Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.06.2016 14:11

Щодо права вступу абітурієнтів Донбасу

Щодо права вступу абітурієнтів Донбасу (всі райони та міста двох областей без виключень) до ВНЗ за результатами вступних іспитів замість ЗНО.

UPD. Питання щодо 30% знято, так як про це не йдеться у Законі по Донбасу (хоча чомусь ця норма попала в Умови прийому, і МОН скоріш за все ще раз внесе зміни і прибере). А питання щодо права абітурієнтів з УСІХ районів та міст Луганської та Донецької областей + Ізюм + Ізюмьский район складати вступні іспити замість ЗНО залишається.

Станом на 28 червня 2016 року в Міністерстві юстиції України перебуває на державній реєстрації Наказ Міністерства освіти і науки України про затвердження «Порядку прийому для здобуття вищої та професійно-технічної освіти осіб, місцем проживання яких є територія проведення антитерористичної операції (на період її проведення)». Зазначений Порядок повинен деталізувати «загальні» Умови прийому на навчання до вищих навчальних закладів України в 2016 році в частині вступу абітурієнтів з зони АТО.

Відповідно до Закону України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції», територія проведення антитерористичної операції - територія України, на якій розташовані населені пункти, визначені у затвердженому Кабінетом Міністрів України переліку, де проводилася антитерористична операція.

Згідно із Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 2 грудня 2015 р. № 1275-р «Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких здійснювалася антитерористична операція, та визнання такими, що втратили чинність, деяких розпоряджень Кабінету Міністрів України», затверджений відповідний перелік населених пунктів (ВСЯ територія Донецької та Луганської областей + Ізюм та Ізюмський район).

Відповідно до статті 9-2 Закону України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції».

Стаття 9-2. Забезпечення реалізації права на освіту

Держава створює додаткові можливості для прийому на навчання до вищих навчальних закладів, проходження державної підсумкової атестації та отримання документа державного зразка про повну загальну середню освіту особами, місцем проживання яких є територія проведення антитерористичної операції (на період її проведення).

Для осіб, місцем проживання яких є територія проведення антитерористичної операції (на період її проведення), центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері освіти, визначає порядок проходження державної підсумкової атестації та отримання документа державного зразка про повну загальну середню освіту, а також умови прийому на навчання до вищих навчальних закладів, розташованих на території Луганської та Донецької областей (де здійснюють свої повноваження обласні військово-цивільні адміністрації), та вищих навчальних закладів, евакуйованих з території проведення антитерористичної операції (на період її проведення) і тимчасово окупованої території.

Враховуючи вищезазначене, можна зробити єдино вірний висновок про те, що «Порядок прийому для здобуття вищої та професійно-технічної освіти осіб, місцем проживання яких є територія проведення антитерористичної операції (на період її проведення) повинен розповсюджуватися на ВСІХ абітурієнтів з Донецької та Луганської областей + Ізюм, а відтак, всі вони мають право складати вступні іспити замість ЗНО та у межах 30% квоти вступати до вищих навчальних закладах (структурних підрозділах вищих навчальних закладів), які функціонують на території Донецької та Луганської областей.

Умови прийому передбачають цю квоту у 30% до вузів Донбасу.

Умови прийому.

«XІ. Зарахування в межах встановлених квот

1. Право на зарахування на основі повної загальної середньої освіти в межах встановлених квот за результатами вступних іспитів або за результатами зовнішнього незалежного оцінювання мають особи, зазначені в пунктах 1 - 3 розділу VIII цих Умов.

2. Ці квоти встановлюються вищим навчальним закладом у межах десяти відсотків (тридцяти відсотків у вищих навчальних закладах (структурних підрозділах вищих навчальних закладів), які функціонують на території Донецької та Луганської областей) максимального (загального) обсягу державного замовлення і оголошуються одночасно з оголошенням максимального державного замовлення відповідно до пункту 4 розділу ІІ цих Умов.

3. Зарахування осіб, визначених у пункті 1 цього розділу, відбувається в межах встановлених квот за конкурсом відповідно до конкурсного бала вступника.

4. Квоти для осіб, визначених Законом України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», надаються у встановленому порядку.

5. Вступники, які належать до категорій, зазначених у пункті 1 цього розділу, не зараховані на навчання на визначені місця у межах встановлених квот, мають право брати участь у конкурсі на загальних засадах відповідно до конкурсного бала.

Розділ VIII

1. Брати участь у конкурсі тільки за результатами вступних іспитів з конкурсних предметів у вищому навчальному закладі мають право особи, у яких є захворювання, зазначені у Переліку захворювань, що можуть бути перешкодою для проходження громадянами зовнішнього незалежного оцінювання, затвердженому наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров'я України від 25 лютого 2008 року № 124/95, зареєстрованому в Міністерстві юстиції України 07 березня 2008 року за № 189/14880, через які вступники не проходили зовнішнє незалежне оцінювання.

«2. Брати участь у конкурсі за результатами зовнішнього незалежного оцінювання або вступних іспитів з конкурсних предметів у вищому навчальному закладі (за їх вибором) мають право особи, звільнені з військової служби (у тому числі демобілізовані) після 30 листопада 2015 року, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, особи з їх числа та особи, яких законом визнано учасниками бойових дій та які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, брали участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, у тому числі ті, які проходять військову службу (крім військовослужбовців строкової служби) в порядку, визначеному відповідними положеннями про проходження військової служби громадянами України.»;

«3. У встановленому цими Умовами порядку брати участь у конкурсі за результатами зовнішнього незалежного оцінювання або вступних іспитів з конкурсних предметів у вищому навчальному закладі (за їх вибором) мають право особи, яким таке право надано Законами України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» та «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення права на здобуття освіти осіб, місцем проживання яких є територія проведення антитерористичної операції.»;

І якщо будуть обмежені права абітурієнтів з контрольованої території складати іспити замість ЗНО у порушенні відповідних норм законодавства, то я не виключаю, що будуть судові позови. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]