Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.04.2020 11:56

Не чорний лебідь, а перевірка на стресостійкість

Засновниця сімейної винної компанії "46 Parallel Wine Group"

Компанії шукають рішення, як призвичаїтись до нових умов роботи, як пережити карантин і вийти з нього та, яку довготривалу стратегію потрібно запроваджувати? Ділюся досвідом нашої компанії.

Якого кольору лебідь?

Напевно ж, ви чули, що пандемію коронавірусу називають «чорним лебедем», за однойменною теорією Нассіма Талеба. У своїй книзі «Чорний лебідь: Про (не)ймовірне у реальному житті» він описав настання рідкісної, важкопрогнозованої події, яка трапляється неочікувано і кардинально змінює всі сфери приватного життя і ведення бізнесу.

Утім, автор теорії заперечує непередбачуваність епідемії вірусу, яку ми спостерігаємо сьогодні. Поширення COVID-19, за Талебом, є не «чорним лебедем», а білим, тому що про можливість початку епідемії подібного вірусу, що передається контактним шляхом, раніше попереджали вчені, а фінансисти передрікали наближення економічної кризи.

Незалежно від кольору «птаха», карантин вплинув на умови роботи всіх компаній, а значить, треба будувати нові, стійкіші бізнес-процеси. В ретроспективі видається, що бізнес міг би почати заздалегідь готуватися до карантину, але тепер ми адаптуємося на ходу. Важливо думати та діяти виважено, беземоційно, не приймати рефлекторних рішень, що в довготривалій перспективі підірвуть стабільність компанії.

Робота на перспективу

Як карантин позначається на компаніях, що виробляють харчові продукти, напої, вино? Ми спостерігаємо зміну споживчої поведінки: хоча продуктові магазини продовжують працювати, але споживач мігрує в онлайн. Річ у тім, що сьогодні третина людства, а це приблизно 2,6 мільярда людей, залишається вдома, там проводить свій вільний час і звідти ж робить покупки.

Клієнти дуже чітко помітять різницю між «компанія є в інтернеті» і «компанія надає сервіс в інтернеті». Звідси висновок: потрібно розвивати онлайн-присутність, наближатися до споживача через зручні йому інтернет-платформи. Не скорочувати офлайн, а наближати онлайн за рівнем розвитку і сервісу до офлайну.

Якщо раніше диверсифікація мережі продажів була одним з пунктів в to-do списку бізнесів, то зараз цей напрямок стає пріоритетним. Ми, наприклад, до карантину активно розробляли канал експорту вина, але сьогодні я навіть приблизно не можу спрогнозувати, коли зможу відновити ці перемовини. Час і зусилля, що вивільнились, використовуємо для стабілізації інших напрямків. Ми переналаштували управління компанією на віддалений режим і щодня звіряємо перебіг бізнес-процесів. Здатність швидко вирішувати проблеми сьогодні не перевага, а необхідна умова роботи.

Всі зміни з нами назавжди

«Світ ніколи не буде таким, як раніше» — зараз це найпоширеніший прогноз експертів. З позиції виробника вина я бачу цей прогноз так: якщо ми запропонуємо додатковий сервіс, і покупцям він сподобається — ці нововведення залишаться і після карантину.

Тому впроваджуйте якісні та довготривалі рішення з можливістю їхнього подальшого масштабування. Не тільки «для підстраховки на час карантину», але й для роботи у «мирний» післякарантиновий час. Спробуйте вгадати, які пожежі можуть спалахнути у ваших бізнес-процесах, і починайте гасити їх ще до того, як побачили дим.

Від того, як швидко ми адаптуємось, буде залежати і репутація компанії: споживач запам’ятає бренд і товар, який завжди був у наявності в магазині під час карантину, і який швидко можна було замовити онлайн.

На карантині всі підприємства опинились в однакових умовах і зараз настав момент, коли критично важливо надавати перевагу українським товарам, локальному малому та середньому бізнесу. З підтримкою лояльних споживачів компанії зможуть стабільно працювати та підтримувати економіку нашої країни. Я переконана, що спільними зусиллями ми разом вийдемо з кризи сильнішими.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]