Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.03.2023 12:37

Затверджено новий порядок розблокування податкових накладних

Народний депутат України ІX-го скликання, член депутатської фракції політичної партії "Слуга народу"

Вони почнуть діяти з 8 березня 2023 року.

 Про це йдеться у наказі Міністерства фінансів України (Мінфін) від 12.01.2023 року №19. Внесені Мінфіном зміни передбачають, що податкова визначає вичерпний перелік документів, необхідний для розблокування податкової накладної.

Впродовж 5 робочих днів після отримання від платника пояснень та копій документів для розблокування податкових накладних, регіональна комісія Державної податкової служби:

- або ухвалює рішення про реєстрацію ПН/РК(розрахунок коригування);

- або приймає рішення про відмову в реєстрації ПН/РК у разі надання платником податку копій документів, складених із порушенням законодавства, та надсилає його платнику податку за встановленою формою;

- або ж направляє платнику повідомлення з пропозицією надати додаткові пояснення та копії документів.

Зазначене повідомлення комісія надсилає, додаючи до нього перелік документів, які потрібні для ухвалення рішення стосовно ПН\РК.

Платник податків, накладна якого заблокована, має 5 робочих днів для надсилання документів. У разі неотримання від платника відповіді, ДПС приймає рішення на підставі попередньо поданих пояснень та копій документів на 7 робочий день після надсилання платнику повідомлення.

Таким чином тепер рішення про відмову в реєстрації ПН/РК, приймається:

-  якщо платник не надав додаткових письмових пояснень та копій документів при отриманні повідомлення від податкової;

- та/або у разі ненадання письмових пояснень та копій документів стосовно підтвердження інформації, зазначеної у ПН/РК;

- та/або надання платником податку копій документів, складених/оформлених із порушенням законодавства.

Ось коротка інструкція для розблокування податкової накладної:

1. Подаємо повідомлення з поясненнями

Це є першим форматом реагування на зупинення реєстрації накладної по ПДВ. Неподання пояснень або подання з помилками може призвести до того, що накладну буде неможливо зареєструвати.

Подавати їх Ви будете до Головного управління податкової по місцю Вашого обслуговування. Саме комісія при ЦЬОМУ УПРАВЛІННІ буде розглядати Ваші пояснення, і приймати рішення про реєстрацію чи відмову у реєстрації Вашої податкової накладної.

У самих поясненнях платник повинен викласти всі свої думки, роз’яснити в чому полягала господарська операція і чому він не згоден із зупиненням реєстрації накладної.

Очевидно, що трьох рядків для цього замало, тому на практиці Пояснення викладаються окремим документом довільної форми та долучаються до цього повідомлення разом з підтверджуючими документами та іншими додатками.

2. Подаємо таблицю даних платника ПДВ

Як Ви напевно знаєте, найпопулярнішою причиною зупинення реєстрації податкової накладної є відповідність першому критерію ризиковості операцій.

Перший критерій визначено у Постанові Кабміну №1165, і якщо коротко, то це відсутність коду товару або послуги в таблиці даних платника ПДВ.

Для того, щоб розблокувати накладну по цьому критерії та уникнути таких блокувань у майбутньому, головне, що Вам потрібно зробити - це добитись врахування таблиці даних платника ПДВ.

І якщо навіть податкова відмовить Вам у реєстрації накладної, то Ви вже матимете «залізну» та 100% позицію, якій податкова не матиме що протиставити.

Саме тому дуже важливо подати таблицю даних платника ПДВ та зробити це правильно. Оскільки якщо така таблиця буде врахована податковою, то фактично вона вже не може інкримінувати Вам порушення першого критерію ризиковості операцій. І Вам залишиться тільки довести це в той чи інший спосіб.

Також разом з таблицею законодавство вимагає, щоб ви подавали пояснення. В них, як правило, описується весь цикл виробничого процесу: що, де виготовляється, яка матеріальна база і т.д.

Крім того, нагадую, в Уряді пропонують скасувати ряд податкових пільг для бізнесу, які в тому числі стосуються й агробізнесу. Це випливає з аналізу законопроекту 8401 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану».

Законопроектом 8401 пропонується, що окремі податкові норми діють до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, але не пізніше 1 липня 2023 року.

Ідеться про такі податкові пільги:

- можливість для фізичних осіб – підприємців та юридичних осіб бути платниками єдиного податку ІІІ групи із застосуванням ставки єдиного податку у розмірі 2% від суми доходу;

- можливість для фізичних осіб – підприємців  платників єдиного податку І та ІІ груп не сплачувати єдиний податок;

- зупинення проведення документальних перевірок;

- зупинення перебігу строків, визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи;

- незастосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства;

- незастосування штрафних санкцій за порушення правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Ухвалення цього законопроекту є  однією з вимог МФВ в рамках Меморандуму нової Моніторингової програми для України (PMB). Мова йде про якнайшвидше відновлення довоєнного стану системи оподаткування. Виконання відповідних маяків Меморандуму дозволить відкрити шлях до повноцінної програми співпраці з Фондом (Upper-Credit Tranche),  із залученням відповідного фінансування вже цього року.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]