Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.03.2023 21:34

Що таке форензик?

Сертифікований аудитор, сертифікат серії "А", ASIS, ACFE, ASCP member. Співзасновник, партнер Crowe

Чим процедура форензик може бути корисною для Вашого бізнесу?

Форензик - це інструмент перевірки Вашого бізнесу щодо недобросовісних дій як матеріального, і нематеріального характеру. Загалом всіх дій, які так чи інакше мають на меті  відсудження ліквідності за межі компанії. 

Форензик - може бути важливим інструментом для бізнесу у багатьох відношеннях.

Ось деякі з аспектів, у яких форензик може допомогти бізнесу:

1. Виявлення шахрайства.

Форензик може допомогти підприємствам виявити та розслідувати шахрайство чи інші фінансові злочини, і може включати аналіз фінансової звітності, аналіз наявності активів на балансі компанії, проведення інтерв'ю із співробітниками для виявлення потенційних порушень.

Так у 100 % випадках коли форензист приходить на підприємство, недобросовісні дії відразу завмирають на час проведення перевірки. 

Зі своєї практики, ми з командою завжди знаходимо порушення в ході процедури - (англ. Forensic check- перевірки Форензик), так у одній компанії ми знайшли більше як 200 порушень, що принесли збиток власнику на десятки мільйонів $ поки він був поза операційним контролем. 

 2. Оцінка ризиків. 

 Форензик також може використовуватись для оцінки ризиків у бізнесі.  Виявивши потенційні ризики та вразливості, підприємства можуть зробити кроки щодо запобігання проблемам у майбутньому.

Так ризики - це потенційні канали відчуження ліквідності. В одному випадку, СЕО компанії створив ряд пов’язаних структур, (схема пов’язані особи), за допомогою яких купував сировину по завищеній вартості, а готову  продукцію збував по заниженій вартісті, таким чином розпорошуюючи ліквідність компанії по своїх компаніях. 

3. Захист інтелектуальної власності.

Форензик може використовуватися для захисту інтелектуальної власності компанії шляхом виявлення випадків порушення авторських прав чи прав на товарних знаки, крадіжки комерційної таємниці чи інших порушень. 

Тут йде мова також про порушення умов NDA та NCA - договору про нерозголошення бізнес таємниці та договору про не конкуренцію - відповідно. Так в одному випадку комерційний директор переводив клієнтів компанії на пов’язану структуру, вводячи в оману як клієнтів, яким казав що це та ж структура, так і дійсному роботодавцю, у якого просто уводив клієнтську базу. 

Форензистом в даному випадку були проаналізовані зв’язки комерційного директора з пов’язаною структурою та саме відчуження клієнтської бази. Ризик було нівельовано, причетних покарано. 

4. Судова підтримка.

Форензик може бути джерелом доказової бази як у судових розглядах, і досудових розслідуваннях, з метою захисту прав потерпілого.

Так, в одній кримінальній справі проти топ-менеджера однієї транснаціональної компанії, звіт форензик використовувався як елемент доказової бази в рамках досудового розслідування, на базі якого готувалася судова експертиза. 

5. Належна обачність.

Форензик може використовуватися під час угод M&A (угод злиття та поглинаннь) або інших бізнес транзакцій для перевірки точності фінансової, юридичної та іншої інформації.

Так часто при здійсненні угод злиттів та поглинаннь, форензистів винаймають щоб проаналізувати як діяльність таргет- компанії, так і репутаційні ризики від угоди. 

Загалом форензик може допомогти компаніям захистити себе від фінансових втрат, юридичних ризиків та репутаційної шкоди.

 Виявляючи потенційні проблеми та роблячи кроки для їх вирішення, підприємства можуть знизити ризики та захистити свій прибуток і не допустити фінансового результату в «дужках».

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]