Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.03.2024 00:03

Бронювання співробітників. Роз’яснення

Адвокат, партнер Адвокатського обʼєднання "Schendler" та співзасновник "Надра Інвест Консалтинг"

Захист держави - це конституційний обов'язок громадян України, однак держава передбачила для певної категорії громадян можливість не виконувати цей обов'язок.

Отжеє перелік військовозобов'язаних, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

Органи державної влади, органи місцевого самоврядування та деякі підприємства, установи/організації мають право забронювати своїх працівників на період мобілізації та на воєнний час.

Бронювання, як один з різновидів відстрочки, надається/оформлюється на:

1) строк проведення мобілізації для співробітників органів державної влади/органів місцевого самоврядування;

2) до 6 (шести) місяців для співробітників підприємства, установ та організацій. 

Всі підприємства мають право бронювати співробітників?

Ні. Тільки підприємства, які пройшли процедуру визнання критично важливими.

Постановою Кабінет Міністрів України №76  визначено перелік критеріїв, яким повинен відповідати бізнес для отримання статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. 

Підприємство повинно відповідати мінімум трьом, можна і більше, критеріям, а саме:

1) великий платник податків (загальна сума сплачених податків/зборів перевищує еквівалент 1,5 млн. євро); 

2) сума надходжень в іноземній валюті перевищує 32 млн. євро;

3) має стратегічне значення (переліку об'єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави);

4) галузевий критерій (визначене регулятором як важливе для галузі економіки/задоволення потреб територіальної громади); 

5) відсутність заборгованості зі сплати ЄСВ;

6) розмір середньої заробітної плати не менше ніж визначений Держстатом за IV квартал 2021 року у регіоні місцезнаходження; 

7) резидент ДіяСіті.

Визначення підприємства критично важливим здійснюється відповідним органом (центральний орган виконавчої влади/державний орган за відповідною сферою управління та галуззю національної економіки або обласна військова адміністрація).

Підприємство подає документ на підтвердження кожного з критеріїв і додатково копію податкової декларації з відмітками контролюючого органу, який отримав податкову декларацію, із зазначенням дати її отримання або квитанцію про прийняття податкової декларації. 

Слід зауважити, що отримати статус «критично важливого» може лише підприємство, яке своєчасно подало податкову звітність до контролюючого органу.

Якщо підприємство відповідає трьом та більше критерій, але не може надати податкову декларацію - отримати можливість бронювати співробітників ви не зможете.

Отже, який саме порядок бронювання?

Пакет документів на бронювання подається до того ж органу/тієї ж військової адміністрації, яка видала наказ/визначила критично важливим підприємством. 

Пакет документ, який включає:

1) список працівників, які підлягають бронювання;

2) довідка про кількість військовозобов'язаних за відповідною формою; 

3) обґрунтування бронювання у формі листа.

Документи подаються у паперовій та/або електронній формі.

Після прийняття пакета документів регулятором здійснюється направлення останнім списку працівників на погодження/перевірку до Генерального штабу ЗСУ. 

Генеральний штаб ЗСУ встановлює відповідність військово-облікових спеціальностей працівників, які вказані у списку з даними, які містяться в Єдиному реєстрі військовозобов'язаних «Оберіг». 

Якщо встановлюється невідповідність даних у списку з даними в реєстрі принаймні одно з працівників - список повертається на доопрацювання. 

Якщо розбіжностей не встановлено - список погоджується та направляється до Міністерства економіки України.

За результатами перевірки списків на предмет повноти їх заповнення, наявності обґрунтувань та погодження Генеральним штабом Збройних Сил Мінекономіки приймає рішення про бронювання військовозобов'язаних. 

Ризики в частині зазначення неправильної інформації про співробітника, а саме: прізвище, ім'я та по батькові, рік народження, військово-облікову спеціальність (профіль) - може бути підставою для відмови у зарахуванні такого військовозобов'язаного на спеціальний військовий облік/відмовою в оформленні відстрочки територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки (ТЦК).

Отже, хто саме підлягає бронюванню?

В списки на бронювання додаються лише військовозобов'язані працівники, які мають:

1) військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного;

2) не дефіцитну військово-облікову спеціальність;

3) актуальну військово-облікову спеціальність; 

4) перебувають на обліку у ТЦК, які розташовані на підконтрольній Україні території.

Проаналізувати актуальність військово-облікової спеціальності працівників, які належать за званням до старшинського або сержантського складу можливо за наказом Міноборони № 317 від 07.09. 2020.

Перевірити актуальність військово-облікової спеціальності офіцерського складу можливо за наказом Міноборони № 444 від 01.08.2023. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]