Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.03.2020 13:16

Як отримати адміністративні послуги в умовах пандемії?

Голова правління Дніпровського центру соціальних досліджень

Заходи уряду щодо протидії епідемії коронавірусу призвели до того, що громадяни втратили фізичний доступ до отримання багатьох адміністративних сервісів, оскільки їх не можна отримати дистанційно.

Заходи уряду щодо протидії епідемії коронавірусу, яка шириться в країні, призвели до того, що громадяни втратили фізичний доступ до отримання багатьох адміністративних сервісів, оскільки їх не можна отримати дистанційно. У цій ситуації застосунок «Дія», розрекламований особисто Президентом України, виявився безпорадним.

Коронавірус, як лакмусовий папірець, швидко виявив послуги, які для українців сьогодні найбільш пріоритетні. І це не базові послуги на кшталт отримання паспорту, реєстрації бізнесу та нерухомості або вирішення земельних питань. На перше місце вийшли соціальні та пенсійні послуги. В умовах, коли економічна активність у країні стрімко скорочується і цей процес продовжуватиметься після скасування карантину, соціальної підтримки з боку держави (у вигляді різних видів грошових допомог) потребуватимуть все більше громадян.

Яка ситуація сьогодні? В умовах карантину практично всі установи, які надають адміністративні послуги, працюють лише в дистанційному режимі. Громадяни можуть або залишити пакети своїх документів у спеціальних скриньках для кореспонденції на будівлях відповідних установ, або надіслати скановані копії документів на електронну пошту. Це стосується передусім постановки на облік у центр зайнятості.

Де-юре такий дистанційний режим передбачає можливість зворотного зв’язку, а де-факто — громадяни в найкращому випадку отримують формальні відписки на електронну пошту про те, що їхні документи будуть опрацьовані вже після припинення карантину. Це означає, що людина, яка втратила роботу, щонайменше до кінця квітня не матиме можливості отримати грошову допомогу по безробіттю.

Приблизно така ж ситуація й у відділеннях Пенсійного фонду України. Подати документи на призначення пенсії сьогодні можна в єдиний спосіб: за допомогою відповідного онлайн-сервісу на порталі Пенсійного фонду України. Задля того, щоб зареєструватися на порталі, заявник повинен мати електронний цифровий підпис та скановані копії всіх документів. Отже, оформлення пенсії в умовах карантину стає серйозним викликом для багатьох.

У деяких містах управління соціального захисту населення продовжили здійснювати прийом громадян попри введений карантин. І статистика їхньої відвідуваності демонструє, що більшість громадян, які потребують державної допомоги, будуть намагатися її отримати, не зважаючи на загрозу інфікування коронавірусом. За інформацією прес-служби Львівської міськради, у період карантину станом на 20 березня підрозділи соцзахисту прийняли 208 заяв про призначення державних соціальних допомог, житлових субсидій, пільг у звичайному режимі; 56 заяв надійшли поштою та лише 17 заяв — в електронній формі.

На сайті Міністерства соціальної політики громадяни вже зараз можуть отримати послугу оформлення субсидії, так само як і державну допомогу при народженні дитини, в онлайн режимі. Але для цього їм знадобиться той самий електронний цифровий підпис і скановані копії документів.

Перелік послуг, які будуть надаватися в ЦНАП у період карантину, було затверджено Урядом ще 20 березня 2020 р. Проте до сьогодні текст документу не оприлюднений і можна лише орієнтуватися на перелік, наданий на сайті Мінцифри.

У цьому переліку є й паспортні послуги, й комплексна послуга єМалятко, видача посвідчень водія, реєстрація та перереєстрація транспортних засобів, оформлення субсидій та допомог при народженні дитини, послуги реєстрації місця проживання.

Проте визначення переліку послуг у ЦНАП знаходиться в компетенції органів місцевого самоврядування, тому у більшості ЦНАП, які раніше надавали, наприклад, паспортні послуги, отримати їх в умовах карантину неможливо. А перелік послуг, які доступні в онлайн режимі на сайтах ЦНАП, обмежений послугами в земельній сфері, будівництві, організації транспортних перевезень.

Мабуть, єдиними доступними офлайн послугами в умовах пандемії для громадян України залишилися послуги за життєвими ситуаціями народження та смерті.

У Пенсійному фонді проводиться прийом лише документів для виплати допомоги на поховання (їх потрібно залишати у боксах для кореспонденції).

Підрозділи РАЦС безпосередньо приймають громадян виключно з питань державної реєстрації народження, смерті та видачі архівних документів про державну реєстрацію актів цивільного стану, необхідних для підтвердження при підзахороненні. А реєстрація шлюбів відбуватиметься лише за заявами, поданими до 13 березня 2020 р.

Варто зазначити, що посадовці все ж таки потурбувалися про громадян: у законі «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17 березня 2020 р. передбачили, що «з дня оголошення карантину зупиняється перебіг строків звернення за отриманням адміністративних та інших послуг та строків надання цих послуг, визначених законом». Наприклад, зробити вклейку фото у паспорт в формі книжечки при досягненні 25 або 45 років, або зареєструвати місце проживання потрібно протягом одного місяця (строк звернення). Отже, звернення за послугами, де особи обмежені певними строками, тепер відтерміновано.

На період карантину підрозділи Державної міграційної служби обслуговують громадян за окремо встановленим графіком роботи, лише у визначених підрозділах й у виключних випадках. Тобто отримати закордонний біометричний паспорт або id-картку громадяни зможуть лише у разі невідкладної необхідності для отримання публічних, адміністративних та фінансових послуг або у зв’язку з необхідністю термінового виїзду за кордон, пов’язаною з нагальною потребою в лікуванні.

На фоні всіх цих обмежень та незручностей для громадян в отриманні адміністративних послуг дивними виглядають сьогоднішні ініціативи Мінцифри з бета-тестування електронних копій паспортів та студентських е-квитків в мобільному застосунку «Дія», адже ці послуги не є найбільш затребуваними у суспільстві.

Попереду в українців щонайменше місяць карантину, й надання можливості громадянам отримувати найбільш потрібні для них послуги в дистанційному режимі було б адекватною відповіддю з боку чиновників та допомогло б зменшити кількість соціальних взаємодій громадян, що вкрай небезпечно під час пандемії. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]