Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.04.2021 05:16

Правовий режим платинового перстня, який придбаний за спільні грошові кошти подружжя

Блогер, викладач, науковець та юрист

В даній статті з'ясовується правовий режим платинового перстня, якого чоловік придбав своїй дружині за грошові кошти, що утворюють спільну сумісну власність даного подружжя.

Перебуваючи в шлюбі, чоловік придбав своїй дружині платиновий перстень за грошові кошти, що належать до обопільної власності вказаного подружжя. Який правовий режим розповсюджується на дану прикрасу?

Правове регулювання цього питання здійснюють відповідні нормативні акти. Зокрема правовий режим золотих виробів, які чоловік придбав своїй дружині за рахунок спільних коштів подружжя, регламентують:

- Конституція України від 28.06.1996 року № 254к/96-ВР (далі по тексту – Конституція України);

- Сімейний кодекс України від 10.01.2002 року № 2947-III (далі по тексту – СК України).

Чинне законодавство гарантує тим або іншим учасникам правових відносин різні за своєю суттю можливості, що мають майновий чи немайновий характер. Зокрема згідно з нормою, яка передбачена в ч. 1 ст. 41 Конституції України, кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, а також результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.  

Чіткий та недвозначний зміст зазначеної норми стосовно чіткого з’ясування правового режиму платинового перстня, якого чоловік придбав своїй дружині за грошові кошти, які в свою чергу складають спільне майно цього подружжя, роз’яснюють інші нормативні акти, що в свою чергу посідають провідні місця в багатогранній системі чинного законодавства. Як це розуміти?

Суб’єктний склад сімейно-правових відносин є надзвичайно різноманітним. Скажімо безпосередню участь в таких стосунках може взяти подружжя.

Зазначений учасник сімейних відносин має відповідний юридичний статус. Зокрема подружжя оперує різними за своєю суттю об’єктами цивільних прав, під якими потрібно розуміти житлові будинки, земельні ділянки, цінні папери, грошові кошти, ювелірні вироби, комп’ютерна техніка й т. д.

Чинне законодавство передбачає відповідні правові режими вказаних речей. Скажімо у відповідності до норми, яка закріплена ч. 2 ст. 57 СК України, особистою приватною власністю дружини та чоловіка є речі індивідуального користування, в тому числі коштовності, навіть тоді, коли вони були придбані за рахунок спільних коштів подружжя.

Платиновий перстень згаданий учасник сімейно-правових відносин придбав своїй дружині завдяки конкретному майну. Під останнім необхідно розуміти грошові кошти, що є спільною сумісною власністю даного подружжя.

Таким чином, на платиновий перстень, якого чоловік придбав своїй дружині за вищезазначені грошові кошти, поширюється відповідний правовий режим. Наведене судження пояснюється тим, що згаданий ювелірний виріб перебуває в особистій приватній власності дружини.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]