Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.10.2020 14:43

Особливості медичного страхування для клінік в Україні

Юрист, адвокат, керуючий партнер Юридичної компанії "Grishakov Law Company"

Вже не перший рік в Україні ведуться розмови про введення загальнообов’язкового медичного страхування.

Вже не перший рік в Україні ведуться розмови про введення загальнообов’язкового медичного страхування. Поки ця система все ще не працює та в чергове цього року комітетом Верховної Ради з питань здоров’я нації було повідомлено, що запровадження такої системи відкладено ще приблизно на два роки.

Закон України «Про страхування» визначає, що добровільне страхування - це страхування, яке здійснюється на основі договору між страхувальником і страховиком. Загальні умови і порядок здійснення добровільного страхування визначаються правилами страхування, що встановлюються страховиком самостійно відповідно до вимог цього Закону.

Конкретні умови страхування визначаються при укладенні договору страхування відповідно до законодавства.

Якщо ви, як суб’єкт господарювання, що здійснює медичну практику, хочете уберегти себе на випадок завдання шкоди, заподіяної вашими медичними працівниками, життю та/або здоров’ю пацієнта під час здійснення ним забезпеченої діяльності, логічним кроком буде укладання зі страховою компанією відповідного договору. В такому випадку, щоб уникнути ризиків, перш за все потрібно перевірити надійність страхової компанії: наявність в неї всіх необхідних дозвільних документів, поцікавитись відгуками клієнтів такої компанії та обов’язково поцікавитись випадками та сумами уже здійснених страхових виплат за завдану медичними працівниками шкоду пацієнту, перевірити реєстр судових рішень на наявність судових спорів страхової із закладами охорони здоров’я щодо здійснення виплат.

Наступний крок – уважно вивчити правила страхування, які, варто не забувати, встановлюються страховиком самостійно відповідно до закону, та є основою вашого майбутнього договору зі страховиком. Лише після цього можливо переходити до основного кроку – укладання договору. Рекомендуємо залучати юриста, який зможе проаналізувати всі ризики.

Потрібно звертати увагу на визначення страхових випадків, суми коштів, які ви як страхувальник зобов’язані заплатити страховику, та які страховик буде зобов’язаний виплатити пацієнту у разі настання страхового випадку, права та обов’язки сторін.

Окрім того, уважно потрібно вивчити виключення зі страхових випадків. Адже саме від цього залежатиме, в якій із ситуацій ви не матимете права отримати відшкодування.

Інколи договори страхування містять особливі додаткові вимоги, наприклад, що всі працівники зобов’язані пройти курси екстреної медичної допомоги. У разі порушення цього пункту Страхувальник може визначатися таким, що втрачає право на отримання страхової виплати.

Також потрібно не просто читати, а і розуміти порядок ваших дій при настання страхового випадку, щоб отримати відшкодування. Адже порушення такого порядку (невчасне повідомлення страховика, надання йому неповної інформації тощо) знову ж буде підставою для відмови у виплаті відшкодування. Алгоритм дій повинен бути чіткий, достатній по часу для вчинення всіх маніпуляцій. Окремо має бути погоджено порядок продовження строків щодо надання документів при комунікації зі страховиком.

Укладання договору з чітким розумінням його умов – основний превентивний захід щодо уникнення більшості ризиків.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]