Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.07.2024 18:48

Чи дає право на відстрочку навчання за кордоном?

Чи є нова редакція Постанови КМУ №560 перешкодою для навчання та отримання відстрочки для студентів іноземних ВНЗ?

Нещодавні ініціативи Кабінету Міністрів України створили певне непорозуміння в освітній сфері, проте уважне відношення до законодавства дозволяє чітко з’ясувати права студентів іноземних вищих навчальних закладів

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України № 560 від 16 травня 2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період» (Постанова КМУ №560), для підтвердження навчання необхідно надати довідку, сформовану в Єдиній державній електронній базі з питань освіти (ЄДЕБО). Проте даний документ має обмежений характер, адже закордонні університети та інститути не є користувачами цієї системи.

Чи є це перешкодою для навчання і відповідно отримання відстрочки?

Базовим законодавчим актом, що регулює питання виїзду є Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від № 3633-IX від 11.04.2024 в новій редакції. Саме він має пріоритет над Постановою КМУ №560. Згідно статті 19 Конституції України, за відсутності спеціального Закону, який установлює конкретний спосіб вчинення дій чи прийняття рішень, будь-який суб'єкт владних повноважень повинен спиратися на чинне законодавство. Конституції та закони України мають вищу юридичну силу, тому студентам в першу чергу слід орієнтуватися на зазначений в першу чергу вище Закон, а потім вже Постанову.

Таким чином, пріоритет Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» над Постановою КМУ №560 є беззаперечним. Тому, якщо в Постанові КМУ № 560 не враховано форму документа для студентів іноземних ВНЗ, це не означає, що вони позбавлені права на відстрочку. В численних Постановах Верховний Суд України висловлював свою позицію, що суди не повинні застосовувати положення нормативно-правових актів, які не відповідають Конституції та Законам України, незалежно від того, чи оскаржувалися такі акти в судовому порядку та чи є вони чинними на момент розгляду справи (Постанови від 12.03.2019 у справі № 913/204/18, від 10.03.2020 у справі № 160/1088/19). Згідно з принципом пропорційності, органи влади повинні забезпечувати адекватні умови для реалізації прав громадян і уникати створення несправедливих перешкод.

У цьому контексті, вимога довідки з ЄДЕБО для студентів іноземних вищих навчальних закладів (ВНЗ), що не мають доступу до цієї системи, є непропорційною. Органи влади повинні приймати такі процедури, які дозволяють громадянам скористатися своїми правами, навіть якщо технічні можливості не дозволяють подати документи у встановленій формі. Відсутність спеціального Закону, який визначає порядок реалізації цих повноважень владного суб'єкта, також не означає, що такий суб'єкт має право діяти на власний розсуд або відповідно до підзаконного акту, який вочевидь суперечить вимогам Закону.

З цього слідує, що відсутність механізму формування довідок у системі ЄДЕБО для іноземних вишів не повинна створювати перешкоди для студентів у реалізації їхнього права на відстрочку, і не може бути підставою для відмови в розгляді документів про надання відстрочки.

Здобуття освіти, що здійснюється в послідовний спосіб, є підставою для відстрочки. Згідно до Закону України «Про освіту» студент має надати в ТЦК документи, які підтверджують статус студента. Потім, на основі заяви, до якої додається визначений перелік документів, спеціальна комісія при ТЦК розглядає документи протягом семи днів з дати надходження. За підсумком розгляду комісія фіксує рішення протоколом і повідомляє заявника про прийняте рішення не пізніше наступного дня після ухвалення такого рішення. Якщо комісія оголосить відмову, то таке рішення має всі підстави бути оскарженим у судовому порядку.

Тепер щодо самого переліку документів, які потрібно подати студенту іноземного ВНЗ:

1. Довідка про навчання на денній формі в іноземному ВНЗ. Ця довідка має бути оригіналом і містити інформацію, бажано апостильована.

2. Контракт (договір) з іноземним навчальним закладом.

3. Переклад і нотаріально засвідчені копії довідки та контракту (договору) українською мовою.

4. Документи, що підтверджують сплату за навчання.

5. Нотаріально засвідчені копії документів про освіту, які передували вступу студента до іноземного ВНЗ.

6. Заяву про відстрочку за формою, передбаченою Постановою КМУ № 560.

Наголошую, що додаткові вимоги щодо права на відстрочку пов'язане з обов'язковим послідовним, денним або дуальним здобуттям освіти. Це означає, що студент повинен бути готовий представити в ТЦК документи, які підтверджують денну або дуальну форму освіти та послідовність здобуття освіти відповідно до Закону України «Про освіту».

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи