Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.04.2021 14:00

Окремі аспекти правового режиму рухомого майна подружжя

Блогер, викладач, науковець та юрист

В даній статті з'ясовується правовий режим рухомого майна, яке один з подружжя придбав, перебуваючи в шлюбі, але за грошові кошти, що належали йому особисто.

Перебуваючи в шлюбі, один з подружжя придбав собі легковий автомобіль за належні йому особисто грошові кошти. Який правовий режим поширюється  на згадане рухоме майно?

Правове регулювання даного питання здійснюють відповідні нормативні акти. Зокрема правовий режим легкового автомобіля, якого один з подружжя набув за належні йому особисто кошти під час свого шлюбу, регламентують:

- Конституція України від 28.06.1996 року № 254к/96-ВР (далі по тексту – Конституція України);

- Сімейний кодекс України від 10.01.2002 року № 2947-III (далі по тексту – СК України).

Чинне законодавство гарантує тим або іншим учасникам правових відносин різні за своєю суттю можливості, що мають майновий чи немайновий характер. Зокрема згідно з нормою, яка передбачена в ч. 1 ст. 41 Конституції України, кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, а також результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

Чіткий  та недвозначний зміст зазначеної норми стосовно чіткого з’ясування правового режиму рухомого майна, яке один з подружжя набув під час шлюбу за належні йому особисто грошові кошти, роз’яснюють інші нормативні акти, що в свою чергу посідають провідні місця в складній та багатогранній системі чинного законодавства. Як це розуміти?

Суб’єктний склад сімейно-правових відносин є надзвичайно різноманітним. Зокрема безпосередню участь в таких стосунках може взяти подружжя.

Зазначений учасник сімейних відносин має відповідний юридичний статус. Зокрема подружжя оперує різними за своєю суттю об’єктами цивільних прав, під якими потрібно розуміти житлові будинки, земельні ділянки, цінні папери, грошові кошти, ювелірні вироби, комп’ютерна техніка й т. д.

Чинне законодавство передбачає відповідні правові режими вказаних речей. Зокрема у відповідності до норми, яка закріплена п. 3 ч. 1 ст. 57 СК України, особистою приватною власністю дружини або чоловіка є відповідне майно, яке набуте нею чи ним за час шлюбу, але за грошові кошти, які належали їй, йому особисто.

Легковий автомобіль зазначений учасник сімейно-правових відносин набув не тільки в конкретний проміжок календарного часу, а й за конкретні кошти. Зокрема згадане рухоме майно один подружжя набув, перебуваючи в шлюбі, але за гроші, що належали йому особисто.

Отже, на легковий автомобіль, що даний учасник сімейних відносин набув під час свого шлюбу одначе за грошові кошти, що належали йому особисто,  поширюється відповідний правовий режим. Таке судження пояснюється тим, що вищезазначене рухоме майно знаходиться в особистій приватній власності одного з подружжя.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]