Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.07.2020 18:27

Як фінансова грамотність впливає на довіру до фінансистів?

Виконавчий директор Асоціації інвестиційних професіоналів CFA Society Ukraine

Чому люди довіряють свої заощадження в управління іншим? В основі цих взаємин лежить таке поняття як довіра.

В сфері фінансів та інвестицій все не просто з довірою і це дуже чітко прослідковується у глобальному дослідженні CFA Institute, який опитав 3500 індивідуальних інвесторів та понад 900 інституціональних інвесторів в рамках дослідження  Earning Investors Trust. Зокрема люди схильні більше довіряти лікарям (так відповіли 77% респондентів)  і найменше - політикам (6%). Фінансові консультанти теж мають доволі низький рівень довіри (23%). 

Природа довіри залежить від віку людини. Молоді люди віком від 25 до 34 років більш схильні довіряти, але лише до моменту поки їм не буде доведено зворотне. Люди старшого віку (65+ років) звичайно більш обережні і вважають, що довіра це те, що заслуговується роками. Тож не дивно, що найбільший рівень довіри до сфери фінансових послуг мають мілленіали (62%). 

Дослідження CFA Institute виявило велику різницю у рівні довіри до фінансових консультантів з боку інституціональних та індивідуальних інвесторів. У той час як 65% інституціональних інвесторів довіряють фінансовим консультантам, довіра з боку індивідуальних інвесторів - 33% респондентів. Але якщо індивідуальний інвестор має вже фінансового радника, то він більш схильний йому довіряти (57% респондентів). В Україні ситуація дуже схожа. За результатами дослідження CFA Society Ukraine, 62% з 60 опитаних фінансистів впевнені, що компанії довіряють фахівцям з інвестицій, але при цьому більше половина респондентів (53%) визнають, що з боку індивідуальних інвесторів довіра до них - дуже низька. 

Чому ж така велика різниця в довірі до фінансових консультантів з боку компаній та населення? Справа в тому, каже дослідження CFA Institute, що довіра інвестора залежить від наявності доступу до даних та інформації, а також фінансової грамотності, яка необхідна для того, щоб зробити висновки з отриманої інформації. У компаній зазвичай більші можливості доступу та аналізу інформації, можуть бути цілі команди, які допомагають приймати зважені рішення. Комбінація знань та інформації підвищує рівень довіри до фінансової системи та її учасників, сприяє розвитку критичного мислення, яке потрібно для запобігання шахрайству. 

Чи є підґрунтя для низької довіри громадян до фінансового сектору України? Нажаль є, тому що рівень фінансової грамотності населення України залишається одним з найнижчих в Європі, каже  дослідження Проекту USAID “Трансформація фінансового сектору”. Але 61% опитаних українців прагнули б мати знання про те, як управляти власними фінансами. 

Наразі вже існує багато можливостей для підвищення фінансової грамотності. Наприклад, НБУ спільно з Проектом USAID “Трансформація фінансового сектору” розробили підручник з фінансової грамотності для школярів. Для більш дорослої аудиторії тепер є безкоштовний онлайн курс на освітній платформі Prometheus, який є чи не єдиним україномовним онлайн курсом, який покриває всі ключові концепти фінансів та інвестицій всього за 4 тижні. 

Чи цього достатньо для підвищення фінансової грамотності та рівня довіри до ринку в цілому? Зважаючи на те, що рівень проникнення інтернету в Україні складає 71%  і не всі мають можливість навчатися онлайн, потрібно знаходити й інші шляхи навчання населення. І в цьому мають приймати участь усі гравці фінансового ринку, бо це запорука сталого розвитку ринку. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]