Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.06.2024 09:41

Глемпінг – бізнес з окупністю біля 3-х років

Co-founder мережі глемпінгів Prozori Glamping

Чому зараз відмінний час для старту власного проєкту

Глемпінг — це достатньо новий для українських туристів формат відпочинку, що поєднує в собі розкіш (від англ. "glamorous") та кемпінг. Гостям пропонують проживання у наметах, дерев'яних будиночках, трейлерах або подібних типах житла, що відрізняються від традиційних варіантів розміщення, при цьому забезпечують комфорт і зручності, що властиві готелям високого класу. Чому популярність глемпінгу зростає в Україні і у світі, чи просто запустити такий бізнес, на який період окупності варто очікувати, та чому зараз — саме час для відкриття власного глемпінг-містечка.

Глемпінг – бізнес з окупністю біля 3-х років

Природа, як головний туристичний магніт

Все більше українців вибирають саме глемпінг або прагнуть хоча б раз відчути такий досвід. Секрет популярності цього напрямку простий: туристи хочуть поєднати близькість до природи з комфортом сучасного життя. Втекти від міської метушні, побути на самоті чи навпаки, провести час з рідними та друзями, насолоджуючись поринанням у неймовірні місцини та без необхідності відмовлятися від зручностей — ось що драйвить подорожуючих. Глемпінг дарує унікальний досвід, пропонуючи ексклюзивні умови проживання в гармонії з навколишнім середовищем.

Глемпінг – бізнес з окупністю біля 3-х років

глемпінг Prozori Бакота

Тренд, що стрімко підкорює світ

Глемпінг активно розвивається у різних частинах світу. У США, за даними KOA (Kampgrounds of America), кемпінги та глемпінги займають важливу частину ринку туристичних подорожей, адже саме на такі типи розміщення у 2022 році припало 32% усіх туристичних поїздок. Цей ринок також активно зростає у Канаді, Японії та Південній Кореї. Серед країн Європи Великобританія має один з найбільших ринків глемпінгу — тут відкрито більше 5 тис глемпінг містечок.

Глемпінг-бізнес в Україні у 2024: тенденції та перспективи

Такий вид відпочинку почав з’явився у нашій країні близько 5 років тому та набував популярність надшвидкими темпами. На початок 2024 року в Україні вже відкрито понад 60 глемпінг-містечок, але для задоволення зростаючого попиту цього аж ніяк не достатньо. Аналізуючи тренди на зростання запитів щодо цього виду відпочинку та кількість цільової аудиторії, вже готової відвідувати цікаві локації, бачимо, що глемпінгів в Україні потрібно майже вдвічі більше - а саме мінімум 116. При цьому наразі зі збільшенням кількості глемпінгів, попит туристів ще зростатиме, отже, що більшою ставатиме пропозиція, то більшим буде показник насиченості ринку.

Затребуваність цього виду відпочинку серед українців продовжує зростати, особливо в сьогоднішніх умовах. Відпочинок на природі допомагає знизити стрес, віднайти емоційне відновлення та перезавантажитися водночас комфортні умови проживання дають змогу розслабитися та не турбуватися щодо побутових питань.

Глемпінг – бізнес з окупністю біля 3-х років
Глемпінг – бізнес з окупністю біля 3-х років

Зростання запитів про глемпінг у Google

Цікавість до глемпінгів зростає: перевірено на власному досвіді

Минулого року, у додачу до основного виду діяльності, ми вирішили відкрити власний глемпінг, щоб на собі перевірити все від А до Я. І переконались: вже на другий місяць роботи глемпінгу можна вийти на 90% заповнення — і це при мінімальних рекламних бюджетах. Та варто зазначити: такі показники реально отримати лише після детального вивчення цільової аудиторії. Це дає змогу вибудувати максимально «прицільну» промо-кампанію, орієнтовану на потенційного клієнта. Адже «стріляти з пушки по горобцях» та даремно витрачати рекламні бюджети без чіткої стратегії — погана ідея.

Почати просто? Інвестиційна привабливість глемпінгу

Порівняно з традиційними готельними комплексами, відкриття власного глемпінгу потребуватиме значно менших початкових інвестицій.

Для старту необхідні:

  • земельна ділянка. Це може бути власна або ж орендована земля у привабливій природній локації з красивим краєвидом. Важлива деталь: наявність необхідних комунікацій, зокрема води, електрики, каналізації, шляхів під’їзду;
  • глемпи (намети для глемпінгу). Починати можна з встановлення 3-5 тентів, вартість облаштування одного такого варіанту розміщення становитиме біля $11 тис (до цієї суми входить намет 24м2 з необхідними меблями та сантехнікою);
  • облаштування території. Прокласти комунікації, зробити доріжки, обладнати загальні зони, якщо такі плануються, встановити адміністративний модуль — все це може вартувати $29-39 тис в залежності від проєкту.

Варто також взяти до уваги операційні витрати, що становитимуть ще біля $2,5 тис та бюджет на маркетинг і продажі $4-6 тис, що включатиме дослідження цільової аудиторії, розробку концепції, маркетингової стратегії, матеріалів та воронок, а також запуск продажів та рекламний бюджет.

Процес будівництва та облаштування території триватиме близько пів року.

Продукція/роботи/витрати

Вартість

5 наметів для глемпінгу

$33-55 тис

Облаштування території

$29-39 тис

Операційні витрати

$2,5 тис

Маркетинговий бюджет

$4-6 тис

Загалом:

$68,5-102,5 тис

Значною мірою на цю суму впливатиме вибраний тип наметів. Так, доступні моделі, розраховані на 2-х гостей, коштуватимуть біля $2,3 без вмеблювання. Більш цікаві варіанти площею 24-30 м2, в яких можна встановити навіть санвузол, коштують близько $4 тис, а за найбільші глемпінг-тенти з панорамними вікнами та другим ярусом потрібно буде заплатити майже $9 тис.

глемпінг Royal Glamping
глемпінг Royal Glamping

Великий попит серед туристів, простота відкриття та невеликі первинні інвестиції роблять глемпінг перспективним напрямком бізнесу. Період окупності проєкту становитиме біля 3-х років.

Та варто зважати на те, що в Україні такий бізнес матиме виражену сезонність, особливо для рівнинних регіонів. Чи стає це серйозною перепоною? Досвід інших країн з континентальним кліматом, які так само мають холодну зиму, доводить, що глемпінг може стати індустрією з великим потоком грошей.

Ми лише на початку цього шляху. Глемпінг-бізнес відкриває великі перспективи для підприємців, які хочуть опанувати цю нішу. Саме зараз в Україні склалися чудові умови для відкриття такого проєкту. Адже попит на відпочинок у глемпінгу продовжує збільшуватися, а конкуренція низька.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]