Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.06.2024 12:41

Тарифи – частина енергетичної євроінтеграції України

Політконсультант. Президент Розвиткової Агенції Досліджень та Аналітики "RADA"

рф знищує нашу енергетичну інфраструктуру. громадяни (споживачі енергії) відновлюватимуть енергетичні спроможності України через сплату тарифів та через ощадне споживання.

Енергетика це потужна  частина стійкості України і запорука для перемоги у війні й подальшому відновленні країни. Це також частина нашої євроінтеграції. Із 1 червня Кабмін встановив   єдину фіксовану ціну для індивідуальних та колективних побутових споживачів на рівні 4,32 грн/кВт*год  до 30 квітня 2025 року.  Для споживачів, які використовують електроопалювальні установки буде пільговий тариф на рівні 2,64 грн/кВт год, при споживанні ними в опалювальний період ( з 1 жовтня 2024 року по 30 квітня 2025 року) до 2000 кВт/год електроенергії на місяць. Нагадаю, що до 1 червня тариф для побутових споживачів становив 2,64 грн/кВт.

Чому підняли тариф?

рф терористичними обстрілами весною 2024 року фактично знищила енерговиробництво вугільної та майже знищила виробництво енергії гідрогенерації.  Масовані обстріли західних і південних  регіонів України  в ніч на 1 червня 2024 мали на меті добити гідрогенеруючі потужності.  Сили ППО збили 35 ракет і півсотні шахедів. Але 18 ракет досягли цілей на наших енергетичних об’єктах. Взагалі тільки за весну 2024 ми втратили 9ГВт маневреної потужності!

Більшість енергії, яку ми отримуємо зараз, виробляють  атомні станції України, генерація з відновлювальних джерел, а також  надають європейські партнери через імпорт в Україну.   

Зараз ми маємо не тільки відновити зруйновані енергооб’єкти, але і розбудовувати атомну і відновлювальну генерації та максимально готуватися до наступної зими і на десятиліття вперед.  Стійкість має бути забезпечена грошима. При чому як наших партнерів, так і нашими – споживачами енергії.

Водночас, підвищення тарифу сприятиме економії використання енергії, що робитиме нашу систему більш стійкою як влітку так і під час осінньо-зимового опалювального сезону.

В уряді точилися жорсткі дискусії щодо тарифоутворення. Обговорювали 4,80 грн/кВт*год. Проте, за інформацією джерел в Кабміні,  Міненерго довели, що можливо більш стримане підняття  розміру тарифа, який затвердили на вже згаданій сумі 4,32 грн/кВт*год. Це собівартість виробництва електроенергії державним Енергоатомом з доставкою до споживача. Без прибутку.

До речі, тариф на електроенергію  з 1 червня все ще залишається найнижчим в Європі, і коштує дешевше ніж у  Молдові, Болгарії, Македонії. 

На скільки більше платити?

Експерти підрахували, що сьогодні близько 50% всіх побутових споживачів споживають до 100 кВт/год електроенергії на місяць. Для них платіжка складе до 432 гривні (+168 грн на місяць від травня 2024 р.)

Близько 30% побутових споживачів споживають 100-250 кВт/год на місяць - їхня платіжка складе 436-1080 гривень (в середньому більше на 495 грн на місяць)

При середньому щомісячному споживанні електроенергії в обсязі 170 кВт*год (середнє споживання сім’ї з 3-х людей - двоє дорослих і одна дитина), платіжка за електроенергію зросте на 285 гривень.

Таким чином після підвищення тарифу витрати на електрику сім’ї із середнім доходом складуть 2-3% від сімейного бюджету.

Собівартість електроенергії

Реальна вартість електроенергії – складає майже 7,5 грн  кВт/год:

  1. 4,25 грн кВт/год - середньозважена собівартість виробництва електроенергії всіма типами енергоблоків (з ПДВ)
  1. 3,25  грн кВт/год – середньозважені витрати на передачу, розподіл та постачання електроенергії (з ПДВ) (тариф на передачу складає 0,63 грн кВт/год, тариф на розподіл та постачання населенню залежить від регіону)

Тобто новий підвищений  тариф  з 1 червня все одно не покриває всіх витрат, більшу частину яких і далі компенсуватимуть державні енергокомпанії Енергоатом та Укргідроенерго всім користувачам за рахунок своєї діяльності.

З першого червня є дуже багато дискусій стосовно тарифу і в  ЗМІ і соцмережах. Є професійні розмови, але більшість – скожі на інформаційну кампанію проти. Зокрема і проти Енергоатома, «який отримає всі гроші світу». Я, як людина, яка просуває відновлювальну енергетику, все ж таки хочу виступити адвокатом атомки, яка, до речі, визнана ЄС частиною генерації чистої енергії в рамках Європейського зеленого курсу (ЄЗК).

Все ж таки кошти, що сплачують побутові споживачі, йдуть спочатку поставникам, потім ОСРам, Укренерго та всім генеруючим компаніям країни. Єдина особливість в тому, що весь свій прибуток Енергоатом сплачує іншим енергокомпаніям, аби компенсувати різницю між встановленою та реальною ціною на електроенергію.  Хочу нагадати, що рф розбили  основну масу маневрових потужностей. Нас витягує електрогенеруюча база Енергоатома. Звісно це пече рф, бо вони хочуть, щоб ми сиділи взагалі без енергії. Зважаючи на майбутній Саміт миру, де одним із ключових питань української формули миру буде обговорення пункту – Ядерна безбека, росіяни активно використовують інформаційну зброю, щоби бити по Україні і зокрема українській атомці.

То ж будемо свідомі російських намірів та ІПСО, менше задіюємо емоцій і краще розбираймося в предметі.

Енергетична Євроінтеграція

Хочу нагадати, що після 2014 року Україна зробила потужні кроки по долученню до третього енергопакету, до Європейського зеленого курсу, та зрештою і для того, щоб за декілька днів до війни переключити свою енергосистему від російсько-білоруської до об’єднаної європейської енергосистеми.  Це сталося і тому, що протягом всього часу встановлення ринку електроенергії та реформування галузі, Україна регулярно підвищувала тарифи, як реагування на вимоги європейських партнерів.  Саме тому наша система більш безпечна і стійка і важливо – незалежна від рф.  Чому тарифи  не змінювали кардинально? Тому що війна і наші партнери надають багато макрофінансової допомоги та обладнання, щоби ми відновлювали енергосистему після тератак рф.  Чому тарифи підвищують зараз? Тому що війна і тератаки рф привели до необхідності залучення набагато більше фінансів, чим можуть сьогодні бути надані нашими союзниками для відновлення енергосистеми.  Але доведення тарифу ближче до ціни виробництва електроенергії все рівно є частиною нашого руку до ЄС. І після війни допоможе більш органічно виконувати вимоги Єврокомісії по долученню до Європейського зеленого курсу, а також добитися результату – і стати членом ЄС.

Скоро зима

Нас продовжують обстрілювати росіяни. 

Але, водночас  із забезпечення сил ППО новими Patriots від партнерів,  ми маємо бути стійкими і акумулювати зусилля союзників по технічній і фінансовій допомозі у відновленні та розбудові нашої енергетичної інфраструктури в комбінованій версії з фокусом на розподільчій генерації, відновлювальній генерації та атомній генерації, яка до речі, також є частиною Європейського зеленого курсу.  Для цього, ми, як споживачі, маємо долучитися оплатою збільшених тарифів. Це допоможе нам в нормальному режимі почуватися цієї зими і наступних сезонів, а також отримати таку енергосистему, яка буде більш сучасною і стійкою до викликів війни і майбутніх можливих природних катаклізмів.  Ну і будемо більш ощадними у споживанні енергії.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи