Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.04.2021 18:08

Неможливість перебування в шлюбі між собою двоюрідних братів і сестер

Блогер, викладач, науковець та юрист

В даній статті встановлюється, що двоюрідним братам і сестрам заборонено перебувати між собою в шлюбі, який зареєстрований в державному органі реєстрації актів цивільного стану.

Численним фізичним особам не дозволено знаходитися між собою в шлюбі, який зареєстрований в державному органі реєстрації актів цивільного стану. Чи поширюється така заборона на двоюрідних братів і сестер?

Правове регулювання цього питання здійснюють відповідні нормативні акти. Зокрема чіткий перелік фізичних осіб, яким не дозволено перебувати в шлюбі між собою, регламентують такі закони:

- Конституція України від 28.06.1996 року № 254к/96-ВР (далі по тексту – Конституція України);

- Сімейний кодекс України від 10.01.2002 року № 2947-III (далі по тексту – СК України).

 Правова й унітарна Україна завдяки численним державним органам оберігає від аморальних та неправомірних посягань цілу низку соціальних інститутів. Зокрема згідно з юридичною нормою, яка отримала своє належне закріплення в ч. 3 ст. 51 Конституції України, сім'я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою.

Чіткий та недвозначний зміст зазначеної норми щодо всебічного з’ясування чіткого переліку фізичних осіб, які не можуть перебувати в шлюбі між собою, роз’яснюють інші нормативні акти, що в свою чергу посідають провідні місця в багатогранній системі чинного законодавства. Як це розуміти?

Чинне законодавство, будучи багатогранною системою, заразом передбачає різні за своєю суттю гарантії для вмілого народження повноцінного потомства.  Зокрема у відповідності до юридичної норми, яка національним законодавцем закріплена в ч. 3 ст. 26 СК України в шлюбі між собою не можуть перебувати двоюрідні брат і сестра, рідні тітка, дядько та племінник, племінниця.

Таким чином, чоловіком і дружиною заборонено бути тим чи іншим особам, що беруть безпосередню участь в різних за своєю суттю правових відносинах. Наприклад, в шлюбі між собою не можуть перебувати двоюрідні брат й сестра.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]