Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.10.2015 18:22

Сила в правді, брат, або навіщо нардепам проходити поліграф?

Журналіст

Чи варто народним обранцям проходити поліграф?

27 вересня спікер Верховної Ради Володимир Гройсман відверто заявив в інтерв`ю одному з українських телеканалів, що низька зарплата спонукає чиновників знаходити незаконні “лазівки” для поповнення своїх гаманців, звертатись до корупційних схем. А тому, на його думку, народним обранцям просто необхідно підняти заробітну плату:“Щоб на держслубу прийшли професіонали, які готові працювати для людей, а не собі кишению, потрібно запропонувати їм відповідну заробітну плату”, - пояснив голова Верховної Ради.  

Нібито й непогана ідея, але, здається, дана ініціатива щодо підняття заробітної плати на кілька тисяч гривень викликала лише посмішку у тих, хто сидить на мільярдних корупційних потоках, і чия офіційна зарплата аж ніяк не змінює “погоду” в гаманцях. Чого ж, гадаєте, за рік посадовець стає мільйонером, а за кілька — мільярдером? Навряд чи завдяки заробітку в 6,5 тис. гривень.  

Тому, чи можемо ми говорити про доцільність підняття зарплат народним депутатам, яке буцімто має зменшити відсоток проведення корупційних махінацій? Все одно бажання нажитись на халявних грошах, навіть якщо це суперечить усім законам, ніхто не відміняв.  

Тут потрібна інша система, яка дозволить вирвати корупцію у Верховної Ради під корінь.  Якщо ж владні органи дійсно хочуть змін, то на допомогу їм може прийти поліграф або, як його називають в народі, детектор брехні. Завдяки даному приладу було викрито не одного “шпійона” і хабарника.

Наразі в більшості країн детектор брехні став не просто “гостем”, а “своїм”. В США, до прикладу, його використовують у державних установах та підрозділах розвідувального управління, в Управлінні по боротьбі з наркотиками, таємна і митна служби. Серед шанувальників даного приладу також є Росія, Канада, Ізраїль, Японія, Південна Корея, Туреччина, Індія та Китай.  

Зокрема до поліграфа звертаються і працедавці компаній різних сфер діяльності. Подібна система зароджується і в Україні.  

Та сьогодні українці більше “сушать” голови над тим, як би узаконити поліграф — прилад, який дозволив би перевіряти “на вшивість” кандидатів в народні депутати та навіть в президенти.  

Так, активісти громадської організації “Стоп Хабар Дніпропетровськ” зареєстрували петицію на сайті Президента України, в якій запропонували внести зміни в Закони України “Про місцеві вибори”, “Про вибори народних депутатів України” та “Про вибори Президента України”. В петиції говориться, що усі кандитати на пост Президента, депутатів усіх рівнів в обов`язковому порядку мають пройти поліграф. Це якраз і дозволить зрозуміти, хто “чистоплотний”, а хто притримується принципу «дай на руку лапу».  

То чому б не проголосувати за петицію, яка, можливо, з урахуванням позитивної думки Петра Порошенко,  може стати переломним етапом у виборчій системі країни?  Це б допомогло сформувати новий законодавчий орган,  якому не жаль дати і гідну заробітну плату, і народну довіру. 

А без поліграфа вибори, як і завжди, будуть проходити за старою схемою:   лише переміна місць, люди залишаються ті самі.  

П.С. І хто знає, якби дана система запрацювала ще до президентських виборів 2010 року, то комусь (читай В. Янукович) замість золотого батону прийшлось би їсти сухарі за стінами каземату. А про війну ми б продовжували дізнаватись з книг та кінострічок.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]