Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.04.2023 18:48

Закон №7632: хто отримає пільги зі сплати податків за нерухоме майно?

Народний депутат України ІX-го скликання, член депутатської фракції політичної партії "Слуга народу"

Аграрії звільняються від сплати податків на заміновані, забруднені та окуповані землі

Верховна Рада України прийняла законопроект №7632 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно».

Метою Закону є забезпечення справедливого підходу до визначення періоду, з якого має припинятися нарахування та сплата податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, що було знищено чи пошкоджено в результаті збройної агресії Російської Федерації, а також незалежно від включення відповідної території до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії та територій тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, оскільки руйнувань внаслідок ракетних обстрілів зазнають об’єкти по всій території України. 

Зазначений Закон звільняє від необхідності сплачувати плату за землю,  мінімальне податкове зобов'язання та єдиний податок за сільськогосподарські угіддя, які розташовані на територіях, де ведуться чи велися бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, та за землі, що перебувають у консервації. Також надається пільга зі сплати податків за земельні ділянки забруднені вибухонебезпечними предметами (заміновані):

1. Пільга надається податковим органом – якщо Центром протимінної діяльності встановлено що земельна ділянка є засміченою вибухонебезпечними предметами та передано відповідну інформацію до Державного земельного кадастру;

2. Пільга надається органом місцевого самоврядування – індивідуальна пільга яка надається ОМС на підставі заяви власника/користувача земельної ділянки яка є забрудненою/потенційно забрудненою вибухонебезпечними предметами.

Ці земельні ділянки не можуть використовуватися у господарської діяльності, до того, їх обробіток у багатьох випадках загрожує життю та здоров’ю селян. Натомість сплата податків з користування таких земель, підштовхує до їх обробки. Це також підштовхує аграріїв самостійно розміновувати та/або обробляти без належного розмінування засмічені вибухонебезпечними предметами земельні ділянки, що загрожує життю та здоров’ю аграріїв.

Крім того, Законом врегульовується нагальна проблема неможливості підтвердження статусу платника єдиного податку 4 групи для аграріїв з окупованих/деокупованих територій, які мають податкові борги та частку с/г виробництва менш як 75% за результатами 2022 року. Такі аграрії тепер матимуть можливість підтвердити свій статус платника єдиного податку 4 групи навіть при наявності податкових боргів, але за умови що їх частка с/г виробництва складає не менше 50% від доходу.

Фермери чекали на прийняття цього законопроекту з нетерпінням, адже необхідність сплачувати податки за землі, які фактично неможливо використовувати, окрім іншого, могло підштовхувати  фермерів йти на порушення техніки безпеки. Зокрема обробляти землі, які ще не розміновано або розміновувати самотужки, що є небезпечним для життя і здоров’я

Задля прозорості застосування норм закону, в частині звільнення від оподаткування замінованих та забруднених земельних ділянок, та з метою запобігання зловживань пільгами визначеними законом, Мінагрополітики ініціюватиме окрему процедуру моніторингу використання таких земельних ділянок. 

За даними Міноборони, в Україні налічується 349 імовірно замінованих і замінованих територій. Половина з них – землі сільськогосподарського призначення. Серед них пріоритетними для розмінування є 470 000 га потенційно забруднених земель сільгосппризначення.

Розмінуванням займаються державні структури (ДССТ, ДСНС, Нацгвардія, Нацполіція), а також 144 групи неурядових організацій загальною чисельністю близько 600 фахівців. Для обладнання однієї групи саперів із 10 людей потрібно $100 000–150 000. Лише на Харківщині та Херсонщині заміновано понад 1 млн га земель сільськогосподарського призначення, заявляли в Мінагрополітики.

​Враховуючи важливість перелічених законодавчих змін для громадян України, залучених в агросекторі, чекаємо якнайшвидшого набрання чинності його норм вже найближчим часом.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]