Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.03.2023 13:44

Яким для аграріїв Миколаївщини буде 2023 рік і зокрема найважливіший етап – посівна

Народний депутат України ІX-го скликання, член депутатської фракції політичної партії "Слуга народу"

30 березня відбулися комітетські слухання на тему: «Забезпечення функціонування АПК у 2023 році та особливості проведення весняно-польових робіт в умовах воєнного стану».

Мені дуже приємно що місцем проведення слухань обрано Вознесенськ, що на Миколаївщині. 

На слуханнях обговорили проблемні питання щодо посіву зернових та технічних культур в Україні та зокрема на Миколаївщині, а саме:

1. Посів озимих культур під урожай 2023 року.

2. Прогноз посіву ярих культур під урожай 2023 року.

3. Посів ярих культур станом на 23.03.2023.

4. Стан посівів озимих культур.

5. Забезпеченість мінеральними добривами.

6. Державна програма «Доступні кредити 5-7-9%».

8. Розмінування.

У 2022 аграрії Миколаївщини опинилися в непростих умовах, особливо в складні часи окупації частини області, коли була відсутня можливість взагалі здійснювати діяльність.

Згідно звіту місцевих (військових) адміністрацій Миколаївщини озимі культури на зерно посіяно на площі 444 тис. га, що на 78 тис. га (15%) менше від показника попереднього року, в тому числі:

- пшениці та тритикале посіяно 350 тис. га, що на 12 тис. га (3%) менше;

- жита посіяно 0,4 тис. га, що на 0,2 тис. га (100%) більше;

- ячменю посіяно 94 тис. га, що на 66 тис. га (41%) менше.

Крім того, озимого ріпаку посіяно на площі 110 тис. га, що на 16 тис. га (17%) більше від показника попереднього року.

Ярі культури на зерно прогнозується посіяти на площі 178 тис. га, що на 25 тис. га (16%) більше від показника попереднього року, в тому числі:

- пшениці прогнозується посіяти на площі 5 тис. га, що на 3,1 тис. га (163%) більше;

- ячменю прогнозується посіяти на площі 59,5 тис. га, що на 16 тис. га (35%) більше;

- вівса прогнозується посіяти на площі 0,6 тис. га, що на рівні минулорічного показника;

- гороху прогнозується посіяти на площі 16,5 тис. га, що на 1,6 тис. га (11%) більше;

- гречки прогнозується посіяти на площі 2,5 тис. га, що на 0,1 тис. га (4%) менше;

- кукурудзи прогнозується посіяти на площі 85 тис. га, що на 2,6 тис. га (3%) більше.

Вже посіяно ярих зернових та зернобобових культур 25,9 тис. га, з них пшениці – 2,9 тис. га, ячменю – 13,2 тис. га, гороху – 7,2 тис. га та вівса – 0,03 тис. га.

Крім того, технічні культури прогнозується посіяти на площі 583 тис. га, що на 111 тис. га (24%) більше від показника попереднього року, в тому числі:

- соняшник прогнозується посіяти на площі 460 тис. га, що на 96 тис. га (26%) більше;

- сої прогнозується посіяти на площі 5,5 тис. га, що на 0,1 тис. га (2%) більше.

Картоплю прогнозується посіяти на площі 33 тис. га, що на 6,1 тис. га (23%) більше. Овочі та баштанні прогнозується посіяти на площі 15,9 тис. га, що на 4,5 тис. га (40%) більше.

Як бачимо, в цьому році аграрії Миколаївщини акцентують свою увагу на більш маржинальних технічних культурах (соняшник, ріпак, соя) та на овочах, щоб забезпечити зростаючий попит через відсутність пропозиції овочів від аграріїв з регіонів що були під окупацією або ще поки знаходяться в окупації.

За даними Українського гідрометеорологічного центру за другу декаду березня 2023 року в озимих культур (пшениця, ячмінь, жито) на більшості території Миколаївщини було відмічено продовження вегетації, посіви знаходяться у фазі  кущіння, на пізно засіяних полях – 2-3-го листка. Стан посівів оцінювався як переважно добрий та задовільний.

Відрощування зразків зимуючих культур, взятих метеостанціями з полів 20 лютого 2023 року свідчить про те, що значної загибелі та пошкодження рослин не виявлено.

За оперативною інформацією структурних підрозділів місцевих (військових) адміністрацій Миколаївської області, що забезпечують виконання функцій з питань агропромислового розвитку, для проведення комплексу весняно-польових робіт у 2023 році, з урахуванням прогнозованої структури посівних площ, загальна потреба в мінеральних добривах становить 55,2 тис. тонн (поживної речовини), в тому числі азотних – 32,3 тис. тонн, фосфорних – 8,5 тис. тонн, калійних – 4,1 тис. тонн та комплексних – 10,3 тис. тонн поживних речовин.

Станом на 10 березня 2023 року сільгосптоваровиробниками Миколаївській області орієнтовно придбано мінеральних добрив всього 24,3 тис. тонн поживної речовини, в тому числі добрив азотної групи – 16,5 тис. тонн, фосфорних – 1,5 тис. тонн, калійних – 0,6 тис. тонн та комплексних – 5,7 тис. тонн.

На слуханнях також обговорили питання підтримки сільськогосподарських товаровиробників, зокрема Державну програму «Доступні кредити 5-7-9%» , якою передбачені заходи, що є універсальним та дієвим механізмом кредитування бізнесу з фінансовою державною підтримкою суб’єктів підприємництва незалежно від сфери їх діяльності.

Слід зазначити, що Програма постійно актуалізується з метою її адаптації до умов сьогодення, викликів часу та забезпечення доступності кредитування найширшого кола суб’єктів підприємництва. Детальну інформацію щодо Програми розміщено на спеціалізованому вебпорталі.

Також продовжується робота над долученням до Чорноморської зернової ініціативи портів Миколаївщини та розширення номенклатури вантажів. Можливість експортувати більше дозволить зняти інфляційні ризики, а як наслідок і соціальну напругу у багатьох країнах світу. Для Миколаївщини в цілому це значний економічний результат, адже це відкриває доступ до дешевої логістики, нових робочих місць і відновлення економіки регіону.

Не менш важливим питанням для Миколаївщини є розмінування територій. Адже станом на 21.02.2023 пріоритетні землі сільськогосподарського призначення, які потребують гуманітарного розмінування, складають – 1 млн 725 тис. га по Україні, з них 288,8 тис. га в Миколаївській області.

За пріоритетністю землі сільськогосподарського призначення, які потребують негайного гуманітарного розмінування, складають – 257 тис. га, в тому числі – 89,2 тис. га по Миколаївській області, серед яких, 40,8 тис. га Баштанського району (8,8 тис. га Березнегуватської територіальної громади, 17 тис. га Снігурівської територіальної громади та 15 тис. га Широківської територіальної громади).

Разом з тим, 20 березня 2023 року затверджено План заходів із розмінування земель сільськогосподарського призначення, який визначає першочергові завдання для забезпечення проведення весняно-польових робіт, координації дій органів державної влади, операторів протимінної діяльності, органів місцевого самоврядування та суб’єктів господарювання.

За попередніми оцінками, для забезпечення проведення весняно-польових робіт на території Миколаївської області потребують розмінування землі сільськогосподарського призначення загальною площею понад 85 тис. 096 га. Інформація щодо сільськогосподарських земель за щільністю забруднення та категоріями економічної доцільності готується територіальними громадами та подається до відповідної обласної військової адміністрації.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]