Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.09.2021 14:36

COVID-19: Яку користь може приносити суспільству бізнес

CEO і співзасновник Liki24.com

Пандемія довела, що життя онлайн може бути комфортним, безпечним і навіть різноманітним. А які ще плюси і мінуси онлайн для суспільства?

Протягом майже двох років життя в умовах пандемії людство вимушене шалено швидко змінюватися, пристосовуватися до нових обставин та постійно шукати шляхи до задоволення своїх потреб і бажань у новому світі.  

Задоволенням потреб займається бізнес, і саме він робить життя людини таким, яким вона його вбачає чи омріює. До речі, бізнес - це теж люди, які були вимушені трансформуватися відповідно до нових викликів і умов. 

Результат ми побачили невдовзі - це бурхливий розвиток онлайн сервісів замовлень, доставки, навчання, комунальних послуг, тощо. Суспільство вижило, адже усі дії і обмеження були спрямовані на переосмислення цінностей, внаслідок чого у фокусі уваги індивідуума опинилося його здоров’я.  

Здоров’я понад усе 

До речі, тема сталого здоров’я спільноти в умовах пандемії жваво обговорювалася під час нещодавнього Інвестиційного форуму міста Києва, який зібрав спікерів і учасників з органів влади, громадськості і бізнесу у пошуку спільної мови і спільних рішень для подолання ковідної кризи. 

Під час дискусій пролунала низка цікавих доречних ідей, концепцій і практичних рішень. Ось декілька із них:

• Критерій оцінки «здорового міста»: чим менше проблем для населення, тим ближче місто до ідеалу.

• Здоровий спосіб життя - це забута цінність людини, яку треба реанімувати.

• Фізіологія людини є цілісною, тому важливо застосовувати комплексний підхід до вирішення проблем здоров’я.

• У галузі охорони здоров’я дуже важливі соціальні проєкти не лише з боку влади, але й за ініціативою бізнесу.

Серед практичних рішень ковідмодифікованого життя було наведено приклади із розважального і аптечного бізнесу. Питання доступності спортивної інфраструктури, розважальних заходів і лікарських препаратів особливо гостро постали на початку глобальної епідемії.

Наприклад, у розвинутих країнах онлайн сервіси вибору, замовлення і доставки ліків почали працювати задовго до пандемії і мають великий попит. Для України це був новий формат взаємовідносин між аптеками і клієнтами, і він чудово запрацював. Було організовано не лише онлайн замовлення ліків та їх доставка з аптек, але й з'явилися агрегатори медикаментів. Ці сервіси співпрацюють з аптечними мережами і забезпечують споживача наявним асортиментом за найвигіднішою ціною, зручною доставкою і додатковими бонусами.

Наочно, споживач отримує наступні зручності:

• єдиний сайт для замовлення і доставки потрібного медпрепарату з тисяч ліцензованих аптек;

• різні варіанти доставки у зручне для замовника місце у той же день і без жодних черг;

• економія коштів за рахунок підбору найнижчої ціни на обраний товар;

• можливість доставки медикаментів безпосередньо до лікарні.

Як життя? - Онлайн, а в тебе?

В країнах із високими показниками захворюваності і смертності влада максимально обмежила очні контакти людей та їх пересування. Завдяки таким обмеженням онлайн сервіси замовлень та доставки отримали величезний трафік лояльних споживачів. 

В Україні влада поводила себе лояльніше, аніж уряди деяких держав, і тут не останню роль зіграв саме бізнес, який швидко зорієнтувався і допоміг перевести величезні потоки людей в онлайн. 

Ложка дьогтю певним чином зіпсувала бочку меду, оскільки людина - це соціальна істота і неохоче сприймає заборону на контакти з рідними, друзями, знайомими, співробітниками. В обмін на примусове піклування про здоров’я громадян з боку урядів, люди отримали від бізнесу повний набір «Задоволений клієнт»:

• Доступність. Широкі асортименти, неосяжна географія, графік 24/7, прозорі умови і ціни, спрощені процедури - все це для того, щоб споживач залишався щасливим.

• Зручність. Можливість обирати онлайн ледь не будь-які товари і послуги. Деякі онлайн бізнеси пропонують послугу «3 в 1» на одній платформі: асортимент - ціна - доставка.

• Швидкість. Служби доставки зацікавлені у обробці якомога більшої кількості замовлень.

• Якість. Сучасний споживач дуже вибагливий, а соціально ізольований споживач - це вогонь і полум’я: не сподобається обслуговування - як мінімум, перейде до іншого постачальника.

• Економія. Конкуренція між бізнесами для споживача - це програмами лояльності, акції та багате розмаїття інших форматів задоволення потреб клієнта на вищому рівні. 

У підсумку, можна зазначити, що онлайн сервіси максимально спростили процеси задоволення потреб людини в товарах і послугах, а соціальні контакти своє ще надолужать після подолання ковідної кризи. Отже, піклуйтеся про своє здоров’я і не хворійте!

Теги: COVID-19, бізнес
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]