Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.11.2017 15:19

Енергоефективність v 2.0: Як зробити енергоефективним ціле місто

Юрист, економіст, експерт з питань територіального, місцевого економічного розвитку та впровадження проектів енергозбереження

Сьогодні окремі міста частково впроваджують енергомоніторинг, енергоаудит. І це вже приносить мільйонні економії для бюджету громади. Але це не межа. Економію можна збільшити в рази, якщо окремі елементи енергоефективної стратегії об’єднувати в єдину систе

Енергоощадність вже давно стала трендом в нашій країні, хоча всього десять років тому про це мало хто замислювався. Сьогодні ж навіть сонячною батареєю на балконі чи проектом термомодернізації будинку та встановленням ІТП (індивідуального теплового пункту) мало кого здивуєш, а в різних регіонах держави все частіше з’являються вітряні, сонячні чи електростанції на біомасі.

Сьогодні окремі міста частково впроваджують енергомоніторинг, енергоаудит. І це вже приносить мільйонні економії для бюджету громади. Але це не межа. Економію можна збільшити в рази, якщо окремі елементи енергоефективної стратегії об’єднувати в єдину систему.

Настав час виходити на новий рівень. Я маю на увазі – впровадження цілісних систем енергоощадності на рівні міста чи іншого населеного пункту, а не лише окремих частинок цієї складної мозаїки під назвою «система управління енергією».

Така система дозволить мало не з одного комп’ютера бачити все, що відбувається з енергетичними ресурсами та комунікаціями в місті. І вже на основі цілісної картини виробляти рішення щодо впровадження тих ти інших технологій у кожній конкретній точці населеного пункту. Наприклад – де встановлювати сонячні батареї, де терміново проводити енергомодернізацію будівель, щоб запобігти великим втратам енергії.

На рівні держави такі інтегровані системи дадуть можливість стандартизувати та систематизувати дані для збору уніфікованої статистики. Як наслідок, державні програми у сфері енергоефективності стануть більш обґрунтованими, можна буде вирахувати конкретний економічний ефект запропонованих рішень.

Звісно, така система не будується одразу. Але й вигадувати велосипед теж вже не потрібно, оскільки вже є достатньо успішних практик та рішень. І вже зараз вони зібрані в єдиний алгоритм побудови системи.

Асоціація енергоаудиторів підготувала спеціальний посібник для керівників громад, енергоменеджерів, експертів,  який допоможе запровадити в будь-якому населеному пункті цілісну систему Управління енергією. Крім того, є можливість співпрацювати безпосередньо з експертами Асоціації в рамках проекту «Управління енергією», який розпочався минулого тижня.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]