Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.07.2020 22:14

Як змінити виборчу адресу, щоб проголосувати за місцем фактичного проживання?

Кожний громадянин може змінити виборчу адресу. З 01 липня по 9 вересня триває прийом заяв на зміну виборчої адреси.

Спочатку хочу нагадати, що реформа децентралізації передбачає передачу від органів виконавчої влади органам місцевого самоврядування значної частини повноважень. Тепер багато хто з громадян хоче приймати участь у місцевих виборах, щоб можна було покращити життя громад на місцях.

Кожний житель певної громади має зрозуміти, що від його голосу на місцевих виборах багато чого залежить, тому маємо вже готуватися до місцевих виборів. Чергові місцеві вибори мають відбутися 25 жовтня 2020р.

У грудні минулого року було прийнято Виборчий кодекс України, яким багато чого нового передбачено для місцевих виборів, але розгляд цього буде в окремій статті, бо готується до другого читання  проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення виборчого законодавства № 3485 від 18.05.2020 https://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68847, яким внесуться суттєві зміни до Виборчого кодексу України. 

Одним з важливих наших прав є право на волевиявлення, яке закріплене у ст. 71 Конституції України. Звичайно, кожний сам вирішує, чи йти голосувати.

Якщо ви плануєте реалізувати своє виборче право на місцевих виборах 2020 року, то можна вже підготуватися, перевіривши себе у Державному реєстрі виборців за наступним посиланням https://www.drv.gov.ua/ords/svc/f?p=111:LOGIN.

Взагалі сайт ЦВК модернізували і зараз зручно по розділам знаходити інформацію https://cvk.gov.ua/. Рекомендую усі новини з інтернету щодо виборів перевіряти на сайті ЦВК.

З 01 липня 2020р. в кабінеті виборця доступні нові електронні сервіси: звернення щодо включення до Реєстру виборців, звернення про внесення змін до ідентифікаційних персональних даних, звернення щодо зміни виборчої адреси, звернення про внесення змін до відомостей про постійну нездатність пересуватися самостійно, звернення щодо неправильностей у Реєстрі стосовно іншої особи, запит щодо змісту персональних даних, запит щодо виборців за власною виборчою адресою. 

З 01 липня по 9 вересня триває прийом заяв на зміну виборчої адреси. Особливо це актуально для внутрішньо переміщених осіб, бо Виборчий кодекс України закріпив право голосування і для переселенців.

Змінити виборчу адресу можна 2 шляхами:

1) особисто піти до відділу ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання та написати заяву на внесення до списків;

2) онлайн в особистому кабінеті виборця - https://drv.gov.ua/.

Для цього потрібно ідентифікувати себе через електронний цифровий підпис. Електронний цифровий підпис (ЕЦП) досить легко отримати. Я отримала ЕЦП у Приватбанку, це займе пару хвилин.

В електронному кабінеті виборця ви зможете подати заяву про зміну адреси шляхом заповнення відповідної форми.

Також, потрібно буде прикріпити копію документу, який підтверджує вашу адресу. Копія (копії) документа (документів) додається (додаються) до заяви в електронній формі у вигляді файлу (файлів) у форматі JPEG (*.jpg) або PDF (*.pdf), загальний розмір якого (яких) не повинен перевищувати 5 мегабайтів.

Зверніть увагу, що якщо ви змінюєте виборчу адресу, то ви зможете звернутися за зміною виборчої адреси з новою заявою не раніше ніж через 180 днів після дати внесення до Реєстру останньої зміни його виборчої адреси.

Як бачимо, тепер можна не витрачати час на відвідування відділу ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання і легко змінити виборчу адресу онлайн.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]