Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.12.2015 11:09

2 юридичних способи розірвати шлюб в Україні

Юрисконсульт

Відповідно до норм чинного законодавства, процедура розірвання шлюбу (розлучення) проводиться РАЦСом або судом.

Розірвання шлюбу - це відповідальний, клопіткий і важкий спосіб вирішення сімейного конфлікту, який забирає у подружжя безліч сил і часу. Багато людей мають стереотип, що розірвання шлюбу є швидким варіантом вирішення проблем, однак, це не так. Особливо це стосується випадку коли один з подружжя не бажає розлучатися, в сім'ї є неповнолітні діти або подружжя має спір з приводу розділу майна, у таких випадках розірвання шлюбу відбувається в судовому порядку.

Можливі варіанти розірвання шлюбу. Відповідно до норм чинного законодавства, процедура розірвання шлюбу (розлучення) проводиться РАЦСом або судом.

Розірвання шлюбу в РАЦСі відбувається у випадку коли подружжя мають взаємну згоду на розлучення, а також не мають спільних неповнолітніх дітей (у тому числі усиновлених). Також через РАЦС можна розірвати шлюб у зв'язку зі смертю чоловіка (дружини) на підставі свідоцтва про смерть або рішення суду, в якому він (вона) оголошений (-на) померлим (-лою).

Порядок розірвання шлюбу в РАЦСі: подружжя подає спільну заяву про розірвання шлюбу, по спливу місячного строку працівником РАЦСу складається актовий запис про розірвання шлюбу та видається належне свідоцтво. У документах, що засвідчують особу (паспорт), проставляються відмітки про розлучення. Розлучення в РАЦСі не передбачає уточнення обставин і причин розірвання шлюбних відносин.

Розірвання шлюбу в Суді відбувається за умови якщо:

1. В Суд подана позовна заява одного з подружжя або спільна заява чоловіка та дружини, які мають неповнолітніх дітей;

2. Незалежно від наявності неповнолітніх дітей, якщо другий з подружжя:

  • не погоджується на розлучення, ухиляється від нього або не має можливості з'явитися особисто в РАЦС для подання заяви;
  • визнаний в судовому порядку недієздатним або безвісно відсутнім;
  • засуджений на термін позбавлення волі за вчинення кримінального злочину.

3. Є необхідність проведення поділу спільного майна на вимогу одного з подружжя.

Особливості розлучення у суді:

  • Розлучення проводиться не раніше місяця, який минув з дня подачі заяви подружжям.
  • Під час вагітності дружини і протягом одного року після народження дитини, чоловік не може ініціювати розлучення через суд без згоди дружини.
  • Якщо один з подружжя не згоден розірвати шлюбні відносини і шукає шляхи примирення, суд може відкласти розірвання шлюбу в судовому порядку на декілька місяців. Залежно від ситуацій строк для примирення може призначатися кілька разів. Причому даний часовий інтервал може бути скорочений на прохання подружжя з причини наявності поважних причин. Якщо примирення не відбулося, і хоча б один з подружжя наполягає на розлученні, суд приймає відповідне рішення.

Розлучення через суд без присутності одного з подружжя. Якщо подружжя не бажають зустрічатися в суді, або не мають часу на відвідування засідань, вони можуть висунути свого представника, і судове рішення буде прийнято в односторонньому порядку. Представник діє в рамках повноважень, наданих нотаріальним дорученням.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]