Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.04.2023 10:34

Форензик: уроки війни чи час порахуватись

Сертифікований аудитор, сертифікат серії "А", ASIS, ACFE, ASCP member. Співзасновник, партнер Crowe

ТОП-5 звернень форензик під час війни.

Що таке форензик?

Форензик – у широкому розумінні – це інструмент розслідування фактів корпоративного шахрайства з одного боку, з іншого боку – це інструмент, який допомагає мінімізувати виникнення фактів шахрайства в майбутньому, у вузькому розумінні – це мистецтво розслідування  людей та грошей.

Абсолютно будь-які економічні тектонічні зрушення ведуть до поведінкових змін бізнесу щодо його запитів.

З приходом війни я все частіше почав отримувати запити від власників бізнесу по ряду напрямків, наприклад:

 1. Ми акціонери, хочемо інтенсифікувати свій бізнес та структурувати свої грошові потоки, є підозра, що бухгалтер веде непрозору діяльність. Хочемо розкласти всі потоки на молекули зрозуміти, чи крадуть у нас.

Висновок: Причинами чому так відбувається вважаю подорожчання кредитного ресурсу у зв'язку з підняттям облікової ставки НБУ до 25%. Природно, що згодом подорожчання ресурсу позначиться на бізнесі і він це розуміє, тому починає шукати додаткову ліквідність у собі.

2. Ми акціонери в бізнесі, вирішили розійтися, мій партнер у бізнесі вирішив залишитися в країні, я ж вирішив розпочати бізнес за кордоном, ось хочемо порахуватися визначити точний фінансовий результат компанії та провести оцінку вартості бізнесу. 

Висновок: багато бізнесменів більше не хочуть ні від кого залежати і прив'язуватися до партнерів, хоча, як не дивно, навпаки, за часів кризи потрібно згуртуватися, адже виживати разом простіше, але практика говорить про інше.  Кожен хоче ні від кого не залежати і бути мобільнішим.

3. Настав час виплачувати дивіденди, виявилося що відповідно до звітності гроші у компанії та касі зокрема є, а фізично - грошей немає.

Висновок: необхідно перевірити облік і визначити куди пішли гроші і хто в цьому винен - партнер у бізнесі або менеджмент компанії, або як в одному випадку який довелося розслідувати - менеджмент, який підзвітний одному з партнерів вивів гроші за вказівкою цього партнера. Часто виявляється, що облік знаходиться в поганому стані і необхідно також відновлювати облік.

4. Ми іноземний інвестор, наш український партнер перестав виплачувати нам дивіденди з надуманої причини.  Просимо перевірити реальний фінансовий результат спільного підприємства. Ви коли-небудь здійснювали фінансовий аудит - ні. Ми довіряли своєму партнерові.

Висновок: ніколи не інвестуйте у бізнес, який регулярно не контролюєте.

5. Ми партнери в агро бізнесі, займаємося спільним вирощуванням, також володіємо елеваторними потужностями, в яких зберігали зерно.  З початком бойових дій елеватори було тимчасово окуповано, зерно з них зі слів партнера вивезено країною агресором. Я на момент вторгнення не прибував у країні і перевірити справжність цього твердження не можу, при цьому у партнера з'явилися нові активи. Припускаю, що зерно було продано їм особисто, а списано на країну агресора.

Висновок: забезпечення фізичної безпеки, як частину системи контролю, може мінімізувати ризик втрати активів.

Вище описані лише деякі з тих звернень, які я особисто отримав від власників бізнесу з початку війни.

Так чи інакше, настають важкі часи як для світової економіки, так і для української економіки, зокрема, з цієї причини більшість власників починають оптимізувати свій бізнес вже зараз, приводячи до єдиного знаменника свої взаємини зі своїми партнерами в бізнесі.

Допомогою в цьому служить такий інструмент як форензик.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]