Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.05.2020 18:11

Прогноз: як зміниться виноробство у 2020 році

Засновниця сімейної винної компанії "46 Parallel Wine Group"

Карантин змінив правила гри для бізнесу. І навіть коли він закінчиться, зміни залишаться ще надовго. Ділюся своїми прогнозами, як розвиватиметься виноробство у 2020 р. з урахуванням впливу карантину.

Перепланування маршруту вина

2020-2021 роки будуть відрізнятися від попередніх років не так за обсягами виробництва вина, як за структурою самих ринків. Адже пандемія та заходи з недопущення поширення хвороби внесли суттєві зміни в напрацьований товарообіг, моделі співпраці між партнерами, вплинули на фінансовий стан компаній.

Я переконана, що жоден з учасників ринку, навіть з великих компаній, не вийшов на ті показники доходів, які запланував на цей період. В таких умовах кожен буде намагатися зекономити на логістиці, створити максимально вигідну мережу дистрибуції та збуту, в першу чергу, на своїй території — там, де виробляється вино.

Тому я передбачаю, що відсоток вина, яке цього року «залишиться вдома» і не поїде у далекі краї (як і ми з вами), виросте. Зміщення акценту на розвиток локальної мережі буде спостерігатися не тільки в Україні, а всюдисвітно. Незалежно від регіону, виробники будуть вкладатися в збільшення обсягу продажів у себе вдома.

Можна припустити, що внаслідок цього на нашому внутрішньому ринку відбудеться перерозподіл між імпортом та вітчизняним виробництвом і зросте частка українського вина. Разом з тим, не думаю, що зміниться цінник. Скоріше, виробники відмовляться від підвищення цін, навіть за умови здорожчання собівартості вина, щоб зберегти свою частку на ринку.

Зміна клімату гірше ніж карантин

На процеси у виноградниках карантин вплинув мало, тут важливішу роль грають кліматичні чинники — а вони стають все менш передбачуваними.

На початку травня ми відвідували виноградники в Одеській області й переконалися, що польові роботи відбуваються за планом. Однак, зі спілкування з аграріями ми зрозуміли, що рік не буде достатньо врожайним: була посушлива зима, навесні також відчувалася нестача опадів.

Виноградарі прогнозують, що у 2020-му маємо орієнтуватись не на кількість, а на якість. Вона, за їхніми оцінками, буде високою, тож з цьогорічного врожаю можемо отримати гарні вина категорії fine wine (виключної високої якості).

Скасований «бал дебютантів»

Не варто очікувати великої кількості нових гравців поки немає сприятливих умов для їхнього дебюту. Про складнощі новачків я говорю з власного досвіду, адже наша компанія презентувала свій бренд буквально за місяць до того, як увесь світ закрився на карантин.

Шлях новачка до партнерів і покупців ускладнився, зокрема, через скасування галузевих заходів. В нормальних умовах, на одній виставці виробник демонструє себе і весь свій асортимент дистриб’юторам, трейдерам, імпортерам, поціновувачам. Тепер потрібно виходити на контакт з кожним окремо, знаходити альтернативні сценарії проведення дегустацій тощо.

Нові формати партнерства 

Як випливає з попереднього пункту, у 2020 році виробники витратять більше часу і ресурсів на інформування про себе. Думаю, що ті з них, хто ще не встиг запланувати розширення асортименту, візьмуть паузу і дочекаються сприятливіших умов для прем’єр. Але компанії, які вже запустили випуск нових позицій, мають зрозуміти, що в будь-якому бізнес-проєкті є свої ризики і потрібно на них реагувати. Зате вийдемо з карантину з новими навичками презентацій.

Втім, головний партнер виробника — це його споживач. Той, хто кожного разу обирає саме ваш продукт і голосує своїм гаманцем за вашу присутність на ринку. Я очікую, що цього року споживачі зрозуміють важливість підтримки місцевих компаній, а ті, в свою чергу, постачатимуть класний продукт.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]