Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.04.2024 11:07

Шлях до мільйона, а згодом і до мільярда: 5 основних принципів

Консультант з управління, лектор, засновник міжнародної консалтингової компанії "Visotsky Consulting"

Часто люди думають, що заробіток залежить від того, наскільки ти наполегливо працюєш чи наскільки тобі пощастило. Але це велика брехня.

Якщо вам коли-небудь говорили, що наполеглива праця обов'язково дасть результат — вас дезінформували. Не зовсім обдурили, але пустили хибним слідом. Давайте чесно: якщо людина працює інженером на заводі, то як би вона не напружувалася, мільйонером їй не стати. Він може бути найкращим інженером, найпрацьовитішим інженером, він може працювати краще, ніж будь-який інший інженер, але він не стане мільйонером. 

Це виглядає несправедливо, але у чому секрет? Ваш стан та ваш дохід залежать не від зусиль. А від того, яку роль ви обрали у житті. У цій статті розповідаю, за якими принципами треба діяти підприємцю, щоби заробити мільйон і більше. А також пояснюю, чим відрізняється мислення мільярдера від мислення мільйонера.

Правильна роль — запорука успіху

В першу чергу вам потрібно зрозуміти, яку роль ви можете вибрати, щоб потрапити до тієї категорії, якої прагнете. Лікар це одна роль, засновник компанії інша. А експерт взагалі третя. Візьмімо Джефа Безоса, засновника Amazon. Спочатку він працював найманим менеджером. Джефф швидко просувався кар'єрними сходами. І досить швидко став одним із молодших віцепрезидентів компанії, в якій він працював. 

Але мільярдером він не став би ніколи, якби не покинув цю роботу, не ризикував себе, своє майбутнє, свою сім'ю, не знизив свій рівень життя, не витратив свої заощадження на те, щоб розпочати бізнес. Ви, напевно, бачили на фотографіях, як виглядав перший офіс Амазон. Жалюгідне видовище, і я абсолютно впевнений, що кабінет менеджера Безоса виглядав удесятеро краще, ніж перший офіс Amazon і його власні компанії. 

А проте, йому вдалося. Він заснував Амазон у гаражі свого будинку та мріяв створити найбільший магазин на Землі. Тобто вибрав правильну роль — роль засновника компанії.

Ринок, на якому знаходиться роль

Якщо ви хочете стати мільйонером, дивіться на те, в яких індустріях люди стають мільйонерами. Напевно, кожен знайде хоч один знайомий мільйонер. І ви завжди можете з'ясувати, чим він займається, в якій сфері працює і таке інше. Якщо ви хочете стати мільярдером, вам потрібно дивитися, де стають мільярдерами. І зверніть увагу: якщо взяти ту ж роль засновника компанії, тобто ринки, в яких стають мільярдерами. А є ринки, де все навпаки. 

Наразі у тренді технології, IT, штучний інтелект, робототехніка. Сьогодні та завтра саме у цих сферах найпростіше стати мільярдером. Туди спрямована увага, туди йдуть інвестиції. А якщо дивитися статистично, то найбільше мільярдерів саме у галузі фінансів та інвестицій. У цій галузі 103 мільярдери, а це приблизно 26% усіх мільярдерів, які є на планеті. 

Область технологій налічує 80 мільярдерів — це 20% з усього списку мільярдерів. Сукупний стан – 1,6 трильйона доларів. І найбагатший - це, звичайно, Джефф Безос, засновник Amazon, зі статком у 201 мільярд доларів. 

На третьому місці їжа та напої. У цій галузі 38 мільярдерів, що приблизно 10% всього списку, а сукупний статок — 242 мільярди доларів. На четвертому місці — мода. А на п'ятому — індустрія розваг. Якщо ваша ніша не входить до топу, ваші шанси на те, щоб стати мільярдером, знижуються. Але станом на 2024 рік у світі налічується приблизно 47 мільйонів мільйонерів. 24,5 мільйона з них – у США.

Країни-лідери за кількістю мільйонерів

Сполучені Штати Америки — це країна з особливим підприємницьким духом, з особливим законодавством та технологіями. Місцева система формувалася підприємцями для підприємців, тож їм у Штатах жити добре. Наступний за Сполученими Штатами за кількістю мільйонерів – це Китай. Тут мешкає 6,2 мільйона мільйонерів. Це також наслідки швидкої індустріалізації, зростання середнього класу та агресивного розширення торгівлі з усім світом. 

Наступною йде Великобританія, де 2,6 мільйона мільйонерів. Тут переважно лідирує інженерна промисловість. Наступна після Великобританії — Японія. Там теж понад 2 мільйонів мільйонерів. У Японії дуже розвинена автомобільна промисловість, електроніка та електротехніка. І Німеччина, де кількість доларів мільйонерів — приблизно 1,6 мільйона людей. 

Найбільші шанси стати мільярдером тоді, коли ви обираєте правильну роль правильної індустрії.

Інструменти, за допомогою яких ви робите результат

Потрібно проаналізувати, за допомогою яких інструментів ви робите свої результати. Маленький бізнесмен створює все за допомогою своїх рук. Зі зростанням його інструментами стають люди — співробітники, партнери. Очевидно, що стати мільйонером неможливо, поки ви стоїте на прилавку свого магазину. Заробити мільйон реально, якщо у вас є команда, яку ви добре організували. Багатьом підприємців це зовсім нереальний перехід. Я зустрічав багато власників бізнесу, які не можуть перейти на наступний етап.

Історія з життя

Колись мене покликали виступити перед власниками медичних клінік. Мені дали 45 хвилин і попросили донести якусь корисну думку. Я думав, як мені вкластися 45 хвилин і вирішив обійтися з підприємцями досить жорстко. 

Я розпочав свою презентацію з питання про те, хто з присутніх у залі має медичну освіту. Усі підняли руки. Потім я запитав, хто хоче перестати бути лікарем та стати підприємцем. І з усього великого залу руки підняло троє людей. На що я сказав, що всі, хто зараз не підняв руки, не мають шансів створити велику клініку. Тому що це інша роль. 

Лікар працює з пацієнтом, з ліками, з помічниками. А підприємець працює з бізнес-процесами, маркетингом, фінансами тощо. Щоб стати мільйонером, потрібні інструменти іншого рівня. Ви оперуєте не окремими людьми, а капіталом, щоби працювати на цьому рівні.

Різниця у мисленні

Коли я хочу зрозуміти справжні цілі та бажання людини, я завжди намагаюся з'ясувати, як вона витрачає свій вільний час. Власники компаній здебільшого витрачають час та сили на розвиток своїх професійних навичок та експертизи. Коли ми говоримо про мільярдерів, вони витрачають свій час, гроші та увагу на інші речі. Вони вивчають:

- що відбувається на ринку;

- у напрямі рухаються промисловості;

- що відбувається з конкуруючими компаніями;

- в якій галузі гроші дають хороші інвестиції;

- які інструменти треба використовувати, щоб це повернення отримати;

- як зібрати велику команду;

- як стратегічно створювати продукти, які добре заходили ринку.

Що читати мільйонеру

Звичайно, виникає питання: звідки брати цю інформацію, що читати і куди тікати. Я можу порадити кілька джерел. Наприклад, Finance and Development Magazine. Це журнал з аналізу найсучасніших тенденцій. Там публікуються дослідження про міжнародні фінанси, економіку, розвиток. У цьому журналі статті економістів та фахівців з різних тем, включаючи технології, економічну нерівність, наслідки використання штучного інтелекту для різних галузей тощо. 

Наступне джерело – The Economist. Це світове видання, яке надає жорсткі аналізи економіки, міжнародних новин, політики, науки та технологій. Ще одна рекомендація – Bloomberg. Це фінансові новини, тому що компанія Bloomberg створювалася довкола біржових новин спочатку. Тому все, що стосується ринків, аналітики, даних про різні компанії та глобальні тренди — це Bloomberg. 

Якщо ви не маєте звички читати ці джерела, спочатку вам буде важко. Але це необхідно, щоб змінити свою думку. Коли ви починаєте брати іншу роль, спочатку це страшно та незрозуміло. Коли ви починаєте працювати з новими інструментами, висока ймовірність помилки. При зміні ролі доводиться вивчати інші джерела, і там багато незрозумілих речей, якими буквально доводиться продиратися. 

Але якщо ви щодня витрачаєте на це якийсь час, то досить швидко почнете орієнтуватися, розбиратися, і ваш погляд змінюватиметься. А саме вона визначає те, чи станете ви мільйонером.

Коло спілкування

Погляд сильно залежить від того, з якими людьми ви спілкуєтеся. Начебто очевидно: хочете стати мільйонером — спілкуйтеся з мільйонерами. Може здаватися, що знайти потрібних людей — складно. Але для цього є бізнес-заходи, для цього існують конференції. Також можна читати книги, щоб вбирати образ мислення успішних людей. Я волію читати біографії, які близькі до реальності. Тобто ті, що дають безоцінну думку.

Біографії успішних підприємців як спосіб змінити мислення

Тому мені подобається такий письменник як Волтер Айзексон, який написав багато біографій. Спочатку рекомендую прочитати біографію Стіва Джобса. Щоб створити цю книгу, Айзексон дуже серйозно підійшов до своєї роботи. Він провів сотні інтерв'ю з різними людьми та понад 40 інтерв'ю із самим Стівом Джобсом. А також спілкувався із сотнями його родичів: конкурентами, колегами тощо. 

А нещодавно в Айзексона вийшла книжка з біографією Ілона Маска. Щоб її написати, він два роки провів із Маском. Він спілкувався з неймовірною кількістю його працівників, друзів, із сім'єю тощо. Погодьтеся, особистість Маска дуже неоднозначна. Але якщо ви шануєте біографію, то почнете розуміти набагато більше. 

І саме перехід у мисленні максимально точно можна побачити у добрих біографічних книгах. Загалом рекомендую читати такі книги, щоб формувати погляд, який дозволить вам вискочити на новий рівень. Це не гарантує вам успіху, але дозволить сформувати відмінну від попередньої думку, щоб почати діяти по-новому.

Висновок

Інший стиль мислення та перехід у нову роль – перший крок на шляху до збільшення рівня заробітку. Правильний вибір ролі не гарантує успіху, але збільшує його ймовірність. Слідом за вибором ролі слід проаналізувати ринок. Можливо, ваша поточна ніша перспективна, а можливо і таке, що доведеться перейти в іншу галузь у пошуку золотої жили. Не менш важливим є знання своїх інструментів і сміливість застосовувати нові. Крім того, важливо постійно працювати з мисленням – читати спеціалізовану літературу, спілкуватися з іншими підприємцями та відвідувати бізнес-івенти.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]