Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.03.2024 15:22

Чи дійсно стрес є цілком шкідливим

Психолог, коуч, нейропсихолог

Інший погляд на стрес.

Чи небезпечний стрес?

Згідно з останніми дослідженнями з'ясувалося, що людей вбиває не стрес сам собою, а в поєднанні з переконаністю в його небезпеці для здоров'я та життя. За оцінками вчених (дослідження тривали 8 років), близько 182 000 американців передчасно померли через переконання про шкідливий вплив стресу.

Сьогоднішня наука заявляє, що стрес може зробити вас розумнішим, сильнішим і успішнішим. Він допомагає вам вчитися та розвиватися, виховує сміливість та розвиває емпатію.

Деякі переконання справді можуть впливати на тривалість життя. Наприклад, люди з позитивним сприйняттям старіння живуть довше, ніж ті, хто дотримується негативних стереотипів про літній вік. Це було показано у класичному дослідженні вчених із Єльського університету, які спостерігали за групою людей середнього віку протягом 20 років. Виявилося, що люди з позитивним ставленням до старіння жили в середньому на 7,6 року довше, ніж ті, кого воно гнобило.

Позитивний погляд на власне старіння додає до тривалості життя в середньому майже вісім років, а також позитивно впливає на здоров'я, наприклад, швидкість відновлення після тяжких захворювань і травм. В одному дослідженні дорослі люди, які асоціюють старіння з такими позитивними поняттями, як «мудрість» та «самодостатність», відновлювалися після серцевого нападу набагато швидше, ніж ті, у кого літній вік асоціювався з «некорисністю» та «виключенням із соціуму».

Цікавий факт: наукові дані показують, що більшість людей з віком почуваються щасливішими, ніж у юності.

Нові дані свідчать також про те, що зміна ставлення до стресу може зробити вас здоровішими та щасливішими. Те, як ви сприймаєте стрес, впливає дуже багато – від стану вашої серцево-судинної системи до здатності зрозуміти сенс життя. Найкращий спосіб управління стресом полягає не у боротьбі з ним і не в спробах його уникнути, а в тому, щоб переосмислити та прийняти його.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]