Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.07.2020 17:53

Без змін у податковій системі Україна залишиться на узбіччі світової економіки

Доцент кафедри кримінального права та кримінології в Державному податковому університеті

Українська економіка падає швидше, ніж прогнозували наші урядовці.

А її відновлення за строками й темпами значно поступатиметься відновленню ділової активності й зростанню виробництва в Європі, США та Азії. Це проблема, на вирішенні якої зараз треба сконцентруватися. Зокрема, вдосконалити систему збору податків, знизити адміністративний та податковий тиск на бізнес, вивести економіку з тіні.

У крутому піке

Аби мене не звинуватили в голослівності щодо наявної ситуації, нагадаю статистику основних економічних показників України за останні місяці. За даними Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства, в січні-травні 2020 року обсяги вітчизняного ВВП скоротилися на 5,9%. А зведений індекс виробництва товарів і послуг знизився на 7,1%. 

Цьому падінню посприяли світова економічна криза, наслідки пандемії COVID-19 та низка внутрішніх чинників. За великим рахунком, українська економіка виявилася не готовою до змін кон’юнктури світових товарних ринків на тлі поширення коронавірусу.

Послаблення карантинних обмежень та запроваджені Верховною Радою й Кабміном податкові пільги (їх я детально аналізував у попередніх дописах) дещо сповільнили темпи рецесії. Підтвердженням цієї тенденції є зростання індексу очікувань ділової активності (показник розраховує НБУ) з 29,9 пунктів в квітні до 37 пунктів у травні.

За січень-травень скорочення виробництва становило -7,1% у порівнянні з -8,7% за чотири місяці від початку року, а в торгівлі - до -1,1% у порівнянні з -1,8% у січні-квітні. Цікаво, що попри падіння макроекономічних показників деякі галузі сьогодні дають приріст. Наприклад, хімічна промисловість (+9,3%) та фармацевтика (+6,7%). Це й зрозуміло, зважаючи на панічні настрої серед населення внаслідок поширення COVID-19.

А як справи у світі? 

За підсумками першого кварталу року економіки провідних країн світу зазнали сильнішого удару пандемії, ніж українська. Якщо ВВП України скоротилося на 1,3%, то в США цей показник становив -5%, у Німеччині -2,3%, а в Китаї -6,8%. Але варто зважати на те, що ці країни пережили дуже потужний удар коронавірусу і суворий карантин. Натомість у країнах, де обмеження не тривали довго і не були такими жорсткими (Румунія, Польща, Білорусь, Росія), економіки не падають, а розвиваються – нехай і в межах +0,3-1%. Україна теж могла б демонструвати приріст, але – маємо те, що маємо…

 

Прогнози падіння економіки України й регіону Європа та Центральна Азія

*середній показник прогнозованого Кабміном коридору падіння ВВП в 4-8% 

 

Прогнози для України

У червні Кабмін передбачав, що до кінця року вітчизняна економіка зазнає падіння в межах 4-8%. На мій погляд, урядовці перестрахувалися, визначивши такий широкий коридор. Прогноз Світового банку для України падіння на 3,5%, для світу в цілому - на 5,2%. Однак все залежатиме від низки факторів, зокрема, об’ємів виробництва й експорту сільгосппродукції, ситуації з пандемією.

Оновлений макропрогноз МВФ на 2020 рік передбачає для України падіння ВВП на 8,2%. У фонді також вважають, що наша економіка виходитиме з кризи дуже повільно. У 2021 році показник ВВП може зрости лише на 1,1%, натомість економікам Європи і Центральної Азії світові аналітики прогнозують наступного року швидше одужання – до 3,6% приросту ВВП. Отже, Україна традиційно пасе задніх у світових економічних процесах. 

Що робити?

Так, ми можемо щоразу нарікати на несприятливу кон’юнктуру, пандемію та залежність від фінансових процесів планетарного масштабу. Але годі все списувати на зовнішні чинники. Бо нам не бракує і власних. Насамперед, це надмірне податкове й адміністративне навантаження на бізнес і, як наслідок, надвисокий рівень тіньової економіки. Це нереформована фіскальна система з плутаниною у роботі та функціях  цілих 5(!) органів -  податкової, митної служб, служб фінансового моніторингу, контролю і аудиту, а також служби фінансових розслідувань.

Мої трирічні наукові дослідження податкової системи України підтверджують, що без термінового вирішення цих проблем нам буде дуже складно відновити економіку і дати їй поштовх до швидкого зростання. Якщо ми обмежимося красивими деклараціями, то й далі будемо плентатися у хвості світових економік. 

 





Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]