Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.05.2020 17:47

Тендери 2020: "розподіляй та володарюй"

Президент "Всеукраїнської дорожньої Асоціації"

Система ProZorro має статус рекомендованої моделі ЄБРР та отримала декілька нагород світового рівня та навіть право консультувати уряди ЄС щодо переходу до електронних закупівель.

На жаль вона не враховує головного принципу ринку дорожньої галузі України – «розподіляй та володарюй».

Тендери, оголошені на початку 2020 року яскравий тому приклад, хоча на перший погляд ніби й філософія засновників ProZorro «всі бачать все» й «золотий трикутник: бізнес, влада та громадянське суспільство» наявні та дотримані, проте явно не в інтересах держави.

Президент України анонсує «Велике будівництво», Укравтодор, здавалося б, як центральний орган виконавчої влади дорожньої галузі мав би фахово визначити уніфіковані правила гри без дискримінації та тиску і в результаті стати прикладом, створивши прозору конкуренцію та якісні дороги. 

Проте сталося інакше: 6 лютого 2020 року Укравтодор на офіційному сайті анонсує розробку Методичних рекомендацій, які забезпечують підготовку типової тендерної документації з урахуванням видів робіт, їх обсягів та складності, наголошуючи, що з 5 лютого у системі державних закупівель ProZorro почали публікуватися основні тендери на об’єкти ремонтно-будівельних робіт за Постановою Кабінету Міністрів України від 29.01.2020 № 36 «Деякі питання дорожнього господарства».

Хоча фактично тендери почали публікуватися не тільки за Постановою КМУ, а за новими чіткими вказівками, викладеними у розроблених Укравтодором Методичних рекомендаціях.

Аби не бути голослівним - конкретні приклади з конкретних тендерів.

Закупівля послуг з поточного середнього ремонту дороги загального користування очікуваною вартістю 832 547 224,96 грн. (ідентифікатор закупівлі UA-2019-12-28-001969-c). 

Запитань та вимог до процедури - 26, й лише 2 несуттєві вимоги Замовником вирішено.

Скарг на дискримінаційні вимоги Замовника - шість й жодна з них Антимонопольним комітетом навіть не розглядалась, оскільки п’ять скарг відкликані скаржниками, одна - залишена без розгляду.

Окремої уваги заслуговують обґрунтування замовником дискримінаційних вимог тендерної документації. 

Цитую: Вимоги тендерної документації розроблено згідно методичної рекомендації зі складання тендерної документації, розроблених Державним агентством автомобільних доріг України та затверджених Міністерством економіки, торгівлі та сільського господарства України з метою забезпечення принципів економії, ефективного та раціонального використання бюджетних коштів”. 

Виявляється ще на початку січня 2020 року Методичні рекомендації вже були розроблені, затверджені Мінекономіки та впроваджені Укравтодором. 

До чого призвело - більшість потенційних учасників не подають свої пропозиції взагалі, усвідомлюючи дискримінаційні вимоги тендерної документації; із кола тих, хто подав тендерну пропозицію, «не зручних» учасників відхиляють, далі відбуваються видимі торги «на публіку» між обраними компаніями, котрі чітко дотримуються принципу  «розподіляй та володарюй» і як результат укладений договір з обраним переможцем. 

Результат: 

Відхилено учасників - 2

Допущено учасників - 3 компанії-учасники картелю

Пониження ціни- 1,8 %

Наприклад капітальний ремонт дороги державного значення (ідентифікатор закупівлі - UA-2020-03-04-002072-b) очікуваною вартістю 404 449 700,00 грн. 

Допущені лише дві компанії, тендерні пропозиції “незручних” учасників відхилені, торги відсутні, як і прозора конкуренція та реальна економія без шкоди якості доріг, пониження ціни на 3,3 % від очікуваної вартості закупівлі.

Результат:

Відхилено учасників - 1

Допущено учасників - 2 компанії-учасники картелю

Пониження ціни - 3,3%

Або закупівля (ідентифікатор закупівлі UA-2019-12-28-001964-c) очікуваною вартістю  665 551 248,16 грн. 

Допущено лише 4 учасники, жодна вимога про усунення порушень Замовником не задоволена, розгляд усіх 5 скарг до Антимонопольного комітету припинено, оскільки кожна скарга відкликана скаржником. Тендерні пропозиції двох учасників відхилено, пониження ціни лише на 3,2% від очікуваної вартості закупівлі.

Результат: 

Відхилено учасників - 2

Допущено учасників - 4 компанії-учасники картелю

Пониження ціни - 3,2 %

Наразі полеміка зайва, коли можна аналізувати фактично завершені закупівлі й усвідомити наслідки для держави вже сьогодні. 

Всеукраїнська дорожня Асоціація з моменту перших опублікованих закупівель наголошувала на дискримінаційних умовах, наводячи реальні приклади наслідків таких дій. У такі важливі для галузі процеси Асоціація відстоювала інтереси не лише своїх Учасників, а й усього ринку.

Жодного монопольного становища окремого кола компаній - і  результат буде очевидним.

В обґрунтуванні позиції Асоціації наведу наступні приклади дорожніх тендерів, тендерні документації котрих складені відповідно до принципів та засад публічних закупівель без положень Методичних рекомендацій Укравтодору.

Капітальний ремонт автомобільної дороги загального користування (ідентифікатор закупівлі UA-2020-02-26-002596-a), очікувана вартість 135 052 958,40 грн.

Реальна прозора конкуренція між досвідченими компаніями та укладений договір, фактична вартість якого на 33 % нижча очікуваної. 

Результат

Відхилено учасників - 0

Допущено учасників - 4

Пониження ціни - 33 %

Подібним прикладом є поточний середній ремонт автомобільної дороги  (ідентифікатор закупівлі UA-2019-12-28-000437-c), очікувана вартість 133 600 000,00 грн. 

Чесна, а не удавана конкуренція між 5 учасниками, тендерні пропозиції яких допущено, бажання будувати якісні дороги  й як результат торги із остаточною пропозицією, що на 27 % нижча очікуваної вартості закупівлі.

Результат

Відхилено учасників - 1

Допущено учасників - 5

Пониження ціни - 27 %

Саме таке забезпечення принципів економії, ефективного та раціонального використання бюджетних коштів підтримує Асоціація.

За попередніми підрахунками на 5 подібних тендерах держава в змозі економити близько 1 млрд грн. за рахунок прозорої конкуренції, реальних торгів у межах 20-30% очікуваної вартості, без шкоди для якості доріг, що є дійсно ефективним та раціональним використанням бюджетних коштів.

Сьогодні наша позиція одностайна - прозора та чесна конкуренція, допуск до тендерів досвідчених компаній із кваліфікованими працівниками, сучасною технікою та стійким фінансовим становищем.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]