Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.03.2024 15:34

Догляд за улюбленцями на різних етапах життя: вікові особливості та здоровий раціон

Менеджерка з наукової комунікації та зв’язків Royal Canin, лікарка ветеринарної медицини

Важливість збалансованого та індивідуально підібраного раціону для домашніх тварин

Важливість збалансованого корму для домашніх тварин важко переоцінити, оскільки те, чим ми годуємо наших улюбленців безпосередньо впливає на їхнє здоров’я та добробут. Якщо це твердження знайоме всім та більшість з ним погоджується, то про наступне знають далеко не всі. А саме про те, що формування раціону для кожної тварини є індивідуальним завданням та залежить від багатьох факторів: виду, породи та розміру тварини, рівня її активності, генетичних особливостей та навіть віку! 

Про останнє поговоримо далі.

Ваш улюбленець, як і будь-яка жива істота, проходить різні етапи життя, кожен з яких супроводжується змінами та має свої унікальні потреби. Наприклад, молоді тварини, що ростуть, потребують більше білків та енергії для розвитку м’язів та кісток. Дорослим улюбленцям необхідні корми, що підтримують їхню активність та здоров’я, а чотирилапим похилого віку можуть знадобитись спеціальні раціони, що враховують зміни організму, пов`язані зі старінням, наприклад, допомогають зберегти оптимальну вагу, підтримати здоров’я суглобів, серця та нирок. Таким чином — слід адаптувати раціон відповідно до віку улюбленця, аби забезпечити його здоров’я та добробут протягом усіх етапів життя. 

Детальніше розглянемо кожен із них.  

Ранній етап життя 

У період активного росту, який, як правило, триває до одного року у котів та до 8-24 місяців у собак, відбувається інтенсивний фізичний розвиток. Кошенята та цуценята зазвичай споживають молоко матері до 7-8 тижнів. Приблизно на 3-4 тиждень ви можете почати поступово давати невелику кількість спеціально розробленого корму, оскільки із дорослішанням вони потребують додаткових поживних речовин та калорій.

Високозасвоювані білки, кальцій та фосфор в цей період відіграють важливу роль у формуванні здорових м`язів, кісток та внутрішніх органів. Молодим тваринам необхідно забезпечити порівняно високий вміст цих поживних речовин у їхньому раціоні. Однак важливо дотримуватися правильних пропорцій, адже дефіцит або, навпаки, надлишок певних компонентів у раціоні може призвести до розвитку патологій. Наприклад, надмірне споживання кальцію на ранньому етапі життя цуценят вважають однією з причин порушення постави лап, або так званого синдрому гіперфлексії зап`ясть. Ще однією причиною розвитку гіперфлексії є надлишок калорій у раціоні, що призводить до пришвидшення росту тварини та занадто швидкого збільшення маси тіла. Вчасна діагностика цієї патології та перехід до збалансованого харчування можуть повністю відновити нормальний розвиток буквально протягом кількох тижнів.

Важливо переконатися, що кошенята та цуценята отримують належну кількість незамінних жирних кислот. Жири надзвичайно важливі у раціоні тварин у період росту, однак варто пам`ятати, що вони також значною мірою підвищують енергетичну щільність їжі (калорійність), а отже можуть форсувати ріст та набір ваги.  Це може призвести до багатьох небажаних наслідків, причому собаки великих та гігантських порід знаходяться у групі особливого ризику.  

Дорослість та зрілість

Заведено вважати, що коти стають дорослими приблизно у віці 1 рік (мейн-куни у 15 місяців), далі вони переходять у період зрілості, яка у сучасних котів триває приблизно з 7 до 11 років У собак же умовний вік настання дорослості та зрілості залежить від породи. Наприклад, собаки малих та середніх порід стають дорослими у віці 10-12 місяців, а зрілими їх вважають з 7-8 років. А от собак великих порід зрілими вважають уже з 5-річного віку. Збереження оптимальної ваги — один із важливих аспектів догляду за дорослими тваринами, адже нещодавні дослідження показали, що поширеність ожиріння серед хатніх тварин невпинно зростає. Так, за останні десять років кількість хатніх тварин з надмірною вагою або ожирінням зросла на 108% для собак та на 114% для котів. Надмірна вага може призводити до скорочення тривалості життя та проблем зі здоров’ям, що супроводжується навантаженням на суглоби та серцево-судинну систему.

Оскільки коти є облігатними м’ясоїдами (споживають м’ясо з біологічної необхідності), їхній раціон обов'язково повинен містити продукти тваринного походження (наприклад, м'ясо та субпродукти). Це пов'язано з тим, що коти потребують ряду поживних речовин, які містяться лише в продуктах тваринного походження. Наприклад, відомо, що коти потребують досить великої кількості білка у порівнянні з іншими тваринами. Загалом, вони можуть отримувати білок з різних джерел, у тому числі й з рослинних, за невеликими виключеннями. Одним із прикладів таких виключень є таурин — незамінна для котів амінокислота та одна з “цеглинок”, з яких побудований білок. Природньо таурин міститься тільки в м'ясі та деяких субпродуктах. Нестача таурину в раціоні котів призводить до сліпоти та захворювань серця. Ми також звикли до того, що морква для нас є гарним джерелом каротину, який в організмі легко перетворюється на такий необхідний вітамін А. Проте котам не вистачає ферментів для того, щоб відбувся такий процес перетворення. Це означає, що вони мають споживати уже готовий вітамін А, який також міститься тільки в продуктах тваринного походження (наприклад, у лососевій олії чи риб'ячому жирі). Ще кілька яскравих аргументів, які  підтверджують те, що коти дійсно є облігатними м`ясоїдами: потреба  у ніацині (вітамін групи B, що міститься в м'ясі та рибі) арахідоновій кислоті (незамінна для котів омега кислота, що міститься у тваринних жирах). Тож, переконливо не рекомендую робити з вашого кота вегетаріанця! На відміну від котів собаки здатні самі виробляти таурин з інших амінокислот, перетворювати каротин у вітамін А, синтезувати ніацин та арахідонову кислоту.  Проте, хоча з біологічної точки зору собаки являються м`ясо-всеїдними тваринами і вегетаріанські раціони допустимі в їх годівлі, варто зазначити, що збалансувати такий раціон та зробити його достатньо привабливим на смак є неабияким викликом навіть для досвідчених дієтологів. Тому якщо мова йде про домашні вегетаріанські раціони, більшість спеціалістів радить використовувати їх лише у випадках особливої медичної потреби. Для прикладу, медичним показанням може стати необхідність провести діагностику харчової алергії та на деякий час виключити з раціону білки тваринного походження. Проте дуже важливо попередньо проконсультуватись з дієтологом!

Як і у період зростання, жири та жирні кислоти також необхідні дорослим тваринам, проте загальний рівень жиру слід зменшити в раціонах, призначених для собак або котів, які схильні до надмірної ваги. Водночас достатнє споживання незамінних жирних кислот є ключовим для підтримки здоров’я шкіри та блискучої шерсті.

Завжди консультуйтеся з вашим ветеринарним лікарем для визначення оптимальних пропорцій тих чи інших компонентів, адже кожен збалансований раціон є індивідуальним. 

Старіння 

Коли домашній улюбленець досягає віку  8-11 років (залежно від виду та породи), або коли він проживає три чверті від очікуваної тривалості життя, настає період старіння, коли необхідно особливо уважно ставитися до здоров'я та раціону.

Старіння переважно супроводжується зменшенням активності, підвищенням ризику виникнення низки хвороб, проблем із суглобами та роботою нирок. Проте, правильне та збалансоване харчування може суттєво вплинути на якість та тривалість життя, адже повноцінний раціон з урахуванням усіх потреб та особливостей тварини завжди є первинною профілактикою виникнення хвороб та патологій. 

З віком м’язова маса тіла зменшується, а жирова — збільшується. Літні тварини стають менш рухливими, тому потребують менше енергії, а отже і меншої кількості калорій на добу. Аби зменшити ризик розвитку захворювань нирок варто помірно обмежити споживання фосфору. 

Раціон для літніх тварин має бути не лише збалансованим, а бажано, щоб він також враховував ті зміни, які відбуваються в організмі кота чи собаки з віком та можливість розвитку захворювань, пов'язаних зі старінням. Правильно збалансований раціон може допомогти сповільнити розвиток деяких з них. Краще, щоб інгредієнти, які використовуються у раціоні літніх тварин, були легкоперетравними та високозасвоюваними, адже з віком здатність засвоювати деякі поживні речовини може значно знижуватись. У раціонах літніх котів часто дещо обмежують вміст фосфору, що може мати позитивний вплив у запобіганні розвитку хронічної хвороби нирок – надзвичайно поширеного захворювання серед котів літнього віку. Окрім цього, у раціонах підвищують рівень антиоксидантів, деяких омега-кислот. 

Часто у старіючих тварин із віком знижується сенсорне сприйняття запаху та смаку, що призводить до зменшення споживання їжі, тож варто підвищувати смакову привабливість раціону: обирати інгредієнти з вищою смаковою привабливістю, підібрати текстуру та вологість, якій тварина буде надавати перевагу. Дуже великий вплив на смакову привабливість також має температура подачі їжі. Безумовно, що їжа кімнатної температури або ледь тепла їжа будуть мати значно вищу смакову привабливість, ніж гаряча або щойно витягнута з холодильника. 

Важливість збалансованого та індивідуально підібраного раціону для домашніх тварин не визначається лише одним етапом їхнього життя, а охоплює їх усі: від народження до похилого віку. Врахування вікових потреб у раціоні є необхідністю для забезпечення оптимального здоров’я, енергії та довгих років життя наших чотирилапих вихованців. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]