Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.08.2023 06:22

3 кейси боротьби з фінансовим шахрайством – 2023

Сертифікований аудитор, сертифікат серії "А", ASIS, ACFE, ASCP member. Співзасновник, партнер Crowe

На що треба звернути увагу власникам бізнесу.

Відсутність базових систем фінансових контролів в компаніях незалежно від їх розміру, часто призводить до недобросовісних дій збоку третіх осіб, та до збитків на десятки, а інколи сотні мільйонів $. 

Нижче, описано 3 кейси, де нехтування фінансовою гігієною у своєму бізнесі, призвело до важких фінансових втрат. 

Кейс #1:

Бухгалтер - шахрай.

Компанія виробник у сфері деревообробки.

Сума збитку  – 38 млн. грн;

Підозрюваний - головний бухгалтер.

Винний - власник компанії.

Схема:

1. Виведення грошей на підконтрольні ТОВ та ФОП головного бухгалтера.

2.Навмисне викривлення фінансової звітності компані з метою укриття реальних збитків від власника компанії.

Нерідко, внутріші проблеми в компаніях, стимулюють виникнення зовнішніх проблем, а саме приходу податкової чи/та правоохоронних органів.

Наприклад: крадіжки запасів компанії у великих розмірах, можуть призвести до донарахування ПДВ чи навмисне виведення коштів за межі компанії, що були надані їй у вигляді гранту, можуть кваліфікуватися як їх нецільове використання.

Повертаючись до кейсу, варто сказати що власник винен тому, що довірив ведення свого бізнесу головному бухгалтеру і ніяк її не контролював та не перевіряв, а просто сліпо довіряв.

Винен, тому що вийшов із операційного контролю та не керував власним бізнесом;

Тип скоєнного фроду: незаконне викривлення фінансової звітності (англ. – Financial statements distortion or simply - cooking of the book);

Інкриміновані статті:

1. Шахрайство - ст. 190 гол. 4 ККУ;

2. Незаконне привласнення майна – ст. 191 ККУ;

3. Підробка документів – ст. 368 ККУ;

Відкрито кримінальну справу.

Бух. знаходиться під слідством.

На даний момент, я особисто проводжу процедуру форензик  для розуміння остаточної суми завданого збитку та схем з виводу коштів та відчуджених активів.

Короткий висновок: привентивні заходи - просто необхідні, особливо у такий час під- час війни, коли інстинкти самозбереження загострюються і  особи, що вчиняють недобросовісні дії за для забезпечення фін. стабільності  членів родини готові навіть жертвувати своєю репутацією та робити неочікувані речі.

Наразі процедура форензик– must have для кожного бізнесу.

Кейс #2. 

Вдаване примирення.

Компанія - виробних важкого машинобудування;

Сума збитку - 10 млн. $;

Підозрюваний - партнер в бізнесі;

Схема: 

1. Спотворення фінансового результату компанії, шляхом не занесення транзакцій в облік;

2. Завищення собівартісті продукції;

3. Підвищення норм списання продукції та їй реалізація в сіру;

Так як бух. облік частково знаходився на аутсорсингу зовнішнього підрядника, то є підозра, що з цим підрядником була встановлена домовленність про викривлення фін звітності. Ось чому дуже важливо завжди брати відомі компанії на аутсорсинг, адже часто бренд дорівнює репутація, репутація дорівнює - прозорість, яка в свою чергу дорівнює якість наданих послуг. 

Тип скоєного фроду - викривлення фін. звітності, до речі самий дорогий фрод виходячи з мого досвідку та Світової статистики. Незаконне відсудження активів. 

Фабула даного кейсу полягає в тому, що власник вийшов із операційного контолю та почав розвивати паралельний бізнес, тому що в даному бізнесі наче все було постановлене на колію: СЕО була надана доля в бізнесі для того, щоб він був мотивованим, були заключені стабільні многорічні контратки з покупцями та постачальниками продукції.

Тим часом колишній СЕО вирішив що бізнес став його, як кажуть: «Так беріг, що здалося що вже своє», та керував бізнесом як своїм.

Основний власник звернувся до мене з проханням допомогти в перевірці фін. звітності, але паралельно вступив у перемовини з колишнім СЕО. 

Після місяця перемовин аудит наче  б то не знадобився, тому що раніше заховані прибутки знайшлись та вони порозумілись. 

Мій висновок слідуючий.

Такі нерозпочаті проекти я називаю - «заживо похований конфлікт», який знову набере силу у самий несподіваний момент в майбутньому. 

Саме тому, такі компанії треба перевіряти з особливою скрупульозністю, а з такими псевдо-партнерами заключати - (англ. SHA - shareholder’s agreement -акціонерну угоду), так би мовити брачний контракт у бізнесі з метою мінімізації наслідків невирішеного конфлікту в майбутньому. 

Мій прогноз, власник повернеться з тією ж самою більш запущеною проблемою за рік. 

Кейс #3.

Партнери на папірі.

Будівельна компанія. 

Сума потенційного збитку - 6 млн. Эвро, можливо буде збільшена.

Підозрюваний - партнер в бізнесі. 

Схема: 

1. Вивід коштів інвестора за рахунок завищення витрат при купівлі будівельних матеріалів;

2. Розкрадання будівельної техніки;

3. Викрадання готівки.

З початком війни в нашій країні, у зв’язку з масовим виїздом людей за кордон та наявним військовим станом, більшість будівельних компаній заморозили будівництво, а власники цих компаній фактично заморозили кошти, попит на купівлю житла впав. 

Та категорія забудовників, яка залучала інвестора до будівництва фактично сіла на шпагат: з однієї сторони інвестор вимагає будівництва та здачі житла, з іншої сторони відсутній попит на купівлю житла, з третьої сторони матеріали виросли вдвічі.

Така ситуація змусила деяких забудовників викручуватись, інколи, нажаль, таким недобросовісним способом скоєння шахрайських дій. 

Тип скоєнного фроду: незаконне відчудження активів.

Фінальна сума потенційного фроду до кінця не визначена, триває процедура форензик, але точно зрозуміло що він є. 

Висновок: якщо Ви є диванним інвестором що інвестував кошти до початку війни, зараз саме той час звірити годинники та провести чекап бізнесу, провести процедуру - форензик. 

Варто пам’ятати всім власникам бізнесу, що на час війни, партнери в бізнесі, менеджери, тощо, можуть вести себе алогічно та несподівано відчуджуючи активи чи кошти в бизнеса заради виживання своєї родини.

Варто пам’ятати про це, та будувати систему контролів та взаємовідносини з партнерами відповідно, по принципу: «Довіряй, але перевіряй». 

Перевіряй задопомогою процедури Форензик.

Форензик - фінансовий чекап Вашого бізнесу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]