Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.08.2024 09:38

Влада над владою – умова оновлення України. 3. Наша пісня гарна, починай спочатку

Доктор технічних наук, професор

Відкритий лист – відповідь Заступнику Міністра Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України Козловській Наталії Вікторівні

Шановна Наталя Вікторівно!

Все ж таки вирішив відповісти на Ваш лист 11879/35/10-24 від 01.07.2024, надісланий Вами у відповідь на мій відкритий лист, “Влада над владою – умова оновлення України 2. Через 13 років – ті самі пісні” від 19.06.2024 р  (https://blog.liga.net/user/vzadorskiy/article/53450).

Концепція сталого розвитку суспільства безпосередньо була прийнята на Конференції ООН з навколишнього середовища та розвитку, що відбулася у червні 1992 р. в Ріо-де-Жанейро на рівні глав держав і урядів. Моє звернення до Вас було про те, що минуло понад 30 років, але ця Концепція досі не лягла в основу Національної концепції України щодо її сталого розвитку. У Вашій відповіді на моє звернення до Вас, як і у відповідях інших Міністерств на мої звернення до влади через гарячу лінію Кабміну, Ви не відповіли ні на одне моє запитання, не повідомили свою думку щодо жодної моєї пропозиції. Мабуть, це пов'язано з тим, що  Національної Концепції сталого розвитку (КСР) Україна все ще не має. Не маємо також результатів аналізу виконання КСР за допомогою індикаторів, абсолютно не вивчено питання використання системного аналізу та механізмів синергетики для використання ефектів взаємодії для окремих напрямків КСР, не виконане рішення ООН щодо проведення 10-річчя навчання у всіх навчальних закладах основ КСР та ін.

У Вашій відповіді Ви повідомили, що “рішенням міжвідомчої робочої групи з питань забезпечення досягнення ЦСР затверджено посадовий склад робочих груп при міжвідомчій робочій групі з питань забезпечення досягнення ЦСР (цілей сталого розвитку), Мінінфраструктури визначено відповідальним з питань досягнення Цілі 9. «Промисловість, інновації та інфраструктура» та Цілі 11. «Сталий розвиток міст і громад». З метою якісного виконання Протоколу Мінінфраструктури Наказом від 06.12.2023 №1112 та Наказом від 13.12.2023 № 1139 затверджено персональний склад робочих груп з питань забезпечення Цілей 11 і 9 та розпочато активну роботу у проведенні засідань відповідних робочих груп для розгляду та схвалення пропозицій для оновлення локальних завдань та індикаторів їх досягнення відповідних ЦСР. Узагальнені пропозиції, підготовлені членами відповідних робочих груп, підготовлено для розгляду міжвідомчою робочою групою з питань забезпечення досягнення ЦСР”.

Отже, окрім Робочих груп, які має очолювати голова, за більш ніж 20 років в Україні влада не створила майже нічого. Пощастило у нас із КУР лише майбутнім інженерам. За багатьма спеціальностями у втузах читають курси системного аналізу.

Виявилося, ми живемо у світі систем – технічних та всяких інших. І дуже давно людство займалося їхньою теорією, яку практично реалізовували різними методами. Може, пам'ятаєте гегелівські закони діалектики, ленінські філософські зошити з тими самими законами у більш сучасному трактуванні і навіть сталінські опуси. Теорія систем і зараз розвивається вченими у багатьох країнах. У мене були наміри використати ці розробки у практичній інженерній діяльності, та  мені не вистачило чинних законів розвитку систем, насилу примудрився написати і навіть видати в Німеччині, а потім і в Україні книгу з курсу “Теорія технічних систем”, де вигадав кілька необхідних для безпосередньої роботи з КСР законів та правил. Наприклад, розібрався з циклами розвитку систем Кондратьєва (періодичні цикли змінних підйомів і спадів сучасної світової економіки тривалістю 45-60 років, описані в 1920-і роки Миколою Кондратьєвим)   і показав, що ці цикли описуються набагато краще не синусоїдами, а логістичними кривими. Книгу можна завантажити безкоштовно з мого сайту за адресою http://invest.ho.ua/Txt/tts.pdf. Взагалі, теорія систем надзвичайно захоплююча і, головне, необхідна як для опису діючих систем, так й для прогнозування і вирішення питань їх оптимізації. У моїй книзі я, як зміг, описав це на числених прикладах з техніки. Напевно, й економісти попрацювали у цьому напрямі. Хоча класифікацію систем зробили і критерії їх характеристик, заклавши, певною мірою, теорію і практику реалізації систем.

Багато років тому мною був запропонований варіант формулювання КСР України, який включив у себе основні положення її стратегії та тактики, відомості про основні засоби та методи її реалізації : “Вирішення екологічних, економічних та соціальних проблем за рахунок орієнтації на розвиток середнього та малого бізнесу, використання високого інноваційного потенціалу та ринкових механізмів господарювання на основі синергетичних та кластерних підходів, системного аналізу, інноваційного інжинірингу, проектного менеджменту та маркетингу, технологічного бізнесу, діджиталізації та сучасних інформаційних технологій.”

Але найважчим виявився етап оптимізації систем - етап пошуку реальних засобів і методів їх удосконалення, коли вже після створення теорії довелося збирати разом відомі і, коли потрібно, створювати нові засоби та методи оптимізації систем. Мені довелося написати та видати в тій же Німеччині першу книгу з цієї частини роботи над концепцією “Синергетика в інженерній справі. Засоби та методи” (http://invest.ho.ua/Txt/Synergy.pdf ), але у нас в країні ніхто, окрім найбільш просунутих бізнесменів, цими засобами та методами оптимізації систем поки що так і не зацікавився.

Не збираюся у цьому листі викладати все, що довелося зробити для розвитку Концепції. Досить згадати, що у моєму блозі https://blog.liga.net/user/vzadorskiy/profile опубліковано понад 400 моїх статей з цього питання. А влада спромоглася за три десятки років лише створити робочу групу і навіть відшукати голову для неї, та це мало допоможе і доведеться владі розщедрюватися і створювати спеціалізовану організацію для початку самої роботи з КСР, а не груп з обґрунтування необхідності цього, або, як завжди, просити про допомогу більш розвинених країн.

Починати, мабуть, треба з формулювання національної ідеї, що випливає з концепції сталого розвитку країни, а потім треба постійна роботу з реалізації цієї КСР, звичайно, після всенародного обговорення та вибору напрямків роботи, а також створення дорожньої карти їх реалізації. Починати доведеться із кадрів. Через низку причин відбулася деінтелектуалізація та деіндустріалізація (ось такі важкі слова!) нашої країни. Багатьох хлопців, на жаль, ми втратили через війну. Вже трохи лишилося їх серед наших воїнів (середній вік наших солдатів нині вже 53 роки). На жаль, у молоді із-за недоліків у трудовому вихованні (витрати реформи освіти, брак уваги з боку батьків та ін.) немає бажання займатися творчою працею. Не так давно в пресі в моді була гра "Якби директором був я". Зараз якось не прийнято грати в неї. Влада чомусь це не любить, мабуть, боїться втратити авторитет. Та й межі компетентності  влади останніми роками мають тенденцію дедалі більшого обмеження. Доводиться боротися за розширення цих меж за рахунок використання інших форм прояву влади - посередництво, консалтинг, заохочення виконавців та багато інших. Стану і я на  декілька сторінок тільки не директором, а чиновником.

Особливо вразили і, водночас, порадували мене, як чиновника, у Вашій відповіді два цінних зауваження. З одного боку, що стосується заходів компетентності, а з іншого - заходів повноважень. А чи не є вони тими  протиріччями, які за традиційною методикою оптимізації (наприклад, ТРВЗ) треба усунути, а за запропонованою мною новою системно – синергетичною методикою пошуку оптимальних рішень та винахідництва, реалізувати основну ідею якої – оптимізувати систему шляхом гармонізації відносин між протиріччями. Дуже хотілося б, щоб Ви та чиновники Кабміну хоча б ознайомилися з цією моєю методикою гармонізації (http://www.invest.ho.ua/Txt/algorithm.pdf). Це зовсім не соромно. Я завжди казав студентам, коли вони мене ловили на незнанні чогось. Я казав їм: Я знаю надто багато для того, щоб соромитись того, що я чогось не знаю”. І хлопці розуміли та приймали мене. Думаю, і з чиновниками це вийде.

Щодо співвідношення заходів компетентності та повноважень. Можна лише рекомендувати збільшувати і те, й інше по-різному. Це сприятиме реалізації запропонованого мною принципу забезпечення гармонії компетентності та повноважень.

Компетентність можна розширити насамперед за рахунок передачі  досвіду спеціалістів чиновникам шляхом тренінгів, консалтингу (саме фахівців, а не дівчаток з томіком Дейлом Карнегі в руках). Мій досвід проведення майстер – класів у вигляді тренінгів під час перепідготовки чиновників регіональної влади свідчить про їхню велику зацікавленість та швидку навчальність практичним аспектам завдань управління сталим розвитком громади. Пора би те ж саме проводити з чиновниками найвищого рівня. І депутатам добре б змінити цілі поїздок до Трускавця за знаннями. Поки що результат їх поїздок, м'яко кажучи, виявився незадовільним.

І все ж таки мене змусило знову сісти за ноутбук те, що, мабуть, у зв'язку з Вашим високим професіоналізмом Ви абсолютно правильно підійшли до аналізу протиріч у системі. Як Ви зазначили, посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах компетентності та повноважень у спосіб, що передбачений Конституцією та законами України. І ось виявилося, що минуло понад 30 років і нарешті вперше владою зроблено хоч щось конкретне. Хоч і з великим запізненням, хоча б створено міжвідомчу робочу групу. І навіть 01.11.2023 року відбулося перше її засідання. Тобто через 30 років після прийняття концепції все ж таки розпочато активну роботу, але не з реалізації КСР, а лише в проведенні подальших засідань відповідних робочих груп для розгляду та схвалення пропозицій для оновлення локальних завдань та індикаторів їх досягнення, відповідних ЦСР. На жаль, навряд чи когось у народі, слугами якого Ви є, цікавить сама кухня роботи чиновників, тим більше з таким багаторічним запізненням, та з урахуванням того, що в результаті самовідданої праці робочих груп колись оновлять локальні завдання та індикатори їх досягнення . Адже потрібні не формулювання завдань та індикаторів, а організація виконання КСР нашою країною за рахунок реалізації державної політики. А про це немає жодного слова у Вашій відповіді. Натомість сказано, що чиновники мають працювати відповідно до державної політики “відповідно до своєї компетенції та в межах повноважень”, згідно з покладеними на них завданнями.

Займаюся системним аналізом багато років і дійшов висновку, що Ви, написавши це, цілком вірно оцінили причини такого повільного наступу КСР до нашої країни. У будь-якій методиці оптимізації систем одним з найважливіших етапів, головним етапом є перебудування критичних, найважливіших, визначальних протиріч у ниї. Відмінності в методиках системного аналізу та оптимізації систем полягають  у конкретній роботі з цими протиріччями. Є радикальні фахівці -системники, які виступають за усунення, повне викорінення цих протиріч (наприклад, ТРВЗ). Я у своїй новій методиці оптимізації систем (http://www.invest.ho.ua/Txt/algorithm.pdf) запропонував і використовую більш гуманний підхід до протиріч – забезпечення їх гармонії, відповідності один одному.

Ви впритул підійшли до того, що ключ у цій суперечності полягає у невідповідності нинішнього рівня компетентності влади та її повноважень для реалізації КСР. Тут винні не лише чиновники, їх цьому ніхто ніколи не вчив, а самостійно, навіть у спеціальних поїздках до Трускавця, вони цього не захотіли вчитися. А без цієї самої компетенції забезпечити СР України, як і будь-якої іншої країни, неможливо, що чітко розуміли творці КСР, організовуючи навчання КСР у всіх країнах світу, яке Україна чомусь проігнорувала. Генеральна Асамблея ООН на своїй 57-й сесії ще в грудні 2002 р. ухвалила резолюцію щодо початку проведення з січня 2005 р. цього десятиріччя освіти на користь сталого розвитку Організації Об'єднаних Націй (2005-2014 рр.): погляд на перспективу після 2014 р. Робота над КУР йде безперервно, продовжується і в даний час. Проте, її нові цілі та завдання носять комплексний та неподільний характер та забезпечують збалансованість усіх трьох компонентів сталого розвитку: економічного, соціального та екологічного. 25 вересня 2015 року 193 країни прийняли 17 глобальних цілей УР. Отже, ВИ відзначили суперечність у складній системі реалізації КУР- протиріччя між компетенцією наших слуг народу та їх повноваженнями. Як визначено,  більшість методик оптимізації пропонує усунути чи знизити активність цього протиріччя. Потрібно передусім підвищити компетенцію народних слуг. В ООН знають свою справу і вони саме тому зобов'язали всіх слуг народу в усіх країнах та й решту населення всього світу заодно цілих 10 років займатиметься підвищенням кваліфікації у сфері сталого розвитку, але Україна чомусь проігнорувала це рішення. Підвищувати повноваження за недостатньої компетенції чиновників немає сенсу. Тому й з'явилися ці самі робочі групи, на жаль, мабуть, зібрані з фахівців, компетенцію яких теж забули підвищити. Так суперечність усунути неможливо. Тим більше, що тут трапилося й інше лихо – невдалий вибір варіанта проектного менеджменту. Для спрощення можна розглянути варіант реалізації КСР великою кухнею, де необхідно приготувати ті самі 17 страв, які обрали в ООН. Фактично запропоновано великий проект розбити на 17 дрібних незалежних проектів та реалізовувати їх незалежно один від одного. На жаль, така кухня суперечить КСР, в якій цілі сталого розвитку (далі – ЦСР) є універсальним закликом до дій, щоб покінчити з бідністю, захистити планету, покращити життя. ЦСР спрямовані на досягнення єдиної відповіді на проблеми, що стоять перед світом, які неможливо вирішити лише зусиллями окремих груп чи країн.

За визначенням Комісії ООН зі сталого розвитку, його мета – задовольняти потреби сучасного суспільства, не ставлячи під загрозу здатність майбутніх поколінь, а також збереження умов існування екосистеми та біосфери. Участь і солідарність між усіма групами зацікавлених сторін є надзвичайно важливими. Наводжу два приклади того, до чого ігнорування такого підходу вже призвело до Наддніпрянщині.

1.У Франції купили та побудували у Верхньодніпровську виробництво з кукурудзяних зерен дуже потрібного країні хімікату – фурфуролу. Завод пустили, але заощадили та забули купити та побудувати цех очищення викидів з основного виробництва. Надзвичайно токсичні викиди повітрям і за допомогою р.Дніпро пішли у східну частину України, Спроби наших вчених та просто умільців утилізувати їх у металургів або якось нейтралізувати виявилися безуспішними. Виробництво ліквідували швидко і бульдозери для цього знайшлися.

2. Ігнорування вимог КУР при утилізації міжконтинентальних ракет у Дніпрі відповідно до міжнародних угод полягало в утилізації залишків надзвичайно токсичного гептила безпосередньо в межах міста  Це було злісним порушенням усіх екологічних норм і правил та призвело до небажаних наслідків. У ті часи ще тільки входила в силу наука про взаємодію, прямий та зворотний зв'язок між системами.

Наразі вже зрозуміло, що синергетика трьох складових - економіки, екології та вирішення соціальних проблем - є однією з найважливіших вимог КСР, але саме це дуже важко забезпечити, якщо реалізовувати запропоновану Кабміном схему з розподілом усіх 17 напрямків за близькими міністерствами та створенням для компенсації нестачі кваліфікації чиновників якихось додаткових робочих груп із сумнівними повноваженнями. Мабуть, причина проблем з розумінням КСР і менеджментом її реалізації пов'язана з тим, що виконавцями не розмежовані поняття “концепція” та “проект”.

Загальноприйнято, що концепція це система поглядів на щось; головну думку; задум; теоретичну побудову; те чи інше розуміння чогось (у Google наводять приклад “концепція матеріалізму в «Системі природи» Поля Гольбаха), а проект, на думку вчених, це тимчасове підприємство, спрямоване створення унікального продукту, послуги чи результату.

Концепція – це програма на якийсь конкретний термін, за конкретним проектом для якоїсь однієї сфери життя країни. Це синергетична ідеологія життя країни, керівництво до дії, що полягає в тісній взаємодії всіх напрямків діяльності, нерозривного прямого та зворотного їх синергетичного зв'язку. У КСР не може бути жодних термінів, вона НАЗАВЖДИ. Тому сумнівна необхідність створення робочих груп за окремим напрямом, а доручення тих чи інших напрямів окремим Міністерствам також, можливо, недоцільно. Крім того, КСР – це цілісна ідеологія, а не конкретний проект, і її не можна реалізовувати шматочками. У заключній конструктивній частині цього листа наведу варіант дорожньої карти роботи з впровадження КСР при виконанні та подальшого сталого розвитку нашої країни на базі КСР, що були апробовані чи реалізовані в університеті, де я працював. Наголошую на тому, що практично всі ці роботи проводилися без отримання з бюджету країни будь-яких коштів.

Отже варіант дорожньої карти щодо забезпечення досягнення Цілей сталого розвитку:

1. Доцільно внести зміни до Постанови Кабінету Міністрів України від 29.08.2023 № 923 «Про утворення міжвідомчої робочої групи з питань забезпечення досягнення Цілей сталого розвитку» питань забезпечення досягнення Цілей сталого розвитку, оскільки вона суперечить принциповим синергетичним основам КОНЦЕПЦІЇ.

2. Необхідно серйозно  поставитися до вирішення кадрової проблеми. Хоча б виконати у найкоротші терміни навчання та пропагування основ КСР для населення з використанням різних форм навчання за участю всіх освітніх, ЗМІ та інших організацій, що мають відношення до освіти та виховання населення (середня та вища освіта, стаціонарний та онлайновий режим навчання, тренінги, семінари, ТБ, мистецтво та ін.). Тільки так можна буде залучити для реалізації КСР гідних фахівців, які не тільки вільно володіють державною мовою, математичною, загальнокультурною, екологічною та економічною компетентностями, але мають заповзятливість, інноваційність, винахідливість, критичне та системне мислення, здатність до творчого підходу, ініціативність, вміння керувати емоціями, оцінювати ризик, вирішувати. Можливо, за відсутністю таких фахівців ми зараз програємо змагання за стале розвиток країни.

3. Оприлюднити, пропагувати серед населення нові цілі та завдання сталого розвитку України з урахуванням їх комплексного та неподільного характеру та забезпечення збалансованості всіх трьох компонентів сталого розвитку: економічного, соціального та екологічного з урахуванням того, що 25 вересня 2015 року 193 країни прийняли 17 глобальних цілей сталого розвитку.

4. Виконати Рішення ООН щодо вивчення КСР у всіх навчальних закладах країни протягом 2024/2025 років.

5. Для посадових осіб організувати школи вивчення теоретичних засад, стратегії та тактики, засобів та методів сталого розвитку держави, трудових колективів, особистостей та провести атестацію посадових осіб на їх знання.

6. З урахуванням п.3 виробити, широко обговорити на українських форумах та прийняти на референдумі формулювання національної ідеї України у термінології КСР (наприклад, “Відродження та сталий розвиток агроіндустріальної незалежної України”).

7. У системі НАНУ організувати науковий підрозділ для підготовки баз даних із засобів та методів, стратегії та тактики реалізації основних положень концепції сталого розвитку. Або покласти створення теорії та аналіз практичних результатів роботи з створення та імплементації Національної Програми сталого розвитку країни на Національну Академію державного управління Президента країни.

8. Розробити, оприлюднити та затвердити як Закон України Національну концепцію сталого розвитку (можливо, запровадити відповідну статтю до нашої Конституції).

9. Організувати службу інтелектуального волонтерства в галузі теорії та практики сталого розвитку із залученням вчених та спеціалістів старшого покоління, які зберегли творчий потенціал. Пенсійному фонду для подолання деінтелектуалізації країни та забезпечення зайнятості працездатних пенсіонерів організувати інтелектуальне волонтерство з питань науково-технічного забезпечення сталого розвитку країни.

10. Організувати регіональні та всеукраїнські конкурси з ярмарком проектів у галузі сталого розвитку України. 

11.Організувати міжнародне співробітництво з партнерськими країнами в галузі сталого розвитку з проведенням спільних конференцій з обміну досвідом, контактами діаспор та ін. 

12. Організувати українців та брати участь у міжнародних конкурсах молодих винахідників та новаторів. 

13. Забезпечити організаційну та фінансову підтримку товаровиробників середнього та малого бізнесу, а також окремих підприємців, які виробляють інноваційну продукцію. 

14. Розробити та забезпечити реалізацію програми реіндустріалізації та реінтелектуалізації країни. 

15. Забезпечити повернення в Україну наукової літератури. описів винаходів та патентів, виставкових зразків та товарних знаків, розроблених українськими фахівцями незалежно від мови написання. 

16. Організувати в системі вищої освіти підготовку фахівців зі сталого розвитку з поглибленою програмою підготовки з синергетики, системного аналізу, інноваційного інжинірингу, технологічного бізнесу, оптимізації та математичного моделювання. 

17. Раді залучити зареєстровані політичні партії та організації, згадані у пп.1-5, до формулювання національної ідеї України, яка спирається на ухвалену КСР.

18. Рекомендувати МОНУ закрити школи навчання мінібосів як такі, що не відповідають ідеалам демократичної держави. 

19. Рекомендувати МОНУ використовувати кластерний підхід при проведенні реформи університетів для забезпечення синергетичної взаємодії науки, освіти та виробництва з метою підготовки кадрів високої кваліфікації. 

Шановна Наталя Вікторівно!

Більше року я намагався через Гарячу лінію Кабміну достукатися до влади з актуальними, на мою думку, пропозиціями щодо засобів і методів відродження та подальшого сталого розвитку країни, але отримав лише написані як під копірку відповіді, сенс яких зрозумілий, давно і чітко сформульований у Вікіпедії - “ невідповідність домаганням когось на статусне становище, поваження, визнання, зарахування до розряду відомих і поважних у справі облич. Я пенсіонер, ні на що не претендую, проте, під час війни проблеми не зникли, а тільки посилилися, а я за минулі роки окрім роботи професором університету приблизно 15 років був експертом низки наукових програм НАТО та організатором низки НАТОвських наукових форумів в Україні, створив декілька інноваційно – інвестиційних організацій, працював з низкою провідних наукових інститутів нашої та інших країн, а також великих і не дуже промислових підприємств і керував створенням та реалізацією багатьох інноваційних проектів у хімічній промисловості. Написане вище багато в чому є відображенням накопиченого мною досвіду, а також результатів моєї та моїх учнів наукової роботи в галузі КСР. При необхідності, я готовий поділитися накопиченим досвідом у галузі імплементації Концепції сталого розвитку в Україні з Вами та Вашими співробітниками. Нижче наведені всі мої контакти. 

З глибокою повагою.

Д.т.н., професор В.М.Задорський

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи