Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.01.2024 10:26

Українська мова за кордоном – запорука повернення додому

Голова правління Благодійної організації "Благодійний Фонд "Фонд освітніх ініціатив"

Війна в Україні призвела до того, що мільйони українців були змушені виїхати за кордон. Наразі, немає єдиного й чіткого механізму повернення людей додому.

Україна ініціювала перемовини з ЄС щодо заохочення повернення біженців, які через війну виїхали в країни Євросоюзу [за інформацією видання Politico]. 

Станом на листопад 2023 року 4,2 мільйона українців скористалися директивою про загальний тимчасовий захист біженців в країнах ЄС, яка діє до березня 2025 року.

І хоча у Євросоюзі схвалили продовження тимчасового захисту для біженців з України, в Україні на державному рівні вже має бути розроблена та впроваджена програма щодо повернення українців додому. Так, наприклад, Центр економічної стратегії, за результатами дослідження щодо українських біженців пропонує рекомендації, які можуть стимулювати українців повернутися до України. 

Наразі, хочу підкреслити, що зв'язок з рідною країною, підтримка освіти, культури та мови є ключовими факторами, які впливають на рішення українців, зокрема, дітей повернутися додому.

Українські громади у країнах перебування проводять різноманітні заходи для збереження української мови, культури та традицій, в тому числі й створюють українські школи. 

Діяльність українських шкіл за кордоном неабияк важлива не тільки з точки зору підтримки освіти. Це необхідна передумова збереження української самоідентичності дітей, підтримка “своєї” громади, традицій, мови та цінностей. Саме цей зв'язок може стати однією з причин, яка змотивує до повернення в Україну та подальшого розвитку своєї держави. 

Міністерство освіти і науки України розробило зміни в освітньому процесі для дітей, які через війну перебувають за кордоном та здобувають освіту в країнах перебування.

Так, згідно з наказом МОН від 21 серпня 2023 року № 1022, діти, які вчаться за кордоном у місцевій школі та хочуть паралельно здобувати українську освіту, можуть вивчати в онлайн-форматі лише предмети українознавчого компонента. Це означає, що вони можуть продовжувати вивчати українську мову, українську літературу, історію України та інші предмети, які пов'язані з українською культурою та традиціями.

Ця форма навчання дозволить дітям, які були змушені покинути Україну, залишатися частиною української освітньої спільноти та бути в українському культурному просторі. 

Діяльність українських шкіл за кордоном 

Досвід Польщі

26 вересня 2022 року було офіційно відкрито Центр неформальної освіти "Міжнародна українська школа "UNION" у м. Вроцлав, Польща. Наразі в центрі навчається 220 дітей, що вимушені були покинути Україну внаслідок збройної агресії РФ.

Завдяки роботі команди справжніх професіоналів діти мають можливість не лише здобувати освіту за всіма стандартами та програмами, затвердженими Міністерством освіти Україна, а й гармонійно розвиватись у комфортному, безпечному та дружньому середовищі. Школа видає учням по закінченню навчального року свідоцтво про здобуття базової та повної середньої освіти державного зразка.

Центр неформальної освіти "Міжнародна українська школа UNION" фінансується Zimin Foundation. Навчання для дітей проходить на безоплатній основі. 

Досвід Нідерландів

В липні 2022 року в Нідерландах був прийнятий тимчасовий посібник для муніципалітетів і шкіл, як організовувати освітній процес для дітей з України. 

У місті Бреда муніципалітет підтримав створення окремої української школи.

Це єдина школа в Нідерландах, де українські діти можуть вивчати всі шкільні предмети рідної країни рідною мовою. Навчання проходить українською мовою за українською програмою для дітей з 5 по 11 клас. 

Такий підхід дозволяє дітям зберегти зв'язок з українською культурою та освітньою системою, а також по поверненні додому безперешкодно адаптуватись та продовжити навчання. 

Наразі є труднощі щодо перспектив діяльності школи після закінчення терміну дії державної програми. Керівництво та вчителі школи займають проактивну позицію, щодо розуміння долі українських дітей в Нідерландах та державної стратегії щодо повернення дітей в Україну. 

Досвід Шотландії

Спільними зусиллями Асоціації українців AUGB, волонтерів та українських вчителів, створена суботня школа “Pro100 школа” для українських дітей в Единбурзі, Шотландія. 

Так, з 20 січня 2024 року вже розпочались перші заняття для дітей (віком 5-6, 7-8 та 9-12 років), де вони вивчають українську мову та літературу, математику та розвиток мовлення. Також для дітей передбачена робота з психологом й активне освітнє дозвілля.

Мета “Pro100 школи” - створення безпечного, довірливого, україномовного середовища, яке буде сприяти особистісному становленню та формуванню успішного покоління українців.

Фонд освітніх ініціатив рухається в напрямку методичної підтримки цієї школи, надання рекомендацій щодо діяльності та допомоги у забезпечення школи українською літературою. 

Однак існують також проблеми, які ускладнюють збереження української мови серед біженців. 

• Брак україномовного контенту в усіх його проявах. Це стосується як освітнього, так і культурного контенту.

• Необхідність якнайшвидшої мовної адаптації у країні перебування, що зменшує час для розвитку рідної мови. Володіння державною мовою – це навичка, яку також варто розвивати та над якою слід працювати, особливо, перебуваючи за кордоном.

• Російськомовні сім’ї, які не переходять на українську мову у спілкуванні з рідними. Це може призвести до того, що діти з таких сімей не вивчать українську мову взагалі. 

Щоб подолати ці проблеми, варто:

• Збільшувати кількість україномовного контенту за допомогою державних програм, а також за підтримки громадських організацій та бізнесу.

• Сприяти підтримці вивчення української мови серед біженців за допомогою мовних курсів, онлайн-ресурсів та інших заходів.

• Заохочувати російськомовні сім'ї переходити на українську мову за допомогою інформаційних кампаній. 

Як можна допомогти українським громадам за кордоном у мовному питанні? 

Благодійна книжкова ініціатива “Добраніч”, започаткована Фондом освітніх ініціатив у 2022 році, наразі збирає українські книжки для земляків, які залишаються за кордоном. Проєкт має важливе значення для збереження української ідентичності, мови та культури за межами України. 

В умовах обмеженого доступу до україномовної літератури, навіть невеликий жест передачі українських книг для сімей біженців може стати важливим кроком у боротьбі з однією з причин втрати мови. Втрачаючи рідну мову -  діти втрачають Батьківщину. 

Завдяки спільним зусиллям українців в Україні та за кордоном, можна подолати проблеми, які ускладнюють збереження української мови. Це допоможе українцям за межами країни залишатися частиною української спільноти та знайомити інших людей з українською культурою. 

Шануємо, любимо, захищаємо українську мову та примножуємо її незрівнянне багатство для наступних поколінь!

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи