Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.06.2016 14:24

В ТОПі проблем молоді – працевлаштування та відсутність соцжитла

Директор Київського молодіжного центру

Відзначаючи День молоді, варто згадати і про наявні проблеми, з якими їй доводиться нині стикатися. По-перше, це відсутність доступного соцжитла, а по-друге – це те, що переважна більшість роботодавців відмовляє молодим спеціалістам у прийомі на роботу.

Затверджена восени 2015-го року мінімальна академічна стипендія для учнів професійно-технічних навчальних закладів дорівнювала 311 грн. на місяць, молодший спеціаліст або бакалавр вузів I-II рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем – 622 грн., а для студентів вищих навчальних закладів III-IV рівня акредитації – 825 грн. на місяць. Як доводить практика, з кожним роком кількість бюджетних місць не збільшується, а дедалі ще більше скорочується.

Як правило, не менше 30% студентів вишів складає молодь, що приїхала з інших міст країни. І перше, з чим їм доводиться зіткнутися – це знайти місце проживання в обраному для навчання місті. Зупинити вибір на кімнаті у запропонованому гуртожитку не завжди вдається – чи то умови досить непристойні, чи то місць не всім вистачає.

Порівняно недорогою альтернативою гуртожитку завжди були номери у хостелах, та навіть найдешевші із існуючих сьогодні варіантів, коштують не менше 950 – 1200 грн. на місяць. А з підвищенням комунальних тарифів цілком ймовірно, що до початку наступного навчального року вартість підвищиться ще на кілька сотень. А що казати вже про оренду квартири чи кімнати? Так, наприклад, аби зняти кімнату у віддалених районах столиці, як то на Троєщині чи Виноградарі, знадобиться 1800 – 2000 грн. в місяць. А десь поруч зі станцією метро – близько 2100 – 2300 грн.

А при бажанні підзаробити додаткові кошти, перелік проблем поповнюється ще однією – відмова роботодавців у працевлаштуванні за майбутнім фахом. Абсолютна більшість з них при пошуках кандидатури, одразу викреслюють з потенційних претендентів на вакансію резюме молодих спеціалістів, які ще навчаються на старших курсах або ж тільки отримали диплом.

За даними Державної служби зайнятості, сьогодні на обліку перебуває 399, 7 безробітних, з яких 158, 9 складає саме молодь, віком від 19 до 25 років. Серед них чимало амбітних, перспективних фахівців, проте вони не мають змоги розкрити свій потенціал. Серед вакансій, на які реально можуть нині претендувати молоді хлопці та дівчата, це: офіціанти, бармени, фасувальники, продавці і т.п. Та невже саме таким ми бачимо майбутнє наших кваліфікованих спеціалістів? 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]