дитину).

- Одинокі молоді громадяни віком до 35 років включно.

- Середньомісячний залишок доходу сім’ї на кожну особу що працює за умови сплати  щомісячного платежу за кредитом, повинен складати не менше за трьох кратний прожитковий мінімум (станом на вересень 2019 року прожитковий мінімум становить 1936 грн). Розрахунок платоспроможності проводиться за формулою, що наведена в Наказі Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту.

На яких умовах?

Сума кредиту визначається враховуючи норми 21 квадратний метр на одного члена сім’ї, додаткові 20 квадратних метрів на сім’ю.

Приклад розрахунку розміру кредиту:

Сім’я у складі трьох осіб. Розрахункова вартість 1 квадратного метра 11 849 грн. Аванс власними коштами позичальника – 6 % від вартості житла

- Нормативна площа: 3 * 21 + 20 = 83 м²

- Розмір тіла кредиту: 83 м² *11 849 * 0.94 = 924 458.98 грн.

- Мінімальний аванс – не менше 6 % передбаченої вартості будівництва чи експертної оцінки вартості придбання об’єкта кредитування.

- Строк – до 30 років.

Процентна ставка:

– для позичальників, які не мають дітей – 7 % річних;

– позичальник, який має одну дитину – звільняється від сплати відсотків за користування кредитом;

– позичальникові, який має двох дітей, за рахунок бюджетних коштів погашається 25 % суми зобов’язань за кредитом;

– позичальникові, який має трьох і більше дітей, погашається 50 % суми зобов’язань за кредитом.

- відсотки за користування кредитом не нараховуються:

- військовослужбовцям – з початку і до закінчення особливого періоду;

- резервістам та військовозобов’язаним – з моменту призову під час мобілізації і до закінчення особливого періоду, на час проходження військової служби.

Звичайно, навіть такі умови не можуть забезпечити всю молодь України житлом. Сподіваюсь, що новій владі вдасться  побороти корупцію та розтрату державного майна і нарешті збільшити фінансування подібних програм. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]