Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.03.2023 08:09

Миколаївщина стала першим регіоном, де почалося гуманітарне розмінування сільгоспземель

Народний депутат України ІX-го скликання, член депутатської фракції політичної партії "Слуга народу"

Сьогодні в Миколаївській області зосереджено значні сили зі складу інженерно-саперних підрозділів ЗСУ, піротехнічних підрозділів ДСНС, залучені іноземні оператори.

На засіданні Національного органу з питань протимінної діяльності  схвалено План заходів щодо гуманітарного розмінування земель сільськогосподарського призначення. Як йшлося на засіданні, на сьогодні в Миколаївській області лише від Міноборони працює 20 груп розмінування. Від ДСНС в регіоні працюють 7 груп. Аналіз темпів робіт на Миколаївщині, потреб та питань, що виникають під час обстеження та очищення території, допоможе оптимізувати процес розмінування сільгоспземель і в інших областях.

Крім того, відбулося засідання Міжвідомчої робочої групи з питань гуманітарного розмінування на якому були розглянуті, зокрема, питання:

- доопрацювання Плану заходів щодо розмінування земель сільськогосподарського призначення та подання документа Національному органу протимінної діяльності на затвердження;

- стану виконання робіт з гуманітарного розмінування в окремих регіонах України;

- удосконалення нормативно-правової бази з метою прискорення розмінування, а також усунення перешкод по залученню в процес приватних та міжнародних операторів;

- використання вибухових та піротехнічних матеріалів неурядовими операторами протимінної діяльності тощо.

За попередніми оцінками, в 9 областях України (Дніпропетровська, Запорізька, Київська, Миколаївська, Сумська, Харківська, Херсонська, Чернігівська та Черкаська) потребують обстеження та, за необхідності, розмінування (гуманітарного розмінування) понад 470 854 га земель сільгосппризначення. Це надзвичайно велика площа, навіть, якщо враховувати, що за результатами обстеження безпосередньо підлягатимуть розмінуванню значно менші обсяги. Тому робочою групою розроблено чіткі та прозорі критерії пріоритетності розмінування – за щільністю забруднення та економічною доцільністю очищення території. Відтак, за результатами проведення нетехнічного чи технічного обстеження територія, що потребує гуманітарного розмінування, може суттєво скоротитися. 

В першу чергу зусилля з розмінування будуть спрямовані на малозабруднені землі з багаторічними насадженнями, чи заплановані під посів овочевих та баштанних культур. Також ухвалено важливе рішення провести максимально широку інформаційну та роз’яснювальну роботу серед населення щодо ризиків, пов’язаних з вибухонебезпечними предметами, розглянуто важливі рішення, що сприятимуть пришвидшенню гуманітарного розмінування територій.

При цьому найбільш економічно обґрунтованим визнано зосередження зусиль на розмінуванні (гуманітарному розмінуванні) першочергових земель сільгосппризначення в Миколаївській  та Черкаській областях. Згідно з критеріями, вказаними в Плані, щільність забруднення, що впливає на час, необхідний для обстеження та очищення територій поділяється на категорії:

- низька – території, де не велися бойові дії, але існує ймовірність виявлення ВНП; 

- середня – деокуповані території, які потрапляли в зону постійних обстрілів, здійснювали свою діяльність військові формування і на яких є висока ймовірність виявлення ВНП; 

- висока – території поблизу лінії бойового зіткнення, стосовно яких є інформація щодо встановлених мінних полів та застосування засобів дистанційного мінування.

Інформацію щодо сільськогосподарських земель за щільністю забруднення та категоріями економічної доцільності готують територіальні громади та подають її до обласної військової адміністрації.

При цьому, як зазначено в рішенні, за підсумками засідання Національного органу з питань протимінної діяльності ОВА мають забезпечити проведення весняно-польових робіт та не допустити невикористання розмінованих земельних ділянок. На засіданні погоджено питання щодо включення до Нацоргану представника Міністерства економіки України.

Окремим питанням на засіданні Національного органу з питань протимінної діяльності було розглянуто питання удосконалення нормативно-правової бази з метою прискорення розмінування, а також усунення перешкод по залученню в процес приватних та міжнародних операторів - нострифікації (визнання закордонних документів про кваліфікацію саперів) задля швидкого залучення до робіт з розмінування іноземних фахівців, питання моніторингу розмінування тощо. Зокрема, опрацьовувалося питання використання вибухових та піротехнічних матеріалів неурядовими операторами протимінної діяльності тощо.

Міністерство аграрної політики та продовольства також сподівається, що до середини травня розчистять щонайменше 30-40% замінованих сільськогосподарських земель Миколаївської, Херсонської та Харківської областей. Для розв'язання питання із розмінуванням с/г земель Україна сподівається на міжнародну допомогу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]