Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.02.2023 09:25

Аграріям приготуватися

Народний депутат України ІX-го скликання, член депутатської фракції політичної партії "Слуга народу"

Через ДАР розпочато прийом заявок на участь у програмі грантової підтримки ФАО та ЄС

Через ДАР розпочато прийом заявок на участь у програмі грантової підтримки ФАО та ЄС, але поки тільки Львівська, Закарпатська, Івано-Франківська та частина Чернівецької області.

Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) оголошує про початок програми грантової підтримки, що стала можливою завдяки фінансуванню Європейського Союзу, та спрямована на надання інвестиційної грантової допомоги мікро- та малим сільськогосподарським виробникам, кооперативам та асоціаціям виробників географічних зазначень (ГЗ). Прийом заявок відбувається через Державний аграрний реєстр (ДАР) до 10 березня 2023 року.

Це перша програма в цьому році, передбачаю що їх буде вдосталь і на будь-який смак, тож вкотре закликаю реєструватися в ДАР, щоб мати можливість взяти участь та отримати фінансування на свою справу.

До участі у програмі запрошуються сільськогосподарські виробники з Львівської, Івано-Франківської, Закарпатської та частини Чернівецької областей у таких ланцюжках доданої вартості:

Львівська область:

Ягідництво

Овочівництво

Аквакультура

Закарпатська область:

Гуцульська овеча бриндзя, захищене найменування походження (ЗНП)

Гуцульська коров'яча бриндзя, захищене найменування походження (ЗНП)

Закарпатський мед, захищене географічне зазначення (ЗГЗ)

Закарпатське вино

Івано-Франківська та частина Чернівецької області:

Гуцульська овеча бриндзя, захищене найменування походження (ЗНП)

Гуцульська коров'яча бриндзя, захищене найменування походження (ЗНП)

Як бачимо, перевагу надають нішевим культурам з високою доданою вартістю, переробним напрямкам бізнесу та крафтовому виробництву, тож варто подбати заздалегідь про бізнес-план

На основі отриманих заявок ФАО надасть виробникам інвестиційні кошти у розмірі:

- до 370 000 гривень (10 000 доларів США) для малих фермерських господарств;

- до 925 000 гривень (25 000 доларів США) для сільськогосподарських малих та середніх підприємств, сільськогосподарських кооперативів та об'єднань виробників ГЗ.

Гранти надаватимуться в українській гривні за переважаючим чинним обмінним курсом, а отримувачі допомоги повинні будуть зробити відповідний внесок ‒ у натуральній або фінансовій формі ‒ у розмірі не менше 10 відсотків від вартості запропонованої інвестиції.

Що ж стосується, географічних зазначеннь — це законодавчо захищене позначення, що ідентифікує походження продукту з певної території, країни, регіону або місцевості й має сенс тоді, коли географічне походження продукту впливає на його особливу якість, репутацію, смак й інші важливі характеристики. Найчастіше географічне зазначення складається з назви продукту, яка пов’язана з місцем його виробництва.

З 1 січня 2020 року набув чинності закон України «Про правову охорону географічних зазначень», а напередодні, у грудні 2019 року, Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України видало свідоцтво про реєстрацію права на використання географічного зазначення — його отримав сир «Гуцульська овеча бриндзя».

Система географічних зазначень є не лише інструментом колективного просування традиційної продукції певного регіону й одним із видів захисту такої продукції від недобросовісної конкуренції, а й дає чимало інших переваг виробникам, споживачам і регіону виробництва.

Виготовляючи продукт із географічним зазначенням, виробники, серед іншого, мають конкурентну перевагу у вигляді підтвердження високої якості й унікальності продукту, його належності до преміумсегмента і мають можливість збільшувати обсяги збуту.

Для регіону географічні зазначення сприяють збереженню місцевих традицій, підвищенню туристичної привабливості, створенню робочих місць, розвитку бізнесу, відповідно, й наповненню місцевих бюджетів.

Обмежень щодо виду продукції, яка може бути захищена географічним зазначенням, немає. Це можуть бути предмети ужитку, м’ясні, рибні, молочні продукти, фрукти, овочі, мед, макаронні та хлібобулочні вироби, солодощі, вино, спиртні напої й інші товари з унікальними властивостями та традиційними методами виробництва.

Окрім згаданих сирів, захищене географічне зазначення отримали ще низка продуктів, зокрема, «Гуцульська коров’яча бриндзя», «Мелітопольська черешня»,  «Кролевецькі рушники»,  «Петриківський розпис» ще кілька перебувають в процесі реєстрації: вина (робочі назви «Шабський», «Ялпуг», «Білгород-Дністровський» і «Закарпаття»), «Херсонський кавун»,  та мед із робочою назвою «Карпатський мед».

Як зареєструвати географічне зазначення?

Подати заявку на реєстрацію кваліфікованого зазначення походження товару мають:

- особа або група осіб, які в заявленому географічному місці виробляють товар, особливі властивості, якість, репутація або інші характеристики якого пов'язані з цим географічним місцем;

- асоціації споживачів;

- організації, Які безпосередньо мають відношення до виробництва або вивчення відповідних продуктів, виробів, технологічних процесів або географічних місць.

Право на використання зареєстрованого кваліфікованого зазначення походження товару, за умови реєстрації цього права, мають всі виробники, які в географічному місці, зазначеному в Реєстрі, виробляють товар, особливі якості якого відповідають тим, які вказані в Реєстрі, що додатково створює туристичну привабливість.

А що на вашу думку може запропонувати Миколаївщина в якості традиційної продукції нашого регіону? Пишіть ваші варіанти на мою електронну пошту [email protected].

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]