Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.03.2020 18:10

Як пережити карантин?

Засновниця сімейної винної компанії "46 Parallel Wine Group"

Карантин – це випробування ефективності будь-якої людини. Адже він вимагає особливого тайм-менеджменту та пристосування до нового ритму життя, досі нам невідомого.

Його необхідно використати як нагоду побути певний час сам-на-сам із книгою та бокалом вина. Бажано десь у зручному кріслі чи біля каміну, щоб атмосфера сприяла цьому найбільше.

У цей період активного читання я би порадила кілька книжок, які будуть особливо корисними для власників бізнесу. Вони різні за жанром та настроєм і дають можливість подумати про важливі речі тоді, коли ви готові сприймати інформацію.

Я страшенно люблю як автора американського письменника Джона Грішема. Перед тим, як розпочати літературну діяльність, він був юристом, мабуть, саме тому мені його цікаво читати. Читаю його я в оригіналі – англійською мовою, що дає мені змогу пропускати текст і описані там реалії безпосередньо через себе, оминаючи інтерпретації перекладача. Кожний роман Грішема – особливий, але завжди настільки цікавий, що ви можете проковтнути 400 сторінок буквально за день. Взагалі будь-яку книгу, написану цим автором дуже рекомендую. Друзі знають, що я ним захоплююся, і щойно виходить нова книга цього автора, у мене одразу з'являється кілька дбайливо подарованих ними примірників. Так вже було тричі.

Ще однією корисною для читання книжкою, особливо для тих, хто хоч якось має справу з FMCG-ринком, є «Історія Starbucks». Книжка написана дуже цікаво, простою мовою. В ній не лише переплітаються історії успіху компанії, а й захопливо описано те, як Starbucks боролася із проблемами, викликами в умовах зростання конкуренції, коли люди були не надто налаштовані на споживання кави, дорожчої за кілька центів. Це книжка про історію бренду, його філософію, відбудову та успіх всесвітньовідомої компанії.

Наступну книгу я радила б почитати передусім людям, зацікавленим у темі альянсів національних бізнесів та іноземних фондів. «Сповідь економічного вбивці» перевертає уяву про те, що таке інвестиційні фонди в управлінні сильних держав світу. Ця книга докладно розповідає, яким чином інвестиційні фонди, зокрема державні, захоплювали економіки світу у малорозвинених країнах та ставили їх на коліна своєю «толерантною допомогою», яка виливалась у досить жорстку економічну та фінансову залежність.

Також мені подобається книжка «Важкі рішення» – спогади Гілларі Клінтон про складний період у її житті, коли вона балотувалась на посаду президента Америки. Насамперед це історія її життя, її історія розвитку як особистості, але водночас це видання є цікавим продуктом піару. Враховуючи, для чого саме випускалась ця книжка, незайве проаналізувати її під призмою того, як піар у такій державі як США впливає на думки електорату.

Ще однією гарною настільною книжкою для професійного розвитку є «Філософія Toyota» (альтернативні видання під назвами: «Принципи Toyota» і «ДАО Toyota»). Її я радила б прочитати керівникам і працівникам компанії, де є виробничий процес. Це корисне чтиво з точки зору переймання чужого досвіду управлінням, продажами і, власне, процесами.

І книжка, яка мені подобається з погляду адміністрування та управління, називається «First, Break All the Rules». У ній йдеться саме про модель управління персоналом, але з іншої, трохи незвичної точки зору. Основна ідея цієї книжки обертається довкола того, що не варто одразу тягнути за вуха і вкладати максимум у слабких співробітників. І що не завжди такий працівник хоче, щоб його витягували, інколи його варто відпустити, звільнити, замінити. І далеко не кожний співробітник мріє про кар'єрне зростання, як не кожен двірник мріє стати директором. Оптимальним виходом є, коли ти як керівник можеш розпізнати в людині: а) потенціал, б) її мотивацію, яку вона вголос, можливо, навіть соромиться озвучити. Ця книга досить серйозно змінила мою уяву про шаблонні вимоги до управлінця, який керує колективом. Хоча радше навіть не змінила, а дала можливість трошки заспокоїтися щодо того, що я роблю. Втім, будь-яка книжка про бізнес не завжди розкриває тобі щось нове, вона швидше допомагає систематизувати знання.

Ось такі книги я раджу почитати для всіх активних людей, у яких буде на це час і бажання. Моя колекція книжок увесь час поповнюється, сподіваюся, що я допомогла вам додати до свого списку улюблених книг щось нове, корисне та пізнавальне. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]