Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.06.2024 12:00

Відстрочка для військовозобов'язаних, які мають батьків з інвалідністю І-ІІ групи

Адвокат

В період дії воєнного стану військовозобов’язані, за наявності підстав, передбачених ст.23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” мають право на відстрочку.

Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації відповідно до підстав, зазначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” визначено у Додатку 5 до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період ,затвердженого Постановою № 560 від 16 травня 2024 р. Залежно від підстави на відстрочку і категорії осіб, які мають право на відстрочку відповідно до статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, визначено пакет необхідних документів для кожного випадку.

Однією з підстав для відстрочки є визначена п.13 ч.1 ст. 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” – особи, які мають одного зі своїх батьків з інвалідністю І чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи II групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю.

Перелік документів визначений чітко у згаданому Додатку 5 до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого Постановою № 560 від 16 травня 2024 р.:

Для особи, яка зайнята доглядом:

- документи, що підтверджують родинні зв’язки, та один із документів, що підтверджує неможливість інших осіб, які не є військовозобов’язаними та які зобов’язані за законом утримувати одного зі своїх батьків з інвалідністю І чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи II групи, здійснювати догляд за ними:

- інвалідність такої особи, її потребу у постійному догляді, перебування під арештом (крім домашнього арешту), відбування покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі, документи про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8), в якому зазначаються відомості про відсутність інших осіб, які могли б здійснювати такий догляд;

Для особи, яка потребує догляду:

- один із документів, що підтверджує інвалідність особи, яка потребує догляду:

- довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ, або

- посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або

- пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або

  • довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики, та
  • висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу в постійному догляді (для осіб з інвалідністю II групи).

Після появи Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого Постановою № 560 від 16 травня 2024 р.  і чіткого переліку документів у громадян почалися проблеми з отриманням одного документа.

У Постанові Кабінету Міністрів України “Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період” № 560 від 16 травня 2024 р.,  попри те, що зазначено, що відстрочка від призову на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період надається військовозобов’язаним з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, є колізійні норми.

Так, у Додатку 5 вказаної Постанови серед необхідних документів, що підтверджують право на відстрочку від мобілізації для осіб, які мають одного зі своїх батьків з інвалідністю І чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, серед переліку, вимагається “акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8)”, який підтверджує факт догляду.

Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи, за якою здійснюється догляд або яка здійснює догляд, до районної державної адміністрації або виконавчого органу ради із заявою про здійснення такого догляду.

Однак, саме цей акт неможливо отримати.

До громадян дослухалися парламентарі і вже направили депутатські звернення до Кабінету Міністрів України, адже вимога про надання акту про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8) для отримання права на відстрочку, призводить до неможливості скористатися ним  згідно ст. 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

Народні депутати просять Кабмін внести зміни до пункту 13 Додатку 5 Постанови КМУ №560 від 16 травня 2024 р. “Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період”  з метою приведення у відповідність до положень  чинного законодавства України вказаної Постанови, вилучивши з переліку документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації відповідно до підстав, зазначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, “акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8)”, який наразі, згідно З Постановою КМУ №560 від 16 травня 2024 р., є обов’язковим документом, що підтверджує право на відстрочку від мобілізації для осіб, які мають одного зі своїх батьків з інвалідністю І чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю  І чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати.

Наразі, рішення КМУ немає, і  Акт цей поки є обов’язковим документом для подання документів для отримання відстрочки. Це станом на зараз є найбільшою складністю.

Судова практика  червень 2024 року

Є в Реєстрів судових рішень чимало позитивних рішень.

Так, наприклад, за червень, є рішення Черкаського окружного адміністративного суду від 07 червня 2024 року у справі № 580/3541/24 про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити дії ТЦК та СП. 

В обґрунтування позову зазначено, що батьки позивача є особами з інвалідністю 2 групи. Інших осіб, які маю відповідно до закону утримувати батьків позивача немає. Тому, на думку позивача, він має право на отримання відстрочки від призову під час мобілізації.

Тому він звернувся до відповідача із заявою та відповідними документами. Однак на вказану заяву отримав відповідь, якою позивачу роз`яснено про необхідність особисто прибути до ТЦК для оформлення відстрочки. Бездіяльність щодо надання відстрочки позивач вважає протиправною, а тому просить задовольнити позов. Позов громадянина задоволено повністю.

У Рішенні своєму рішенні Сумський окружний адміністративний суд  від 07 червня 2024 року  у справі № 480/12096/23 визнав протиправною та скасував письмову відмову від 07.11.2023 щодо надання громадянину  відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації і зобов`язав ТЦК та СП повторно розглянути заяву громадянина про надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, оскільки його батьку встановлена 2 група інвалідності безтерміново, що виключає призов на військову службу під час мобілізації, та прийняти рішення відповідно до вимог чинного законодавства.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи