Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.11.2016 15:13

Європейський досвід у сфері виконавчої служби: Королівство Нидерландів

Ексзаступник Міністра юстиції України з питань виконавчої служби

2 червня 2016 року Верховною Радою України прийнято закони «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів» та «Про виконавче провадження». Ці закони були розроблені за активної участі Міністерства юстиції з ме

2 червня 2016 року Верховною Радою України прийнято закони «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів» та «Про виконавче провадження». Ці закони були розроблені за активної участі Міністерства юстиції з метою підвищення ефективності діяльності органів та осіб, які здійснюють примусове виконання, і набули чинності з 5 жовтня 2016 року, крім положень, що стосуються діяльності приватних виконавців. Ці положення спрямовані на детальне регулювання різних аспектів процедури примусового виконання і набувають чинності вже незабаром - 5 січня 2017 року. Головною новацією прийнятих законопроектів є запровадження інституту приватних виконавців.

Продовжуючи вивчати європейський досвід у сфері виконавчої служби, делегація Міністерства юстиції України 16-18 листопада 2016 року здійснила візит до Королівства Нідерланди – однієї з європейських країн, де виконання судових рішень повністю покладене на приватних виконавців.

У м. Гаага наша делегація відвідала Міжнародний Кримінальний Суд, Королівське Міністерство з безпеки та юстиції та провела низку зустрічей з її представниками, а також з головою Асоціації приватних виконавців Нідерландів паном Оскаром Янсом. Під час зустрічей нам детально розповіли про правову систему Нідерландів та побудову судової гілки влади, вдалося обговорити з колегами ряд аспектів щодо здійснення правосуддя, які є нагальними у процесі реформування судоустрою в Україні, та зробити висновки щодо доцільності та перспективності запровадження такої системи в Україні.

Отже, як функціонує інститут приватних виконавців у Нідерландах?

Перш за все хочеться сказати, що це дійсно працює. І працює ефективно. Нідерланди – одна з країн, де виконання судових рішень повністю покладається на приватних виконавців (голландською – bailiff, або як вони себе називають експертами у сфері стягнень), за винятком стягнення податків та зборів, які здійснюються податковими виконавцями, що працюють на державу. Система примусового виконання судових рішень Королівства Нідерланди, як склалось історично, запозичена з французької системи і базується на «кодексі Наполеона».

У Королівстві Нідерланди, де населення складає 17 млн осіб, працює близько 900 приватних виконавців. Усі вони входять до Королівської Асоціації приватних виконавців (Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders – KBvG) і формально призначаються на посаду Королем Нідерландів, хоча фактично таке призначення здійснюється Міністерством з безпеки та юстиції за поданням Королівської Асоціації приватних виконавців. Члени Королівської Асоціації приватних виконавців обирають Раду Асоціації приватних виконавців, яка, у свою чергу, обирає Голову Ради.

Щоб стати приватним виконавцем, потрібно пройти 4 роки навчання на спеціалізованому факультеті юридичного університету у місті Утрехт, який готує фахівців з виконання рішень. За цей час студенти вивчають юриспруденцію, етику, всю систему виконання, основи різних галузей права. На четвертому році навчання студентам необхідно пройти стажування. Крім того, особа, яка має намір стати приватним виконавцем, зобов’язана написати та захистити бізнес-план, у якому повинна довести, що для неї є місце у системі приватних виконавців і вона зможе конкурентно займатися цією діяльністю. Якщо приватний виконавець коли-небудь був визнаний банкротом, він не може повторно отримати ліцензію на такий вид діяльності.

Приватний виконавець підлягає обов’язковому страхуванню цивільно-правової відповідальності, яка поширюється на всі види діяльності, якими він може займатися.

Компетенція приватних виконавців поширюється на всю країну. Приватні виконавці можуть об’єднуватися у закриті акціонерні товариства. У такому випадку законодавством передбачено, що один приватний виконавець може нести відповідальність за усе товариство.

Приватні виконавці не носять спеціальної форми чи зброї. Оплата праці приватних виконавців здійснюється відповідно до тарифної сітки, яка затверджена законом. За кожну дію приватного виконавця встановлюється певний тариф. Ці суми індексуються залежно від рівня інфляції і в кінцевому результаті стягуються з боржника. Враховуючи високу конкуренцію на ринку, приватні виконавці можуть за свої послуги брати меншу плату, ніж встановлено тарифами. Приватні виконавці можуть мати декілька помічників.

Обговорюючи окремі категорії справ, особливу дискусію викликало питання виселення боржників з приміщень. Було з’ясовано, що за законодавством Королівства Нідерланди особа може бути виселена з будь-якого приміщення, незалежно від того, чи це житло орендоване, іпотечне чи єдине житло боржника. Виселенню також можуть підлягати неповнолітні діти. До моменту виселення приватний виконавець зобов’язаний повідомити бургомістра про те, що буде проводитися виселення, який, у свою чергу, повинен попередити відповідні органи. Виселення обов’язково проводиться за присутності поліції. Законодавство не передбачає обов’язку надавати боржникам інше житло при виселенні, окрім неповнолітніх дітей, яким надається соціальне житло.

Реалізація арештованого майна проходить на публічних торгах, аукціонах, у той час як в Україні функціонує Система електронних торгів арештованим майном (СЕТАМ), яка є зручнішою та ефективнішою, аніж публічні аукціони, адже надає відкритий та рівний доступ до участі потенційним покупцям. У цьому питанні можна сказати, що ми на крок попереду від наших голландських колег, які лише планують створити аналогічну систему електронних торгів.

Основним органом контролю за діяльністю приватних виконавців є Дисциплінарний суд, який є незалежним і діє як окрема палата у суді Амстердама. Дисциплінарний суд складається з трьох суддів, два з яких – це професійні судді, третій – приватний виконавець, призначений Королівською Асоціацією приватних виконавців. До суду може звертатися будь-яка особа, яка вважає, що її права порушені. Такі суди існують і для нотаріусів та адвокатів.

Контроль за діяльністю приватних виконавців також здійснює Міністерство з безпеки та юстиції, яке раз у два роки проводить аудиторську перевірку роботи приватних виконавців.

За порушення законодавства приватні виконавці можуть бути притягнені як до дисциплінарної, так і до кримінальної відповідальності. Найбільш важкою санкцією, окрім кримінальної відповідальності, є позбавлення ліцензії та заборона займатися діяльністю приватного виконавця пожиттєво. Також хотілося б зазначити, що у Нідерландах передбачений такий інститут як банкрутство фізичної особи. Його наслідком є неможливість займатися будь-якою підприємницькою діяльністю впродовж 3 років.

Нідерланди входять до Міжнародного союзу судових виконавців, який об’єднує профільні національні професійні організації судових виконавців більше, ніж 90 країн. Україна вживає заходів для вступу до цієї організації, створеної для просування, координації і розвитку діяльності судових виконавців у міжнародному масштабі.

Вивчивши досвід Королівства Нідерланди, де діє приватна система виконання, та перед тим досвід Болгарії, у якій діє змішана система виконання, ми переконуємося, що приватні виконавці є дієвим та ефективним механізмом для повного та своєчасного виконання рішень. Досвід Нідерландів яскраво демонструє, що критика у бік запровадження інституту приватних виконавців є безпідставною і такою, що не знаходить підтвердження у системах європейських країн. 




Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]