Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.01.2023 10:00

Тенденції в дизайні інтер'єрів 2023

СЕО ZIKZAK Architects

Продовжимо тему тенденцій і трендів у 2023 році.

 Після аналізу трендів в архітектурі перейдемо  у внутрішній простір та розглянемо тренди  дизайну інтер’єрів грядущого року.

Ключові перетікаючі із року в рік тенденції архітектури прослідковуються й у дизайні інтер’єрів. Серед них екологічність, модульність, використання розумних матеріалів, задіяння параметричних друкованих форм, створення відчуття єднання з природою. Дослідимо трендові суто інтер’єрні рішення ближнього майбутнього.

Тренди є органічним доповненням до актуальної ситуації у світі. Карантин, наприклад, спровокував моду в одязі на піжами й капці на вулиці. Тенденції в дизайні інтер’єрів так само формуються під впливом глобальних чинників і розраховані на комфорт та зручність користувачів.

Дизайн завтрашнього дня – це яскраві кольори, потужне відчуття власного стилю, ще більш нестандартні рішення. Pantone оголосив кольором року соковитий Viva Magenta, насичений малиново-червоний. Затяті слідувачі трендам зможуть  сміливо інтегрувати його в інтер’єр як житлових, так і комерційних приміщень. 

У наступному сезоні навіть у спокійних мінімалістичних інтер’єрах вкраплення кольору невідворотне. Люди, стомлені сірими буднями пандемійних часів, хочуть вибуху барв вдома і поза ним. Це проявляється як у виборі одягу та аксесуарів, так і в дизайні приміщень. Крім того, яскраві акценти додають свіжості та балансу у вже досить заюзаний довготривалий тренд на ледь не  аскетичний лаконізм. Але соковитий відтінок краще додавати стримано, у вигляді невеликих акцентів, адже є ризик перенасититися ним у довготривалій перспективі. Новий мінімалізм – це чисте полотно, яке потребує яскравих мазків. 

Тенденція до простоти й лаконічності як розкоші нового покоління продовжуватиметься і  набуватиме свого апогею у 2023. Тренд на відмову від надмірного споживання посилюватиметься. Легкість форм, природні матеріали, чиста геометрія та незахаращеність простору  будуть у фаворі й у наступному році. 

Попри оптимістичний сплеск кольору, пандемії і кризи зробили нас більш загартованими й прагматичними. Тому дизайн врешті відходить від романтичних стилів, наразі вони видаються надто наївними й дещо ескапістськими. Домінувати ж будуть наближеніші до сучасної реальності, менш витіюваті стилі. Але тренди розвиваються циклічно й прийде час, коли пік мінімалізму спаде й, можливо, саме романтичний стиль займе його місце. 

Індивідуалізм в дизайні інтер’єру виражається в інтересі до вінтажних речей, тренді на ресайклінг. У майбутньому році очікується ще більше проявлення цієї тенденції і її ще вагоміший вплив на дизайнерські рішення. Шаблонний дизайн і масове виробництво канули в Лету гострої актуальності, натомість надання другого життя речі з історією і вписання її в сучасний інтер’єр – гарячий тренд майбутнього сезону.

Тож і деталі інтер’єру, виготовлені за індивідуальним замовленням та кастомізовані елементи мають тенденцію до ще більш поширеного використання в 2023 році. 

Біофільний дизайн в інтер’єрі набув неабиякої популярності, адже зелені рослини у приміщенні – це не лише красиво, але й корисно для людини. У прийдешньому році він буде все таким же актуальним, та, наша команда вважає,  наймоднішими будуть нові рішення у фітодизайні. Трендовими стануть композиції із зелені недосконало та умисне недбало, несиметрично скомпоновані, імітуючи насадження у дикій природі.  Референси до пустельних пейзажів, мінеральні відтінки, мохова зелень та недовершені текстури доповнять тренд.

Логічно, що тенденція до функціоналізму приміщень, гнучких планувальних рішень, ергономічності простору і його практичності прослідковуватимуться все більше. Мультифункціональні кімнати й меблі, розумний дизайн та технологічність ще більше розвиватимуться й активно інтегруватимуться в простір. 

Людина, яка працюватиме  чи житиме в майбутньому інтер’єрі – це ключова фігура дизайн-проєкту. Тож кожен тренд народжується й розвивається, виходячи з її потреб. Тренди в інтер’єрі 2023 року націлені на затишок, комфорт і самовираження особистостей, які у ньому перебуватимуть.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]