Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.11.2018 00:41

Порядок повернення сплаченого збору до пенсійного фонду при купівлі квартири

Юрист практики земельного права та інтелектуальної власності

Багато українців, які купують житло, зіткнулися з необхідністю сплатити збір до Пенсійного фонду України у розмірі 1 % від вартості об’єкта нерухомості.

Справа в тому, що, посвідчуючи договір купівлі-продажу, нотаріус у відповідності до ч. 8 ст. 49 Закону України «Про нотаріат» нотаріус відмовляє у вчиненні нотаріальної дії, якщо особа, яка звернулася з проханням про вчинення нотаріальної дії, не внесла встановлені  законодавством  платежі, пов’язані з її вчиненням.

Сплата 1 % від вартості житла передбачена Законом України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування», а саме ст. 4 вказаного Закону.

Проте не всі знають, що п. 9 ст. 1 Закону передбачено, що платниками збору на обов’язкове державне пенсійне страхування є підприємства, установи та організації незалежно від форм власності та фізичні особи, які придбавають нерухоме майно, за винятком державних підприємств, установ і організацій, що придбавають нерухоме майно за рахунок бюджетних коштів, установ та організацій іноземних держав, що користуються імунітетами і привілеями згідно із законами та міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, а також громадян, які придбавають житло і перебувають у черзі на одержання житла або придбавають житло вперше.

Оскільки нотаріуси не мають технічної можливості посвідчити договір купівлі-продажу без перевірки сплати збору до Пенсійного фонду України, такий збір просто необхідно сплатити. Проте, з огляду на неузгодженість національного законодавства, приклавши певних зусиль, сплачені грошові кошти у деяких випадках можна повернути.

Який же порядок повернення сплаченого до Пенсійного фонду України збору?

1. Перш за все, при сплаті збору у відділенні банку потрібно попросити видати два примірники квитанції, оскільки один примірник потрібно буде віддати нотаріусу, а другий знадобиться Вам для повернення сплачених грошових коштів.

2. Наступним кроком буде отримання в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно інформаційної довідки за ідентифікаційними для підтвердження придбання квартири вперше.

3. Отримавши інформаційну довідку, потрібно підготувати та направити на адресу відповідного управління пенсійного фонду лист з проханням повернути сплачені грошові кошти з посиланням на норму Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування», відповідно до якої Ви звільняєтеся від сплати збору.

4. Отримавши відмову у задоволенні Вашого прохання або ж взагалі за відсутності відповіді управління пенсійного, потрібно звертатися до адміністративного суду з позовом про стягнення безпідставно отриманих грошових коштів. Потрібно пам’ятати, що з таким позовом можна звернутися протягом шести місяців з дати отримання відповіді листа управління пенсійного фонду.

Варто зазначити, що уже сформувалася позитивна судова практика щодо задоволення таких позовних вимог. Зазвичай, суди розглядають такі справи у порядку письмового провадження без виклику сторін, а тому вам не доведеться витрачати час на судові засідання.

Таким чином, повернути сплачений збір до пенсійного фонду при першій купівлі житла цілком реально, про що свідчить і судова практика: http://reyestr.court.gov.ua/Review/77423092, http://reyestr.court.gov.ua/Review/77423092, http://reyestr.court.gov.ua/Review/77015603.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]