Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.01.2020 17:37

Позиція будівельного бізнесу щодо роботи Кабінету Міністрів України та ВРУ

Керуючий власник девелоперської компанії "ОМОКС", голова ГО "МІНБУД"

Позиція будівельного бізнесу щодо роботи Кабінету Міністрів України та ВРУ.

1. Сприяння створенню умов для української державності за рахунок розвитку бізнесу та підприємницької діяльності. 

2. Завдання найближчого часу:

2.1. Рекомендувати депутатам Верховної ради України відновити дію Закону України «Про антикризові заходи в будівництві», який діяв в редакції від 2008 року, з обов’язковим введенням його протягом першого півріччя 2020 р. на строк до кінця 2023 р., з правом подовження строку дії положень закону до створення умов сталого розвитку галузі.

2.2. Рекомендувати депутатам Верховної ради України заборонити перевірки та відкриття кримінальних проваджень щодо підприємств будівельної галузі за зверненнями громадян, громадських об’єднань, депутатів всіх рівнів, якщо «сигнали» не підтверджені висновками профільних технічних експертиз, та ГО «МІНБУД».

2.3. Рекомендувати депутатам Верховної ради України віднести ст. 206 Кримінального кодексу України «Блокування господарської діяльності підприємств» до особливо тяжких злочинів, та дорівняти блокування роботи підприємств до диверсійної діяльності проти економіки України.

2.4. Рекомендувати депутатам Верховної ради України запровадити  створення міжвідомчої методики розслідування рейдерства. 

3. В сфері фінансування будівництва:

3.1. Рекомендувати депутатам Верховної ради України заборонити НБУ законотворчі ініціативи, особливо щодо фінансової політики у фінансуванні галузевого розвитку, ця функція належить виключно профільним міністерствам та відомствам, щодо НБУ, то йому необхідно лише забезпечити виконання задач галузевого розвитку. саме це й є функції підрозділів, що обслуговують оберти національної валюти на внутрішніх ринках.

3.2. Депутатам Верховної ради України щодо діяльності НБУ рекомендувати негайно розпочати кредитування будівельної галузі, а саме - кредитування об’єктів з тривалим строком створення, та з тривалим, більш ніж 100 років, строком експлуатації будівель, саме такі активи є базовими щодо укріплення національної валюти як еквіваленту активів держави.

3.3. Депутатам Верховної ради України встановити нульову відсоткову ставку щодо  кредитування галузевого розвитку. Ставку за кредитами комерційних банків встановити у п’ять разів нижче середньо річного галузевого прибутку.

3.4. Заставою по об’єктам будівництва під банківські кредити можуть бути лише саме ті об’єкти, які будуються за кредитні кошти. Банки з іншими умовами взагалі непотрібні Україні, бо вони не є інструментом  обслуговування ділової активності держави.

3.5. Строк кредитування юридичних осіб, по комерційних житлових об’єктах, повинен бути в два рази більший, ніж нормативний строк будівництва, по об’єктах комерційної та промислової нерухомості строк повинен бути не менше трьох нормативних строків будівництва.

3.6. По кредитним договорам на будівництво житла, забудовників потрібно звільнити від сплати відсотків і тіла кредиту до введення в експлуатацію об’єкту будівництва.

3.7. Запровадити обов’язкове звільнення будівельної галузі від сплати ПДВ. ПДВ виплачується тільки з продажу готового товару – вже введених в експлуатацію об’єктів будівництва. 

4. Розробка пропозицій в сфері економіки та їх впровадження для захисту інвесторів та забудовників від дестабілізуючих факторів, які підвищують ризик зриву строків будівництва.

При забезпеченні сталого фінансування об’єктів будівництва за рахунок кредитування встановити, що:

4.1. Продаж об’єктів будівництва можливий тільки після введення таких об’єктів в експлуатацію.

4. 2. Запровадити заборону перевірок юридичних осіб в будівельній галузі до 2025 року, окрім перевірок якості будівництва та забезпечення техніки безпеки на будівельному майданчику.

4. 3. Після видачі дозволу на початок будівництва, заборонити зупинки та/або нарахування штрафів до введення об’єктів будівництва в експлуатацію. 

5. Поставити перед КМУ питання щодо створення «Міністерства будівництва України» та «Міністерства комунального господарства».

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]